Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şcolile „Lumina”, în pericol?! Consulul Ali Bozçalışkan - „Statul turc a solicitat închiderea instituţiilor şi a fundaţiilor Gülen!”

ro

19 Jul, 2016 00:00 35630 Marime text


Principala figură a opoziţiei din Turcia, pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat a fi creierul din spatele loviturii de stat eşuate, ar finanţa mai multe şcoli din România, a declarat ambasadorul turc la Bucureşti, Osman Koray Ertaş. Diplomatul a susţinut că imamul Fethullah Gülen deţine 11 unităţi şcolare în România.
 
Școlile la care a făcut referire ambasadorul turc sunt grupate sub denumirea „Lumina Instituţii de Învăţământ”, o organizaţie care s-a înfiinţat în anul 1994 la Constanţa. În acest moment, sub această umbrelă funcţionează 11 unităţi de învăţământ preuniversitar şi o universitate.
 
Şcoala „Spectrum“ Bucureşti, Şcoala „Spectrum“ Constanţa, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Iaşi, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Cluj, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Timişoara, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Ploieşti, International Computer High School of Bucharest (ICHB) (Liceul Internaţional de Informatică), International Computer High School of Constanţa (Liceul Internaţional de Informatică), International School of Bucharest, ISB Early Learning Centre.
 
Fundaţia „Lumina Instituţii de Învăţământ“ organizează anual Gala Culturală Româno-Turcă şi, începând cu anul 2014, Olimpiada Internaţională de Limba şi Cultura Turcă.  Conform informaţiilor de pe site-ul Universităţii „Lumina“, Gala Culturală Româno-Turcă a reunit peste 350 de copii cu vârste cuprinse între trei şi 19 ani, majoritatea din cadrul instituţiilor de învăţământ „Lumina“, care au susţinut un spectacol cultural, promovând, sub formă de dansuri, cântece, poezie şi interpretări artistice la instrumente, tradiţiile turceşti şi româneşti.
 
O legătură şi o dovadă foarte interesantă care atestă faptul că organizaţia din România „Lumina Instituţii de Învăţământ“ este afiliată cu Mişcarea Islamică Gülen este organizarea competiţiei „Firstep“ din ultimii trei ani. Concursul este adresat exclusiv celor 11 şcoli private fondate de „Lumina“, deşi liceele lor sunt în cinci-şase judeţe diferite, care, conform site-ului oficial, califică elevii ce studiază exclusiv la şcolile „Lumina“ la opt olimpiade internaţionale guleniste. „Firstep“ trimite elevii care studiază exclusiv la unităţile „Lumina“ în următoarele competiţii: IYIPO - Georgia, Dreamline - Turcia, INEPO - Turcia, E-Biko - Turcia, INESPO - Amsterdam, I-SWEEEP - Houston, Genius Olympiad - New York, INEPO - EuroAsia Azarbaijan.
 
Am stat de vorbă cu Iulia Nueleanu, purtătorul de cuvânt al „Lumina Instituţii de Învăţământ”, care a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări cu privire la componenta religioasă a activităţii didactice din cadrul şcolilor care fac parte din complexul educaţional „Lumina”.
 

„Şcolile «Lumina Instituţii de Învăţământ» au legătură doar cu excelenţa în educaţie, cu performanţa şcolară şi cu prestigiul pe care elevii noştri îl aduc an de an României, la olimpiadele şi concursurile internaţionale, de unde se întorc încărcaţi de medalii. Precizăm că în şcolile noastre nu se desfăşoară activităţi cu caracter religios. Şcolile Lumina sunt şcoli multiculturale şi multireligioase. Orele de religie se desfăşoară conform curriculei aprobate de Ministerul Educaţiei din România. Școlile din cadrul «Lumina Instituţii de Învăţământ» sunt acreditate de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi funcţionează conform regulamentelor şcolare şi curriculumului naţional.

 
Respingem toate acuzaţiile aduse de ambasadorul Turciei la adresa instituţiilor noastre de învăţământ şi precizăm că acestea sunt nefondate şi făcute cu rea-credinţă. Ne rezervăm dreptul de a ne apăra împotriva acestor acuzaţii şi de a acţiona pe toate căile instituţionale”.
 
În privinţa obligativităţii studierii limbii turce în cadrul şcolilor „Lumina”, PR-ul ne-a precizat că „limba turcă este obligatorie pentru ciclul gimnazial şi liceu, iar pentru clasele primare, este materie opţională de studiu, limba engleză fiind prima limbă străină predată”.
 
L-am întrebat pe reprezentantul „Lumina Instituţii de Învăţământ” ce demersuri intenţionează să facă, dat fiind că oficialul Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti beneficiază de imunitate diplomatică. „Ne vom adresa Ministerului Afacerilor Externe din România, care trebuie să ne reprezinte şi pe noi, în calitate de cetăţeni care trăim şi ne desfăşurăm activitatea în România”, a precizat Iulia Nueleanu.

Consulul turc la Constanţa împărtăşeşte punctul de vedere al ambasadorului Ertaş

Prin intermediul ofiţerului de presă al Consulatului Republicii Turcia la Constanţa, Selma Mutalip, am solicitat şi obţinut un punct de vedere cu privire la componenta religioasă din cadrul instituţiilor de învăţământ şi fundaţiei integrate în mişcarea gulenistă/hizmet. L-am întrebat pe consulul general Ali Bozçalışkan dacă această mişcare gulenistă, existentă şi la Constanţa, reprezintă un pericol pentru securitatea din zonă, dar şi care este poziţia statului turc cu privire la această reţea de învăţământ.
 
Redăm mai jos răspunsul integral al Excelenţei Sale Ali Bozçalışkan, consulul general al Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa:
 

„Nota informativă a Ministerului de Externe al Republicii Turcia privind încercarea de lovitură de stat din 15 iulie a fost transmisă instituţiilor mass-media. Încercarea de lovitură de stat aparţine Organizaţiei Teroriste Fethullah Gülen (Fethullah Gülen Terörist Örgütü - FETÖ). Guvernul nostru a informat la timp toţi aliaţii şi partenerii privind liderul şi adevăratul scop al acestei organizaţii şi a solicitat închiderea instituţiilor şi a fundaţiilor acesteia din străinătate. Instituţiile de învăţământ şi fundaţiile din România se înscriu în acelaşi context”.

„Lumina Instituţii de Învăţământ” regretă existenţa unei astfel de solicitări!

Legătura făcută de către ambasadorul turc la Bucureşti între Fethullah Gülen, căruia autorităţile turce îi cer extrădarea, sub acuzaţia de terorism şi lovitură de stat, şi şcolile „Lumina” este negată de către reprezentanţii „Lumina Instituţii de Învăţământ”. Aceştia regretă şi existenţa unei solicitări, dacă ea există, de închidere a acestor unităţi de învăţământ. Asta deşi organizaţia primeşte un sprijin de imagine important de la Fethullah Gülen, prin intermediul portalului său de ştiri hizmetnews.com, care a relatat pe larg momente din evoluţia şcolilor grupate în cadrul „Lumina Instituţii de Învăţământ”.
 
Iulia Nueleanu, purtătorul de cuvânt al societăţii, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa: „Regretăm dacă a existat o asemenea solicitare, despre care noi nu avem cunoştinţă, mai ales că domnul ambasador şi nu ştim dacă şi domnul consul ne-au vizitat vreodată aceste unităţi de învăţământ, care au adus zeci de medalii şi au contribuit, practic, la creşterea prestigiului învăţământului românesc. Şcolile româneşti nu pot fi închise de niciun alt stat, o şcoală nu poate fi închisă decât dacă nu respectă legile statului care a autorizat-o să funcţioneze”.
 
În legătură cu legătura şcolilor din reţeaua „Lumina” şi mişcarea condusă de Fethullah Gülen, Nueleanu a precizat: „Acest proiect educaţional împărtăşeşte aceleaşi valori privind educaţia, iar relaţia cu mişcarea lui Gülen respectă libertăţile şi drepturile omului”. Nueleanu nu a negat însă faptul că şcolile „Lumina” au folosit citate ale lui Fethullah Gülen pentru promovarea activităţii şcolilor, citate care apar şi în catalogul aniversar „20 de în imagini - Lumina Instituţii de Învăţământ”!
 
Lumina Instituţii de Învăţământ SA, firma pe care funcţionează cele două instituţii constănţene, are sediul pe bulevardul Tomis nr. 153. Societatea a fost înregistrată în 1993 şi îi are ca acţionari pe Murat Ozdemir, Chatzi Chousein Sali - director adjunct, Hamdi Akyol - director adjunct, Fatik Goktaş - deţine şi funcţia de director general, Ragip Gokcel - este şi administrator, Gursoy Fatih - este şi administrator, Padem Huseyin, Bedirhan Altun - reprezentant în Consiliul de Administraţie şi director adjunct, Mustafa Bedir - director adjunct şi reprezentant în Consiliul de Administraţie. Obiectul de activitate este „învăţământul secundar, tehnic sau profesional“.

Citeşte şi:

„Imperiul“ lui Gulen din Constanţa - Şcoala Spectrum şi Liceul Internaţional, Fundaţia Tuna şi ziarul bilingv Zaman (galerie foto+document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cititor 19 Jul, 2016 20:56 In aceste scoli invata copii indiferent de religie, nationalitate, rasa. Vorba romaneasca unde dai si unde crapa.
  • fani 19 Jul, 2016 16:40 De plans de mila : acest domn este intr-o situatie delicata .Spre binele lui sa speram sa nu mai dureze mult aceasta situatie.
  • Elev 19 Jul, 2016 13:26 Eu nu as acorda multa credibilitate declaratiilor unui guvern ce isi creaza o imagine de "stat democratic" in timp ce armata turca este linsata si torturata si afisata la televizor. Pe langa asta, cine ar fi vizitat sau studiat intr-una din scolile Lumina ar cunoaste ca nu se produce niciun fel de indoctrinare religioasa.