Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a impartit averea lui Petrica Iordache

ro

21 Nov, 2007 00:00 8603 Marime text
1195589723.jpg

Sotia si cei doi fii ai omului de afaceri au preluat datoriile fabricii de BCA

Mostenirea lasata de Petrica Iordache a fost dezbatuta, iar succesorii si-au intrat in drepturi. Fabrica de BCA de la Basarabi, care la momentul mortii omului de afaceri avea datorii de peste 18 miliarde de lei vechi, a fost preluata de sotie si cei doi copii. Desigur, ne referim la procentul de 15% pe care Petre Iordache il detinea la SC Eco Block SRL. Cele 15 procente din fabrica de BCA de la Basarabi au fost preluate de mostenitori, respectiv sotia si cei doi copii. La patru luni de la moartea omului de afaceri, mostenitorii si-au intrat in drepturi, preluand afacerile lui Petrica Iordache. Fabrica de BCA este numai una dintre ele, iar mostenitorii au preluat-o cu tot cu datoriile uriase pe care aceasta le avea. Mentiunea la Registrul Comertului a fost facuta pe data de 13 noiembrie. Dupa cum probabil omul de afaceri a dispus prin testament, cele 15 procente au fost impartite intre cei trei mostenitori, dar nu in mod egal. Partea cea mai mare a revenit primului nascut, Renato Albert, in varsta de 24 de ani, care a primit 5.626%. Mezinul, Francesco Lorin, in varsta de 16 ani, a mostenit 5.624% din procentul de 15%, iar sotia, Carmen Celestina Iordache, numai 3.75%. Francesco Lorin Iordache fiind inca minor, partea sa de mostenire este administrata de mama sa pana la varsta majoratului. Cel mai mare numar de actiuni din fabrica il detin SC Argos SA, patronata de Lucian Lazia, si SC Sisteme Internationale de Afaceri SA, firma al carei patron este Valentin Ionescu, unul din apropiatii primarului Radu Stefan Mazare. Ambele societati detin 20% din procenul de beneficii si pierderi. Romeo Hanti, de asemenea unul din apropiatii lui Mazare, cel care era asociat cu Iordache si la HIG Muntenia, continua sa detina o parte egala cu cea pe care o avea Iordache. Lucian Lazia apare din nou cu 10%, iar HIG Muntenia continua sa detina tot 10%.

O parte din actionari au parasit corabia

In continuare in actionariat apar, insa, schimbari majore. Vasile Costea, patronul firmei ABC VAL SRL, nu mai este printre actionari. In schimb, o oarecare Ioana Costea apare in locul sau, detinand 10% din beneficii si pierderi, adica exact atat cat avusese anterior Vasile Costea. Nici firma acestuia, SC ABC Val SRL nu mai este actionara, partea sa, de 10%, fiind cumparata, probabil, de SC ARGOS SA, care apare cu 20%, fata de 10%, cat detinuse anterior. Schimbari apar si in ceea ce priveste administratorul societatii, de asemenea inlocuit din functie. La momentul mortii omului de afaceri, Eco Block SRL, fosta SC Nori 2000 SRL, era inglodata in datorii si tarata in instanta de creditori. Cele mai mari datorii, care depaseau 18, 5 miliarde de lei vechi, le avea catre SC Utilaj Greu SA, societatea de la care inchiriase spatiul in care functiona, utilajele folosite si de la care achizitionase motorina. Timp de un an, SC Eco Block SA nu si-a mai achitat niciuna din obligatiile contractuale. Conducerea firmei creditoare a incercat solutionarea conflictului pe cale amiabila, insa Eco Block nu s-a prezentat la negocieri.

Recuperarea datoriilor a fost ceruta in instanta

Primele trei cereri de chemare in judecata au fost depuse la instanta pe data de 5 iunie 2007, cu exact o luna inainte de moartea omului de afaceri. In cuprinsul lor se arata ca firma la care Petrica Iordache era asociat datora peste 6,5 miliarde de lei vechi pentru energia electrica si apa consumate si neachitate in perioada 01.06.2006 - 30.04.2007, la care se adauga suma de 2.753.973.200 lei vechi, reprezentand penalitati de intarziere. Pentru chirie se datorau, de asemenea, peste 5.400.000.000 de lei vechi, sume restante pentru perioada 01.07.2006 - 31.05.2007. Se cereau, de asemenea, penalitati de intarziere in valoare de peste 1.300.000.000 lei vechi. In cel de-al treilea dosar, SC Eco Block SRL era somata sa achite chiria pentru utilajele de constructie, restantele ridicandu-se la 779.930.500 lei vechi, la care se adaugau penalitati de intarziere in valoare de 317.487.800 lei vechi. SC Utilaj Greu SA a solicitat de asemenea instantei ca debitoarea sa fie obligata si la plata sumei de 1.462.686.000 lei vechi, reprezentand pretul motorinei furnizate in perioada 01.09.2006 - 31.05.2007. Zvonurile care au precedat moartea sa, anume ca pe omul de afaceri il pandea colapsul financiar, erau, deci, cat se poate de adevarate. S-a spus ca o mare parte din datorii Petrica Iordache si le achitase prin vanzarea masinilor de lux cu care luase ochii orasului. Motiv pentru care singura exclamatie, care a stat pe buzele tuturor in momentul in care au aflat de moartea lui, a fost "Tocmai acum, cand se redresase financiar!".

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii