Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revoluţie în instituţiile de cultură din Constanţa! Teatrul de Stat va reveni la numele de „Fantasio”. În ce condiţii! (galerie foto)

ro

09 Aug, 2016 00:00 9851 Marime text
 

În vara anului 2004, Consiliul Judeţean Constanţa, autoritatea administraţiei publice locale, a decis fără să anticipeze dezastrul ulterior, reorganizarea structurală a instituţiilor de cultură, în defavoarea comunităţii artistice, dar şi a iubitorilor de artă din Constanţa.
 
Atunci s-a făcut primul pas în distrugerea culturii, iar Teatrul Dramatic „Ovidius” şi Teatrul „Fantasio” au fost comasate în Teatrul Naţional Constanţa, iar Opera, Teatrul de Balet „Oleg Danovski” şi Filarmonica „Marea Neagră” au devenit Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. „Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”, „Muzeul de Artă Populară” şi „Muzeul de Artă” au format „Muzeul de Istorie Naţională, Arheologie, Artă şi Tradiţii Constanţa”. Din lipsa finanţării, care a fost tăiată la sânge, instituţii de prestigiu pentru cultura de la malul mării pur şi simplu s-au pulverizat. Rând pe rând, au dispărut Teatrul „Fantasio” şi Filarmonica „Marea Neagră”, ca entitate juridică. Iresponsabilitate şi rea-voinţă, pentru care au plătit în primul rând artiştii, mulţi şi-au pierdut locurile de muncă, posibilitatea unui trai decent, iar cei care au rămas, statutul, fiind obligaţi să-şi desfăşoare activitatea în spaţii mizere, îngrămădiţi. Nu în ultimul rând, din acest genocid cultural a pierdut fiecare dintre noi. Situaţia din teatre s-a regăsit în muzeele constănţene un an mai târziu, în 2005.
 
În luna iulie a anului 2010, odată cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 63 a Guvernului condus de Emil Boc, declinul vieţii artistice constănţene a atins cotele paroxismului. Luptele politice din Consiliul Judeţean s-au transpus în anularea actului cultural: Teatrul de Stat Constanţa a înghiţit Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, Teatrul de Copii şi de Tineret Constanţa şi Direcţia Judeţeană a Exploatării Filmelor Constanţa. Acelaşi principiu s-a aplicat şi în cadrul muzeelor din oraşul Constanţa. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a absorbit Muzeul de Artă.
 
După atacarea hotărârilor ilegale, instituţiile de cultură constănţene au revenit la forma iniţială, de dinainte de această reorganizare iraţională, însă le-au fost tăiate drastic bugetele, iar în unele situaţii, le-au fost impuse politic manageri care mai mult au distrus decât au construit. Singurul care s-a salvat din ghearele politicului a fost Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, instituţie care a reuşit să treacă în subordinea Ministerului Culturii.

Consiliul Judeţean vrea strălucirea vieţii culturale de altădată?!

Cine se va încumeta să facă ordine în instituţiile de cultură trebuie să-şi asume rolul de kamikaze. Noua conducere a Consiliului lasă să se înţeleagă că va face acest lucru cu preţul atragerii unor antipatii sau chiar duşmănii. Preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Horia Țutuianu, a vizitat teatrele constănţene. Într-o postare de pe pagina sa de socializare, şeful CJC a fost destul de rezonabil atunci când a afirmat că a descoperit problemele cu care se confruntă lumea teatrului constănţean şi va căuta soluţii, astfel încât „să redăm artiştilor bucuria de a juca pe scenă, iar publicului, entuziasmul de a participa la spectacole”.
Preşedintele Țuţuianu pare decis să facă ordine în teatre, dar şi la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa.
 
„Până în septembrie, atât managerii instituţiilor de cultură, cât şi cei de la Direcţie trebuie să prezinte un raport de activitate, o sinteză a problemelor şi un plan de redresare”, a explicat Țuţuianu, care s-a declarat exasperat de „mizeria” descoperită la propriu în sediile teatrelor (vezi foto).
 
„Este deranjat să stai cu gunoiul în casă. Managerul are responsabilitatea curăţeniei la locul de muncă. Pe mine nu mă interesează calităţile artistice când evaluez un act managerial. E ca şi cum la noi acasă am sta cu gunoiul în mijlocul casei. Dezolant. Domnii manageri au de pus pe hârtie ce au de gând să facă, să ştim şi noi cum îi putem ajuta. Vreau să le cunosc viziunea şi dacă aceasta corespunde cu viziunea conducerii Consiliului Judeţean în ceea ce priveşte renaşterea instituţiilor de cultură”, a adăugat Țuţuianu.
 
În acest moment, nu se poate vorbi despre o schimbare a managerilor de instituţii de cultură, însă şeful CJC a promis că se va apleca şi asupra ultimelor evaluări anuale ale managerilor şi mai ales asupra felului în care au fost cheltuite bugetele alocate. Preşedintele CJC pare decis şi deschis sugestiilor şi nu exclude posibilitatea numirii unor manageri competenţi acolo unde situaţia o impune, în contextul în care se doreşte obţinerea de fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor teatrelor şi susţinerea acestora.

Propunere - Teatrul de Stat va redeveni „Fantasio”!

Curăţenie la propriu şi la figurat şi revenirea la performanţă artistică, dar şi palmares, asta îşi doreşte conducerea Consiliului Judeţean. Palmares, înseamnă „Fantasio”, astfel încât vor începe demersurile pentru revenirea la numele care a consacrat teatrul de revistă constănţean pe scenele naţionale şi internaţionale.
 
Preşedintele CJC a precizat că demersul pentru revenirea la denumirea arhicunoscută şi iubită de public va începe imediat ce va fi soluţionată situaţia juridică a clădirii teatrului. „În acest moment avem o situaţie de fapt: clădirea teatrului aparţine de Primărie, noi, CJC, o administrăm. Pentru o administrare cât mai eficientă, Primăria trebuie să ne cedeze clădirea, astfel încât noi să putem investi în modernizarea acesteia. Dacă nu va dori, Primăria va trebui să-şi asume şi administrarea instituţiei de cultură. Dar nu cred că va fi cazul. Apoi vom trece la recăpătarea numelui «Fantasio», care a făcut celebru teatrul constănţean. Nu va fi uşor, dar nici imposibil, dacă vom găsi înţelegere şi implicare din partea tuturor”, a conchis Țuţuianu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Un constantean 09 Aug, 2016 20:31 Este de apreciat initiativa Consiliului Judetean de a reveni la denumirea de Teatru " Fantasio" ...dar sa nu uitam ca a fost un teatru de revista. In momentul de fata nu mai exista solisti, orchestra si nici balet. Din vechii actori de revista ai teatrului "Fantasio" au ramas in acest teatru doar 4. Daca tot se revine la nume, e bine sa se revina si la profilul artistic....Parerea mea.
  • un alt cetatean 09 Aug, 2016 18:06 dar ”FILARMONICA MAREA NEAGRA”?
  • Un cetatean 09 Aug, 2016 16:03 Teatrul de papusi nu poate fi reabilitat pentru ca functioneaza intr-o cladire apartinand unei entitati private. Singura solutie este contruirea unui teatru dedicat copiilor. Ar fi primul in Constanta.
  • parinte 09 Aug, 2016 10:13 pe cand reabilitati si cladirea teatrului de papusi? Si copiii au nevoie de un teatru curat si frumos.