Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Războiul rece pentru geamia Hunchiar Palaz - „Solicit demolarea construcţiei ilegale " Mocianu - „Avem drum lung cu această clădire"

ro

18 Nov, 2011 01:00 3439 Marime text
deschidere.jpg„Doresc să se stopeze odată aceste abuzuri ale administraţiei Mazăre în ceea ce priveşte construcţiile ilegale din Constanţa, care apar de ani de zile ca ciupercile după ploaie"

Prefectul Claudiu-Iorga Palaz s-a adresat ieri Judecătoriei Constanţa, Secţia civilă, cu solicitarea de a dispune măsura de demolare a construcţiei situate în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis 41A. Construcţia a fost edificată în baza autorizaţiilor de construire 1886/08.08.2008 şi 2027/28.08.2008, emise de Primarul municipiului Constanţa în favoarea SC Cin-Cin SRL, autorizaţii nelegale şi anulate în mod irevocabil pe cale judecătorească.

„Construcţia a cărei demolare o solicit, pe lângă faptul că este ridicată ilegal, aduce grave prejudicii monumentului istoric Geamia Hunchiar, cazul fiind de notorietate. De aceea, chem în judecată atât emitentul autorizaţiilor de construire, Primarul municipiului Constanţa, cât şi Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa, acesta din urmă pentru a fi informat în legătură cu acţiunea noastră, dar şi prin prisma atribuţiilor stabilite de Legea 50/1991, republicată. Doresc să se stopeze odată aceste abuzuri ale administraţiei Mazăre în ceea ce priveşte construcţiile ilegale din Constanţa, care apar de ani de zile ca ciupercile după ploaie, după obiceiul aproape împământenit la noi de a fi executate fără autorizaţii şi puse într-o aşa-zisă legalitate prin eliberarea retroactivă a documentelor, că oricum nimeni nu are curajul să le demoleze. Sper ca acesta să fie un semnal de alarmă pentru toţi cei care distrug de ani de zile, cu bună ştiinţă, din rea-voinţă, inconştienţă sau din interese meschine, arhitectura Constanţei şi stabilitatea construcţiilor din municipiul nostru", a declarat prefectul Claudiu-Iorga Palaz.

Mocianu: „Avem toate avizele"

Administratorul societăţii Cin-Cin SRL, Sorin Mocianu, spune că, la acest moment, deţine toate avizele pentru clădirea în cauză şi o autorizaţie de construire conform legii. „Mai avem drum lung cu această clădire", a declarat Mocianu. În cadrul Interviului Online acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, i-a cerut primarului Radu Mazăre să-şi retragă avizul de pe ultima dintre autorizaţiile eliberate în luna septembrie, pentru că, „oricum, prima, cea din 2008, este ilegală". Muftiul, alături de reprezentanţii comunităţii, a cerut la începutul acestei luni sprijinul prefectului judeţului Constanţa, după ce primarul Radu Mazăre a emis o nouă autorizaţie de construire pentru clădirea din apropierea geamiei Hunchiar din Constanţa, în baza unui nou aviz eliberat de către Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Palaz a făcut plângere penală primarului Constanţei pentru autorizaţiile de construire eliberate în favoarea construirii clădirii de lângă Geamia Hunchiar.

Muftiul: „Au fost negocieri cu familia Mocianu"

DESCHIDEREGeamie-CinCinconstructiebloclangageamiaHunchiar15.jpgLa Interviu Online, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, i-a cerut primarului Radu Mazăre să-şi retragă avizul de pe ultima dintre autorizaţiile eliberate în luna septembrie, pentru că, „oricum, prima, cea din 2008, este ilegală". „Eu, de la bun început am afirmat că am încredere în justiţia din România, deşi magistraţii de la ÎCCJ, după părerea mea, nu au cercetat cu atenţie dosarul de strămutare, pentru că unul dintre argumente era că primarul este părtinitor al cultului, ceea ce era total fals. Nu ştiu ce se va judeca la Bacău, pentru că există deja un nou aviz. Indiferent unde vom merge, cred că s-au făcut multe schimbări în sistemul judiciar şi vom găsi oameni care vor scoate adevărul la iveală şi nu vor susţine interesele unor persoane private", a spus Muftiul. Muurat a mai precizat: „Am făcut adrese încă de pe 20 ianuarie 2011, prin care ceream în mod expres ca Primăria să ţină cont de refuzul nostru în eliberarea unei noi autorizaţii. Nu ni s-a trimis niciun răspuns la solicitări. Mărturisesc că au fost negocieri cu familia Mocianu la iniţiativa unor persoane, chiar la nivel foarte înalt, pentru a soluţiona problema într-un fel sau altul. Mi-am susţinut părerea de la bun început, anume că acea clădire este construită ilegal şi a venit momentul să dispară din locul respectiv. Având în vedere aceste negocieri, pe care nu ştiu dacă domnul primar le cunoştea, deşi la discuţii au existat şi oameni ai domniei sale, totuşi s-a emis autorizaţia de construire. Vreau să transmit şi pe această cale că niciun negociator nu mă va face să-mi schimb părerea, clădirea trebuie demolată pentru că este ilegală".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii