Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorul Andrei Bodean și dosarul care a zguduit Consiliul Județean Constanța Peste 70 de ani de închisoare. Cine și pentru ce perioadă a fost condamnat. Procesul, amânat

ro

28 Oct, 2017 00:00 8246 Marime text
Judecătorii Silvia Cerbu, Daniel Grădinaru și Simona Cîrnaru, din Înalta Curte de Casație și Justiție a României, au redeschis, ieri, pentru a 12-a oară, dosarul în care mai mulți directori din Consiliul Județean Constanța au fost condamnați în primă instanță, alături de câțiva oameni de afaceri din Constanța, la peste 70 de ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, respectiv 15 ani de închisoare.
 
Cauza a fost instrumentată de Andrei Bodean, procuror al Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța.
 
La termenul trecut, cei trei magistrați ai Curții Supreme au menținut măsura preventivă constând în interzicerea inițierii și, respectiv, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare dispusă față de persoana juridică Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, inculpată în cauză.
 
Dosarul a fost amânat pentru luna viitoare.
 
Amintim că, în primă instanță, Ana Maria Trancă, judecător al Curții de Apel București, a dictat, în luna iulie 2016, următoarele pedepse:
 
Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța - 15 ani de închisoare.
 
Felicia Tăicuțu, fost director general al Direcției Generale Economico-Financiare din cadrul Consiliului Județean Constanța - trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de șase ani.
 
Titi Cenușă, arhitect-șef în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Lucrări Publice a Consiliului Județean Constanța - patru ani și zece luni de închisoare.
 
În continuare, Ana Maria Trancă a mai dispus următoarele pedepse:
Lucian Simion, șef al Serviciului Utilități Publice din cadrul Consiliului Județean Constanța - patru ani și zece luni de închisoare.
 
Constantin Vlăducă, inginer în cadrul Serviciului Utilități Publice din cadrul Consiliului Județean Constanța - trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de șase ani.
 
Adrian George Gâmbuțeanu, director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța - șase ani și patru luni de închisoare.
 
Gică Ene, inginer silvic în cadrul Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța - trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța - pedeapsa de 300 de zile amendă penală în cuantum de 1.000 de lei pe zi-amendă, așadar, 300.000 de lei amendă penală. Regiei i-a mai fost aplicată pedeapsa complementară a publicării hotărârii de condamnare, prin intermediul postului de televiziune local TV Neptun Constanța, în număr de zece apariții, cel mult una pe săptămână, apariții constând în citirea și afișarea simultan, pe o durată de minimum cinci minute, a extrasului din hotărârea de condamnare privitor la inculpată, conținând descrierea faptelor pentru care s-a dispus condamnarea, astfel cum au fost reținute în considerentele hotărârii de condamnare, încadrarea juridică și pedepsele aplicate.
 
Victor Aurelian Coman, administrator al SC Rom Coman SRL - nouă ani și opt luni de închisoare.
 
Daniel Dan Popa, administrator al SC Rom Coman SRL - nouă ani și opt luni de închisoare.
 
SC Rom Coman SRL - pedeapsa de 300 de zile amendă penală în cuantum de 500 de lei per zi-amendă, așadar, 150.000 de lei amendă penală.
 
Ruxandra Luminița Darie, notar public, al cărei nume apare printre cele ale inculpaților celebrului Dosar al Retrocedărilor din Constanța - trei ani de închisoare cu suspendare condiționată.
 
Florin Georgel Onescu, fost primar al comunei Lipnița - trei ani de închisoare cu executare.
 
Nela Geileanu, fost secretar al comunei Lipnița - trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de patru ani.
 
Ionuț Țițimeaua, fost director general al Direcției Generale de Administrație Publică și Juridică din cadrul Consiliului Județean Constanța - doi ani de închisoare cu suspendare condiționată pe un termen de încercare de patru ani.
 
Costică Zelca, administrator al SC Stop SRL - cinci ani de închisoare.
 
SC Stop SRL - 600.000 de lei amendă penală. „Aplică inculpatei pedeapsa complementară a publicării hotărârii de condamnare, prin intermediul postului de televiziune local TV Neptun și prin intermediul unui post național de televiziune, în număr de câte cinci apariții în cazul fiecăruia din cele două posturi, cu o frecvență de cel mult o apariție pe săptămână, publicarea constând în citirea și afișarea, simultan, pe o durată de minimum cinci minute, a extrasului din hotărârea de condamnare privitor la inculpată, conținând descrierea faptelor pentru care s-a dispus condamnarea, astfel cum au fost reținute în considerentele hotărârii de condamnare, încadrarea juridică și pedepsele aplicate“, potrivit minutei judecătorești.
 
Tudorel Pârvu și Bogdan Dima, foști directori generali ai Direcției Buget-Finanțe din cadrul Consiliului Județean Constanța - câte doi ani de închisoare cu suspendare condiționată.
 
De menționat că judecătoarea Ana Maria Trancă a luat act că persoana vătămată Consiliul Județean Constanța nu s-a constituit parte civilă în cauză.
 
În continuare, instanța a confiscat de la Victor Aurelian Coman și de la Daniel Dan Popa câte 11.893.084,31 de lei, de la Nicușor Daniel Constantinescu suma de 8.587.504,84 de lei, de la Felicia Tăicuțu suma de 186.543,45 de lei, de la Tudorel Pârvu și Dima Bogdan Gavrilă câte 55.030,83 de lei, de la Titi Cenușă, Lucian Simion, Constantin Vlăducă, Adrian George Gâmbuțeanu și Gică Ene câte 131.512,45 de lei.
 
Mai departe, instanța a desființat contractul de vânzare-cumpărare autentificat de BNP Darie Ruxandra Luminița sub numărul 548/17.07.2009, având ca obiect bunul imobil notat cu numărul cadastral 10193 - Port Izvoarele, HCJC nr. 90/16.03.2009, HCL Lipnița nr. 50/28.09.2007 și HCL Lipnița nr. 51/28.09.2007 și a dispus revenirea imobilului în proprietatea publică a statului.
 
Inculpații au fost obligați la plata a câte 6.000 de lei - cheltuieli judiciare către stat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii