Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:29 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectul atacă hotărârea Consiliului Local Drumurile din Bărăganu, „confiscate" de PSD

ro

22 Apr, 2011 01:21 3568 Marime text
deschidere.jpg„Probabil vor să facă şi cu aceste drumuri cum au făcut în campania trecută cu căminele culturale. Le-au luat în administrarea lor, au rezolvat problema cu firmele lor, au luat banii şi apoi le-au dat din nou în administrarea consiliilor locale"

Consiliul Local Bărăganu s-a întrunit ieri în şedinţă extraordinară şi... ilegală.

Nemaiavând secretar de la demisia Luminiţei Nicuţ, Consiliul Local al comunei s-a reunit prin procedură pe lângă prevederile legii. Pentru a păstra totuşi aparenţele, consilierii, în majoritate PSD şi PNL (deci USL), au convocat fostul secretar general al consiliului, neîncadrat legal în funcţie.

Baraganu_2.jpgDar pentru ce atâta agitaţie? Consilierii (cinci PSD, trei PNL şi câte unul de la PRM, PDL şi PNG) au avut de votat proiectul în urma căruia drumurile comunale ar trece în administrarea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, instituţie condusă de social-democratul Adrian-George Gâmbuţeanu, cel care, de altfel, se şi ocupă din partea PSD de campania electorală pentru candidatul partidului la primăria Bărăganu. Cu alte cuvinte, consilierii care au votat adoptarea hotărârii (cinci social-democraţi şi doi dintre liberali) nu au uitat de alianţa politică şi au spus „da" pentru ca drumurile comunei Bărăganu să ajungă pe mâna lui Gâmbuţeanu. Mai precis, RAJDP, instituţie subordonată Consiliului Judeţean condus de PSD-istul Nicuşor Constantinescu, vrea să aibă sub control drumurile din Lanurile şi Bărăganu. Şi să scoată, probabil, bani de pe urma lor. Cel puţin aşa spun cei implicaţi în poveste.

Palaz: „Plângere penală pentru secretara ilegală"

În primul rând, se pune problema legalităţii hotărârii de Consiliu Local şi, din câte se pare, sunt mari probleme la acest capitol. Ba chiar, prefectul judeţului, Claudiu-Iorga Palaz, spune că va ataca HCLM-ul în contencios administrativ şi că, până la soluţionarea procesului, hotărârea va fi nulă. „Este nelegală. Nu au secretar în funcţie. Cel pe care l-au adus ei nu este încadrat pe post. Nu se poate adopta o hotărâre în acest mod. Se va suspenda şi nu va produce efecte. Mai mult, voi face plângere penală astăzi împotriva fostei secretare a comunei, care a participat ilegal la şedinţa de Consiliu Local", a declarat Palaz. Locuitorii comunei spun că, de fapt, s-a urmărit „punctarea" de către PSD în jocul electoral. Aşa cum ZIUA de Constanţa v-a mai informat, sâmbăta trecută, primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, a donat comunei aproximativ 20 de camioane cu piatră pentru reabilitarea drumurilor.

Castelu_Anghel_Nicolae.jpgNumai că, acest demers nu a fost pe placul lui Gâmbuţeanu de la RAJDP, care a folosit oamenii şi maşinile instituţiei pentru a bloca drumul autotrenurilor înspre cele două localităţi. Acum, din câte se aude, Regia Judeţeană de Drumuri ar intenţiona să folosească piatra adusă de PDL printr-o acţiune pe care PSD-iştii nu au contenit să o acuze. „Da, mă aştept să folosească piatra în acest mod. Nu ştiu ce vor mai face, la ce vor mai ajunge. În fiecare zi, maşinile RAJDP sunt în Bărăganu şi în Lanurile. Şi domnul Gâmbuţeanu la fel. În loc să se ocupe de drumurile judeţului, se ocupă de campanie", a declarat Luminiţa Nicuţ, candidatul PDL la Primăria Bărăganu.

„Ne vor spune: Nu mai trece pe stradă, că este a noastră"

Viceprimarul comunei, Gheorghe Clenciu, povesteşte că se tot încearcă de mai multă vreme votarea acestei hotărâri şi că nu are convingerea că motivele sunt cele mai... ortodoxe: „M-am dus, dar nu am stat la şedinţă. Eu le-am spus că nu avem secretar şi că nu este legal. Au adus fosta secretară, omul PSD-ului. Şedinţa pentru proiectul acesta s-a mai ţinut de trei, patru ori. Au interes să ia PSD-ul drumurile, aşa cum ne-au luat şi 38 de hectare de izlaz la Consiliul Judeţean. Pe noi ne mint că ne asfaltează drumurile, dar ce au făcut? Au asfaltat drumul principal în campania trecută şi, acum, dacă le ia Regia de Drumuri, probabil că ni le vor mai pietrui în campania viitoare. Aşa ne-au lăsat şi data trecută, au adus piatra şi apoi au luat-o, după campanie, iar noi avem noroi pe toate străzile. Domnul Gâmbuţeanu şi maşinile RAJDP sunt mereu aici, dar cine îi întreabă...?! Vin pe banii instituţiilor, ai judeţului şi fac campanie, aduc remorci cu alimente şi bidoane cu bere. Dacă ajung drumurile în administrarea lor, pot face orice cu ele, nu? Pot spune: Nu mai trece pe stradă, că este a noastră. Dacă ei au blocat drumul atunci când au vrut să ne aducă piatră, să ne ajute, să ne scoată din noroaie... Zi şi noapte stau ăia de la Drumuri şi Poduri cu gardienii (probabil Direcţia Judeţeană de Pază) după ei pe străzile noastre. Eu le-am spus... să facă ce trebuie, nu ce vor ei". Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă, unul dintre cei implicaţi în acţiunea cu piatra de sâmbătă şi martor la încercările disperate ale şefului şi ale angajaţilor Regiei de Drumuri de a bloca autotrenurile, spune că, oricare ar fi situaţia, hotărârea adoptată ieri de Consiliul Local Bărăganu este nulă. „Cei de la PSD fac eforturi disperate. În campania trecută au adus piatră şi după campanie au luat-o înapoi. Noi vom merge înainte şi vom fi alături de colega noastră, Luminiţa Nicuţ. Oricare ar fi rezultatul alegerilor, oamenii vor rămâne cu ceva, cu drumuri pietruite şi curate. Nu vrem să se mai întâmple ca dăţile trecute. Nu mi se pare normal ca maşinile Consiliului Judeţean şi ale Regiei Judeţene de Drumuri să stea numai la Bărăganu, să fie folosite în campanie. Dar oamenii ştiu foarte bine cine vrea să-i ajute. Prin scandalul de sâmbătă, ei, PSD-iştii, nu au făcut decât să le arate oamenilor cine le-a adus piatra", a explicat Delicoti.

Codul lui Constantinescu, Mazăre şi Gâmbuţeanu

Pe de altă parte, deputatul Constantin Chirilă, responsabilul din partea PDL pentru Colegiul IV, din care face parte Bărăganu, reclamă faptul că adoptarea acestei hotărâri nu este decât un tertip al Consiliului Judeţean, condus de Partidul Social Democrat, prin care să facă bani. „Procedura a fost ilegală, asta este clar. Nu ne aşteptam la ceva mai bun din partea PSD. Nu au făcut nimic până acum. Probabil vor să facă şi cu aceste drumuri cum au făcut în campania trecută cu căminele culturale. Le-au luat în administrarea lor, au rezolvat problema cu firmele lor, au luat banii şi apoi le-au dat din nou în administrarea consiliilor locale. În ceea ce îl priveşte pe domnul Gâmbuţeanu, nu mi se pare normal ca un angajat al unei instituţii publice să folosească maşinile şi fondurile acesteia pentru o campanie electorală. Să-i ia maşina personală, nu pe cea plătită din banii contribuabililor. Dar ei administrează judeţul ca pe propria moşie. Probabil că pentru ei nu mai există legi, ci Codul lui Constantinescu, Mazăre şi Gâmbuţeanu. Municipiul Constanţa şi judeţul au ajuns mici feude, dar trebuie să realizăm că este necesar să rupem acest ritm şi să-l schimbăm". Din cealaltă tabără, Titu Neague, candidatul PSD la Primăria Bărăganu spune că nu ştie nimic despre şedinţa de Consiliu Local de ieri: „Am fost plecat toată ziua. Nu am auzit nimic". În ceea ce priveşte faptul că oamenii din comună spun că mai multe remorci ale Regiei Judeţene de Drumuri aduc pomi, îi depozitează pe un teren de-al lui Neague şi intenţionează să-i ofere ca mită electorală, candidatul s-a dat „lovit", a spus că terenurile le-a închiriat şi apoi a închis telefonul temându-se să nu îl... „aresteze poliţia" pentru că vorbea în timp ce şofa. Evident, nu a explicat nici dacă puieţii cu pricina sunt din patrimoniul regiei conduse de Adrian-George Gâmbuţeanu. Am încercat să îl contactăm telefonic şi pe vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, însă acesta nu a răspuns apelurilor noastre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • MELISSA 22 Apr, 2011 19:56 PSD A AVUT BARAGANU SA IL AIBA SI ALT PARTID
  • MELISSA 22 Apr, 2011 19:52 INTERESE MARI LA BARAGANU.
  • fara nume 22 Apr, 2011 19:51 merita functia de primar atata tam tam la baraganU/ /
  • vadim 22 Apr, 2011 07:50 dar lilian nicut nu era la psd? atunci cum era?mafia pdl jos-sa muriti bine in sptitale desfiintate