Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politicienii şi ISJ Constanţa taxează vorbele primarului cu încălecatul Mazăre recunoaşte - „Poate n-a fost termenul cel mai potrivit" (galerie foto)

ro

06 Apr, 2012 22:19 4855 Marime text
cap_1.jpg„Auziţi? Da' voi aşa staţi? Fetiţele şi băieţii separat? Nu vă încălecaţi şi voi?". „Lasă, că vă încălecaţi voi când veţi fi mari!" acestea sunt declaraţiile făcute de primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, joi, la Grădiniţa „Lumea poveştilor", în faţa unor copii de patru, cinci ani. O glumă deplasată? Sfidarea bunului simţ? Primarul admite însă, a doua zi, că „poate n-a fost termenul cel mai potrivit".

Edilul-şef al Constanţei a surprins din nou. Neplăcut. A contrariat. Pe cine? Pe oamenii politici din Constanţa. Pe demnitari. Pe ziarişti. Aflat într-o grădiniţă din municipiul Constanţa, primarul Mazăre a făcut nişte declaraţii total nepotrivite contextului. Pe motiv că l-ar fi uimit faptul că fetiţele şi băieţii dintr-o sală de clasă erau aşezaţi unii în stânga, ceilalţi la dreapta, Mazăre a întrebat, vizibil amuzat: „Auziţi? Da' voi aşa staţi? Fetiţele şi băieţii separat? Nu vă încălecaţi şi voi?" Răspunsul copiilor a fost de-a dreptul înduioşător: „Nu, că suntem copii educaţi". Ca şi cum nu ar fi fost deja suficient, Mazăre merge mai departe şi afirmă: „Lasă, că vă încălecaţi voi când veţi fi mari!"

Subliniem faptul că aceste comentarii au fost făcute într-o unitate de învăţământ (Grădiniţa „Lumea poveştilor" din cartierul Inel II) din Constanţa. Ca o ironie amară, exact în săptămâna „Şcoala altfel", perioadă în care atât preşcolarii, cât şi elevii au participat la o serie de acţiuni menite să le deschidă noi orizonturi spirituale (vizite la muzeele constănţene, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, olimpiade).

„N-am auzit nimic"

 reactii_mazare_1.jpg

Ceea ce ne surprinde însă este lipsa de reacţie a cadrelor didactice ale grădiniţei, dar şi a forurilor superioare. Educatoarele s-au amuzat la declaraţiile lui Mazăre. Nicio grimasă prin care să dezaprobe gluma acestuia, nicio atenţionare care să-l vizeze pe edil. Asta în condiţiile în care copii de patru, cinci, şase ani frecventează grădiniţa în scopul cultivării şi al educării.

Directoarea grădiniţei, Elena Tega, a fost de faţă la scena menţionată, dar a explicat că, pentru că se afla în spatele lui Mazăre, nu ar fi auzit declaraţiile acestuia: „Să ştiţi că eu în momentul acela eram în spatele dânsului, dar n-am auzit nimic". Întrebată dacă va sesiza Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa pentru comentariile făcute de Mazăre în incinta unei unităţi de învăţământ, directoarea a afirmat: „Ce să sesizez, dacă n-am auzit nimic?!?". Şi dacă nu au fost auzite live, declaraţiile primarului Constanţei au putut fi urmărite, în repetate rânduri, în cadrul jurnalelor de ştiri difuzate de posturile naţionale de televiziune imediat după evenimentul cu pricina. Elena Tega este directoarea grădiniţei „Lumea poveştilor" din luna februarie a acestui an. Ea a mai ocupat însă acest post, susţinută, se pare, de actuala conducere a PSD Constanţa. Întrebată dacă este membru PSD, directoarea unităţii de învăţământ a precizat că nu face parte din nicio formaţiune politică, dar şi că n-ar fi votat cu Mazăre.

 

De ce tace ISJ Constanţa? 

De parcă tăcerea apăsătoare a cadrelor didactice ale grădiniţei n-ar fi fost suficientă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa nu a luat şi, din semnalele de până acum, nici nu va lua o măsură ca urmare a comentariilor edilului-şef. De altfel, niciun reprezentant al ISJ n-a catadicsit, din bun simţ faţă de părinţii copiilor care au auzit afirmaţiile primarului, să dezaprobe, din proprie iniţiativă, atitudinea lui Mazăre. Inspectorul şcolar general Aliss Andreescu susţine că „exprimarea (n.r. lui Radu Mazăre) este reprobabilă" şi „contravine educaţiei pe care dorim să o dăm copiilor". „Dacă s-a întâmplat aşa, este o comunicare lipsită de orice deontologie. Cineva de acolo ar fi trebuit să-i spună (n.r. primarului) că se află într-o grădiniţă. Dacă aş fi fost acolo i-aş fi dat replica imediat. Nu se fac astfel de declaraţii într-un spaţiu public, cu atât mai puţin într-o grădiniţă". În pofida faptului că dezaprobă comentariile şefului administraţiei publice locale, Aliss Andreescu, în calitate de şef al ISJ, a ezitat să spună dacă instituţia pe care o conduce va lua vreo măsură. De asemenea, Andreescu susţine că, până vineri după-amiază, ISJ-ului nu i s-a adus la cunoştinţă, oficial, nicio sesizare privind declaraţiile primarului.

 

„Aţi mers prea departe, domnule primar!"

 reactii_mazare_2.jpg

Politicienii constănţeni au reacţionat, taxând dur comentariile primarului. Deputatul Maria Stavrositu a afirmat, într-un comunicat de presă, că primarul Mazăre „se pare că nu mai ştie pe ce lume se află". Iată reacţia parlamentarului: „Declaraţiile deplasate pe care le-a făcut la o grădiniţă arată nivelul său. Mai sus de «călărit» nu se poate ridica. Dacă până acum ieşirile sale erau catalogate drept «cool» de unii, acum a împins lucrurile prea departe. Mă văd nevoită ca, în numele politicienilor, să-mi cer scuze pentru derapajele primarului «cool». Campanie electorală nu se face oriunde, oricând şi cu oricine. Şi în niciun caz cu nişte copii. De această dată, primarul nu mai are nicio scuză. Am înţeles de la el că este un golan, că nu se însoară, că n-o să-şi crească nepoţii, dar asta nu înseamnă că poate abuza de copiii altora. Aţi mers prea departe, domnule primar! Dacă nu mai ştiţi să faceţi diferenţa dintre nişte copii şi animatoarele de prin cluburi, nu mai faceţi vizite electorale în grădiniţe. Lăsaţi copiii în pace!".

 

„Bulina roşie"

 Gigi Chiru, liderul Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa, a reacţionat şi el: „Am luat act cu îngrijorare de declaraţiile imature şi iresponsabile ale primarului Radu Mazăre. Prezentând exemplul personal, acesta a transformat declaraţiile sale de presă în declaraţii de tip «bulina roşie». Limbajul folosit este total nepotrivit în instituţia unde copiii noştri aspiră la valori morale, culturale şi etice. Acele pachete electorale pe care le-a dat copiilor nu îi rezervă dreptul să folosească asemenea limbaj. Cred că fiecare părinte simte foarte bine cât de nepotrivit este acel îndemn folosit de edilul-şef şi condamnă gestul nepotrivit".

„Excluse alte conotaţii"

Aşadar, comentariile făcute joi la Grădiniţa „Lumea poveştilor" au stârnit un lanţ de reacţii. Chiar dacă nu tocmai cele aşteptate. Şi ne referim aici la faptul că ISJ nu va lua vreo măsură concretă. Interesant este însă că primarul Mazăre pare, aşa cum spune o vorbă din popor, să-şi pună cenuşă-n cap. „Sensul a fost de a sta unii împreună cu ceilalţi, nu separat. Excluse alte conotaţii. Poate n-a fost termenul cel mai potrivit", ne-a declarat primarul Constanţei, printr-un mesaj trimis pe telefonul mobil.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • constantean 23 Apr, 2012 12:56 NU MAI STIE CE VORBESTE SI CU CINE VORBESTE, NU MAI ESTE LUCID NICIODATA,ESTE INTRADEVAR UN PERICOL PT SOCIETATE.PE 10 IUNIE SPERAM CA VOM SCAPA
  • bonduelle 07 Apr, 2012 17:19 Dar poate tocmai primarul este nepotrivit... si nu limbajul, unul uzual in sediul primariei
  • Lucian 07 Apr, 2012 12:10 http://www.radicalonline.info/despre-demnitari-si-demnitate.html
  • Hanibal 07 Apr, 2012 10:45 Declaratii si vorbe destinate crearii de imagine.Nu este prima data cand Mazare are astfel de manifestari.Ca nu s-a formalizat nimeni din cei prezenti si nici Inspectoratul,nu este de mirare.Sunt doar niste slugi obediente politicienilor care le-au numit.Ar fi de dorit ca redactia ziarului sa afle parerile parintilor si sa le publice, desi m-as mira sa aiba curajul,avand in vedere ce spirit civic au cultivat politicienii si partidele.Raman in discutie si alte aspecte.Cine aproba si in ce conditii o vizita a cuiva intr-o insitutie de invatamant? Unde si prin este reglementat modul de comportare,ceremonialul in astfel de situatii?Fiecare viziteaza ce vrea si cand vrea,vorbeste ce vrea,pipaie copii ca niste pedofili? O dovada a unui inceput de normalitate ar fi ca parintii copiilor acestei gradinite sa-l dea in judecata pe Mazare.Deasemenea,directoarea sa fie sanctionata chiar si numai pentru faptul ca "n-a auzit".In ceea ce priveste calitatea conducerii Inspectoratului ce sa mai spunem cand inspectorii sunt numiti pe criterii politice dupa ce si-au dovedit incompetenta la catedra sau sunt neveste de politicieni corupti ca in cazul lui Constantin.
  • participant 07 Apr, 2012 07:20 Pai cum sa ia ISJ-ul vreo masura, cand Olimpiada nationala de matematica a fost organizata de psd, inspectorul Andreescu multumindu-i lui Nicusor Constantinescu. Peste tot se anunta ce mult ajuta Consiliul judetean, cand de fapt sumele majoritare erau de la minister
  • fara nume 07 Apr, 2012 06:24 E PERICOL PUBLIC! Educatoarea il privea CU ADORATIEEEEEE!!!