Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţiile din februarie, desluşite Asi Kahana, Florin Ciorca şi Carmen Ghemuş, pioni în noul dosar al lui Radu Mazăre (documente)

ro

19 Mar, 2015 00:00 10866 Marime text
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, reţinut, la început săptămânii, de către DNA, pentru 24 de ore, este cercetat în libertate, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea procurorilor Anticorupţie de arestare preventivă. În cauză, edilul-şef al Constanţei este suspectat de presupusa săvârşire de luare de mită.

În ordonanţa de reţinere întocmită de procurori se arată că, „în perioada 2006 - 2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa“.

Coroborând aceste informaţii cu evenimentele petrecute pe 5 februarie, când procurorii Anticorupţie au efectuat percheziţii domiciliare în 13 puncte din municipiul Bucureşti şi în judeţele Constanţa şi Cluj, „dintre care una este sediul unei instituţii publice, iar restul, sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice“, după cum precizau procurorii DNA în comunicatul transmis atunci şi având şi punctul de vedere transmis de compania Soti Cable Neptun, putem spune fără tăgadă că percheziţiile efectuate în urmă cu o lună şi jumătate au avut legătură cu actualul dosar în care Radu Mazăre este cercetat în libertate (vezi documente).
 
Filmul complet al percheziţiilor din 5 februarie poate fi parcurs pe ZIUA de Constanţa -
UPDATE 10. Radu Mazăre - „Poate nu mă întorc acasă“: Percheziţii DNA la Primăria Constanţa (video)
 
„Astăzi, 5.02.2015, poliţişti şi jandarmi, sub coordonarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au descins la sediul SC Soti Cable Neptun SRL din Constanţa şi la studioul acesteia din Bucureşti, la primele ore ale dimineţii. (...) Mandatul de percheziţie a fost încuviinţat de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Secţia I Penală a Curţii de Apel Bucureşti, în baza Încheierii nr. 4/P din data de 4 februarie 2015, pronunţată în dosarul nr. 709/2/2015, ca urmare a solicitării transmise cu adresa nr. 964/P/2014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie“, precizau reprezentanţii Soti Cable în comunicatul trimis în urma percheziţiilor. Acelaşi număr de dosar - 964/P/2014 - apare în referatul propunerii de arestare preventivă a DNA faţă de Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky.

 poate fi parcurs integral pe ZIUA de Constanţa

Percheziţii simultane la Constanţa, Cluj şi Bucureşti

Potrivit presei centrale, în ziua în care s-au efectuat percheziţiile în toate cele trei judeţe, surse judiciare au declarat că procurorii au percheziţionat şi locuinţa administratorului SC Property Developement TWO SRL din Bucureşti, Asi Kahana. Acţiuni similare au avut loc şi la domiciliul lui Vasile Florin Ciorca din Cluj-Napoca şi la cel al lui Carmen Ghemuş (fostă Iorga), din Eforie Nord, aceasta din urmă fiind o persoană de încredere a lui Strutinsky, potrivit presei centrale. Conform surselor citate, percheziţii au avut loc şi la punctele de lucru din Cluj şi Constanţa ale SC Tripont Invest SRL.
 
Despre construcţia de tip mall pe care Property Development Two intenţiona să o ridice în Constanţa, puteţi citi mai multe detalii în materialul:
Via administraţia Mazăre: Firma care trebuia să ridice mall-ul de pe şoseaua Mangaliei, în vizorul procurorilor DNA (document)
 
Şi despre afacerile Tripont Invest SRL şi mall-ul construit puteţi citi mai multe pe ZIUA de Constanţa:

 
Cine sunt însă cele trei persoane la domiciliul cărora procurorii DNA ar fi efectuat percheziţii, pe data de 5 februarie?

Florin Ciorca, mâna dreaptă a lui Arpad Paszkany

Florin Ciorca este administratorul celor mai importante societăţi ale lui Arpad Paszkany: Cartierul Tineretului - care nu a mai dezvoltat cartierul de locuinţe, Fotbal Club CFR 1907 - societatea pe care funcţionează clubul de fotbal CFR Cluj, dar şi Sigma Residence. Ciorca mai este administrator la Compania de Informatică Aplicată (CIA), la Mărăşeşti Wind, la Ecomax General Investments SRL, la Wind Garoafa Development SRL, dar mai apare şi în Ialomiţei Wind SRL (radiată) JWP Development (lichidare), Polus Services SRL (radiată). Vasile Florin Ciorca este asociat într-o singură societate, BKSZ Energy. Firma, cu sediul în Cluj, declara, la sfârşitul anului 2013, un profit negativ de 154.304 lei, doi salariaţi şi o cifră de afaceri nulă.
„Au fost la birou, mi-au pus nişte întrebări, normal că am răspuns, că asta e viaţa; era vorba despre o firmă care achiziţionat ceva teren în Constanţa, nici nu mai ştiu exact când, prin 2007, şi m-au întrebat dacă am cunoştinţă despre tranzacţie; ştiam despre ea, dar nu am fost implicat deloc, s-a cumpărat un teren pentru construcţia unui mall, dar eu nu eram acţionar şi nici în conducerea firmei nu eram“, a declarat Ciorca pentru actualdecluj.ro, adăugând că a dat o declaraţie scrisă şi în faţă procurorilor. Totodată, se mai arată pe actualdecluj.ro, Vasile Ciorca a avut calitatea de martor în procesul prin care Paszkany a fost trimis în judecată de DIICOT în urmă cu mai mulţi ani, sub acuzaţia de complicitate la şantajarea omului de afaceri Iulian Dascălu, patronul Iulius Mall, dosar în care patronul echipei de fotbal a fost achitat definitiv şi irevocabil de ÎCCJ.

Asi Kahana, de la afaceri, la mondenităţi

Asi Kahana, om de afaceri român, născut în Israel, s-a căsătorit în anul 2010 cu Andreia, fostă componentă a trupei Trident. Cei doi au împreună o fetiţă, Sarah. Asi Kahana este unul dintre administratorii firmei Property Development Two, alături de belgianul Schoutens Thomas Paul Edouard şi Katz Molly, cetăţean israelian. Firma are următoarea alcătuire: MD CE Holding Limited din Cipru, care deţine 90% dintre participaţii, şi Atrium Turkey Samsun B.V., cu 10%.

Asi Kahana este, la rândul său, asociat direct şi administrator în mai multe firme: ABM Original Management SRL din Bucureşti, societate care, cu doar un salariat, a obţinut un profit de 132.452 de lei la o cifră de afaceri de 808.097 de lei, din activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management; Gaia Energy RSL, firmă care se ocupă de „comerţul cu ridicata al băuturilor“ şi care declară doar cifre nule; SC Green Park SRL, în dizolvare; Kahana Management SRL, ce are ca obiect de activitate „comerţul cu amănuntul al altor bunuri noi în magazine specializate“ şi care a înregistrat în anul 2013 pierderi de 13.722 de lei; SC Upupa Development SRL, dar şi Consens Grup SRL, radiată de la Registrul Comerţului. Totodată Asi Kahana este administrator şi în firmele: Atrium Romania Real Estate Management SRL, Green Parck - Ventures SRL, ISR Mega Grup Invest SRL, Land Development Proiect SRL, N&S Mega Holding Investitii SRL şi Property Development One SRL.

Carmen Ghemuş, afaceri cu Strutinsky

Ultima persoană la care s-ar fi făcut percheziţii luna trecută, potrivit surselor judiciare, este Carmen Ghemuş (fostă Iorga) din Eforie Nord. Aceasta din urmă ar fi o persoană de încredere a lui Sorin Strutinsky, potrivit Mediafax, care citează surse judiciare. Carmen Ghemuş este asociat şi administrator în SC Hofburg Imobiliare SRL, cu sediul în Lumina, ce are ca obiect de activitate „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii“. Cu numele de Iorga, deţinut anterior, femeia mai apare ca asociat şi în Management Solutions SRL, din Constanţa, care oferă „alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a.“ (radiată), în SC Miral-Sin SRL din Constanţa, care se ocupă de „consultanţă pentru afaceri şi management“, în Planigo SRL, care se ocupă de „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii“. Ca administrator mai apare şi în Limco Power SA (în faliment) şi în PGF Vision SRL. Aceasta din urmă, dar şi Carmen (pe atunci) Iorga şi-au cesionat, în 2010, conform datelor din Monitorul Oficial nr. 246 din 2 februarie, părţile sociale pe care le deţineau în SC Hot Slot Management SRL. Astfel, Sorin Strutinsky (50%) a devenit asociat în firmă alături de doi francezi: Michel Germain Sarmazan (25%) şi Carmelo Guagenti (25%). Cei trei au preluat societatea de la SC PGF Vision şi Carmen Iorga, care şi-au cesionat părţile sociale astfel încât Sorin Strutinsky a ajuns să deţină 50% din firmă, iar francezii, câte 25% din SC Hot Slot Management SRL. Administrator al firmei ce deţine un capital social de 30.000 de lei apare un anume Lastella Bernard Jean. Firma are ca obiect principal de activitate „alte lucrări de construcţii n.c.a.“, declară o cifră de afaceri de zero lei, niciun salariat, dar raportează pierderi de 66.307 lei.

Business-uri cu Serghie, via Strutinsky

De altfel, în Hofburg Imobiliare, o altă societate a lui Carmen Ghemuş (fostă Iorga), apare şi Cristian Ion Serghie - cetăţean italian, renumit partener de afaceri al lui Sorin Strutinsky. De altfel, numele lui Serghie este unul cu rezonanţă în Constanţa, pornind de la ceea ce ar fi trebuit să fie un luxos hotel de cinci stele în Portul Turistic Tomis, prin firma Satu&Fase. În afară de Satu&Fase, Serghie mai apare în societăţile Tomrad Comunications, Qaudrifoglio, Invest Consult Services, Act Consulting Services 2004, Mamaia Luxury Construction, R.D.C. International Construction, Dominic Mar, Amber Consulting, Firflylogistic, Quality House, Est Capital D.V., Hofburg Imobiliare şi M&D Farers Invest.

Socrul, cenzor în afacerile angajaţilor CJC 

În anul 2014, potrivit datelor din Monitorul Oficial, partea a IV-a, nr. 2169/11.IV.2014, Vasile Ghemuş a fost numit cenzor, cu un mandat pe trei ani, al firmei Instalaţii SA.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Vasile Ghemuş apare în calitate de cenzor în firmele Autorenco SA (insolvenţă), Coral Valmod SA (sechestru părţi sociale), Coral Valmod SA (2000 - radiată) etc. În calitate de asociat apare în  Microcont expert SRL, Soft 92 SRL, Soft Fastcont SRL şi Total Soft 2003 SRL. De asemenea, în Registrul Comerţului apare ca deţinând calitatea de administrator în firmele: Coral Valmod SA, Instalaţii SA, Microcont Expert SA, Soft 92 SRL, Soft Fastcont SRL,Total Soft 2003 şi Infcon SRL,.
În 2014, Maria Alexandrescu, în calitate de proaspăt angajat la CJC pe postul de inspector din cadrul Direcţiei Generale de Proiecte de la Consiliul Judeţean Constanţa, menţiona în declaraţia de avere că este membru în Consiliul de Administraţie al SC Infcon SA, cu 1.100 de acţiuni, valoarea lor fiind de 38.500 de lei. Infcon SA a câştigat, în 2013, un contract pentru servicii de publicitate la Muzeul de Artă Constanţa.

Despre acest subiect, puteţi citi pe larg:
Servicii de publicitate in cadrul proiectului Spiritul Dunarii in Comunitatile Portuare - 17.09.2013
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii