Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe modelul migraţiei politicienilor şi în funcţie de oferte Profesorii din Constanţa se mută de la un sindicat la altul (galerie foto)

ro

23 Mar, 2016 00:00 3327 Marime text


Liderii din teritoriu ai Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa s-au întâlnit ieri, în cadrul unei conferinţe judeţene, eveniment găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor. La conferinţă a participat şi viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău. Din conducerea SLSIP au participat Ion Popescu, Mihai Contanu, Mihaela Caterinici şi juristul Emilian Avrămescu.
 

Printre problemele abordate s-au numărat decontarea navetei, dar şi plecarea unor membri din SLSIP la Federaţia Educaţiei Naţionale. „Cele mai multe nemulţumiri pleacă de la salariile mici. Oamenii doresc să fie plătiţi în plus pentru activităţi care depăşesc orele de la catedră. Există un val de cadre didactice care au decis să adere la alt sindicat, care oferă tichete cadou, pe care noi nu putem să le acordăm. Dar acest val nu este pentru noi ameninţător. Am făcut un calcul şi este imposibil pentru noi să acordăm aceste tichete cadou. Sindicatul nostru, prin plăţi directe, ajutoare sociale, medicale, de calamitate, prin serviciile indirecte, care costă, returnează deja peste 30% din cotizaţiile plătite de membri.
 
Este adevărat, încercăm că contracarăm acest lucru, prin vizita la acele unităţi în care unii colegi au migrat la celălalt sindicat. Cred că FEN vine cu oferte pentru a-şi atrage sindicalişti. Din datele noaste, la FEN sunt acum 300 de persoane. Analizăm situaţia, mergem şi discutăm cu cadrele didactice. Încercăm să câştigăm decontul pentru colegii noştri. Le oferim bilete la staţiuni şi la vila Corabia (n.r. vila SLSPI) din Predeal, la preţul de 50 de lei pe noapte. Acum ne-am propus ca pentru pensionari să organizăm o festivitate de premiere, cu o mică recompensă pentru cei care ies la pensie“, a declarat Mihaela Caterinici.

 
Problema migrării membrilor SLSIP către FEN a fost confirmată şi de liderul sindicatului SLSIP de la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu“. „Am o problemă cu colegii meii de la Liceul Tehnologic «Virgil Madgearu». Mulţi colegi de-ai mei s-au mutat la sindicatul FEN, deoarece, în decembrie 2015, le-au fost acordate câte zece bonuri valorice, în valoare de 10 lei fiecare. De 8 Martie, au mai primit câte două-trei bunuri. Colegii mei din SLSIP m-au întrebat de ce nu acordăm şi noi astfel de tichete, bonuri cadou sau o mică atenţie. Eu le-am explicat colegilor mei că majoritatea banilor din cotizaţii sunt folosiţi pentru întreţinerea vilei Corabia, unde colegii noştri plătesc 50 de lei pentru o noapte de cazare. Colegii pot merge în fiecare săptămână la Predeal, la odihnă. Dar cert este că oamenii se duc acolo unde primesc mici atenţii. Nu ştim să contracarăm această migraţie. Noi suntem 60 de persoane în liceu, din care în SLSIP au rămas 20. Restul s-au mutat la FEN. Cotizaţia este aceeaşi: 1% din salariul brut“, ne-a spus Iuliana Tănăsache, liderul SLSIP al Liceului Tehnologic „Virgil Madgearu“. 
 
Invitat la conferinţa judeţeană a Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a ţinut să le transmită profesorilor din Constanţa că le va fi un partener de dialog. „De dumneavoastră depinde dacă veţi ajunge pe planificarea politicienilor. Şi, în primul rând, să le mulţumim seniorilor din învăţământ“, a menţionat Decebal Făgădău.
 

Făcând referire la reducerea abonamentului RATC Constanţa cu 50 de procente pentru cadrele didactice şi auxiliare, Decebal Făgădău a spus: „Nu am făcut decât să repar ceva dintr-un mecanism care nu funcţionează. Sindicatele sunt liantul care fac ca acest mecanism să funcţioneze. Mă bucur că sindicatul a început să fie o forţă. Voi încerca să îndrept lucrurile împreună cu dumneavoastră, prin dialog. Aşa cum a fost cu bursele pentru elevi şi reducerea abonamentului pentru cadrele didactice. Voi fi un partener de dialog cu dumneavoastră.“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Constantin 23 Mar, 2016 10:31 Am o nelamurire la care poate imi raspunde Fagadau: pana acum ce a facut? de ce nu a acordat facilitati pentru profesori si elevi,nu a auzit nimeni ca primaria ar manifesta interes pentru modernizarea scolilor din municipiu! o data la patru ani se trezeste caracatita rosie si ese la atac cu promisiuni desarte. Ii recomand primarului interimar sa faca un tur al constantei la talpa sa vada cu adevarat care sunt prioritatile orasului sa ia contact cu mizeria care ne sufoca etc: recomand constantenilor sa ia atitudine,sa se dezmorteasca si sa gandeasca de doua ori si sa voteze cu mintea nu cu inima daca ne dorim un oras de talie Europeana!
  • Nec 23 Mar, 2016 09:52 „De ce uitați că-n voi e și număr, și putere?” (M. Eminescu) Cum de a ajuns învățământul oaia neagră a sistemului? Cum de sunt permise atât de multe schimbări (profiluri, structura anului școlar, curriculum, programe, manuale, acceptarea primatului „educării”, în defavoarea „instruirii”, instabilitate prin numiri efemere de directori și inspectori, salarizare sub pragul subzistenței etc.), fără a se ține cont și de voința dascălilor de la catedră, deși sondaje există cu ghiotura? Sunt, desigur, întrebări fără răspuns, în contextul manipulărilor politice nerușinate, atunci când ordonanțele guvernamentale anulează legile (cum ar fi cea a majorărilor salariale), iar cei de la catedră uită și uită cine le produce, an de an, acest rău, vătând ca o turmă inconștientă!