Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe cine au sustinut parlamentarii la finantare

ro

24 Feb, 2009 02:44 1719 Marime text

colaj_deschidere.jpgÎn urma votului acordat proiectului bugetului de stat pe 2009, judeţul Constanţa n-a avut şansa de a fi în top 10 privind alocările bugetare

Parlamentarii constănţeni ai PSD şi PD-L au reuşit să aducă judeţului Constanţa fonduri suplimentare prin aprobarea unor amendamente, însă nemulţumirea încă persistă. Elaborarea de proiecte viabile coroborată cu susţinerea parlamentarilor tomitani ar putea constitui o nouă sursă de finanţare, importantă, pentru comunităţi.

La două luni de la instalarea noii guvernări şi după patru zile de foc continuu în Parlamentul României, proiectul bugetului de stat pe anul în curs a trecut, în mare parte, în forma elaborată de Executiv. Banii alocaţi Consiliului Judeţean Constanţa prin anexele 4, 5, 6 şi 7 îi nemulţumeşte pe parlamentarii PSD de Constanţa. „Banii se dau pe o formulă greşită, care nedreptăţeşte foarte multe judeţe, inclusiv Constanţa", ne-a declarat deputatul PSD din Colegiul nr. 6, Eduard Martin. În opinia sa, sumele alocate pe anexele respective „vin pe formule prost constituite. Punctul de plecare este eronat şi trebuie modificat", a adăugat parlamentarul social-democrat. Iată de ce Martin a menţionat că membrii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene urmează să propună o nouă formulă de calcul privind alocarea fondurilor provenite din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată. „Până atunci, vom încerca să obţinem şi alţi bani prin hotărâri de Guvern şi, de ce nu, la următoarea rectificare bugetară", a concluzionat deputatul PSD Eduard Martin.

Parţial privilegiat

La rândul său, deputatul PD-L din Colegiul 4, Constantin Chirilă, a explicat că, pe ansamblu, judeţul Constanţa a reuşit, prin acest buget, să atragă mai multe fonduri de la stat. „Judeţul nostru se poate considera oarecum privilegiat ca urmare a investiţiilor în infrastructură ce au fost prinse în buget. Cert este că a primit mai mult comparativ cu anul trecut", a specificat Chirilă. El a ţinut să menţioneze că la aceste sume se adaugă şi cele ce vor veni pentru o serie de proiecte elaborate şi depuse de primari. „Alte proiecte începute sau aflate în derulare sunt în atenţia parlamentarilor PD-L şi nu numai. Vom încerca să atragem alte fonduri pentru definitivarea lor", a adăugat Constantin Chirilă. Pe de altă parte, parlamentarul democrat-liberal a ţinut să sublinieze că primarii trebuie să demonstreze că sunt preocupaţi şi că sunt buni gospodari. „Elaborarea de proiecte reprezintă singura modalitate de atragere de fonduri europene sau de la ministere şi, ajutaţi de noi, ei pot primi alte sume suplimentare", a conchis Chirilă.
Atât Martin, cât şi Chirilă au reliefat faptul că judeţul Constanţa a câştigat şi prin amendamentele elaborate de parlamentarii PSD şi PD-L, care au fost aprobate. „Prin cei zece deputaţi şi senatori ai PSD şi PD-L, judeţul a primit alte 28 miliarde lei vechi, din partea fiecăruia câte 2,8 miliarde lei vechi", au declarat cei doi parlamentari tomitani. La această sumă trebuie adăugaţi încă cinci miliarde lei vechi obţinuţi de Eduard Martin prin aprobarea unui amendament privind construirea unui mini-spital cu 30 de locuri în comuna Cumpăna.

Sume pentru CJC

În anexele 4, 5, 6 şi 7 sunt prevăzute sumele defalcate din TVA ce revin Consiliului Judeţean Constanţa pe diverse domenii. Potrivit anexei nr. 4 privind sumele defalcate din TVA adăugate pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului pe anul 2009, Constanţei i-au fost alocate 57.673 mii lei, din care, pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap - 27.465 mii lei. Pe anexa 5, privind sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor şi municipiilor pe anul în curs, judeţul Constanţa va primi 342.356 mii lei, din care pentru finanţarea cheltuielilor de personal din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat ale comunelor, oraşelor şi municipiilor - 297.614 mii lei. Din sumele defalcate din TVA pentru drumurile judeţene şi comunale, judeţul Constanţa va primi 15.691 mii lei, iar din sumele defalcate din TVA adăugate pentru echilibrarea bugetelor locale pe acest an i-au fost alocaţi 48.269 mii de lei. Una peste alta, CJC va primi, deocamdată, 463.989 mii de lei.

sedinta_plen_buget.jpgFonduri prin bugete ministeriale



Sume importante vor veni în judeţ pentru diverse investiţii, prin intermediul bugetelor aprobate pe ministere. Spre exemplu, prin Ministerul Sănătăţii se vor aloca bani pentru Spitalul Universitar Regional de Urgenţă Constanţa, din strada Viilor nr. 1, proiect estimat la 974.047 mii lei. Proiectul ar urma să demareze în aprilie şi trebuie finalizat în luna aprilie 2013.
În bugetul Ministerului de Finanţe s-a prevăzut alocarea sumei de 3.534 mii de lei pentru extinderea Judecătoriei Medgidia, lucrare ce va începe în iunie şi va trebui terminată în iunie 2011. Şi finanţiştii vor beneficia de o alocare bugetară. Astfel, pentru deschiderea finanţării proiectului privind amenajarea şi supraetajarea sediului Gărzii Financiare Constanţa se vor primi 450 mii de lei. Investiţia este programată să înceapă în iunie anul curent şi trebuie finalizată în doi ani. Ministerul Economiei a prevăzut în buget alocarea unor fonduri pentru CNE Cernavodă, valoarea rămasă de finanţat pentru definitivarea proiectului în decembrie 2016 fiind de 18.716.195 mii de lei.

Şapte proiecte finanţate de la Mediu

Prezenţa unui constănţean la cârma Ministerului Mediului începe să aducă beneficii judeţului. În bugetul acestui minister au fost cuprinse pentru finanţare şapte lucrări importante. Lucrările de protecţie a Lacului Techirghiol (etapa a III-a), proiect demarat în octombrie 1987 şi propus spre finalizare în decembrie 2012, vor urma să fie finanţate cu 24.253 mii de lei. Pentru consolidarea şi protecţia litoralului în secţiunea Nord Midia (etapa I), lucrările au început în august 1985 şi trebuie definitivate până în noiembrie 2010, valoarea rămasă pentru finanţare fiind de 4.566 mii lei. Nici lucrările de consolidare a falezelor nu au fost abandonate, Ministerul Mediului prevăzând diverse sume: 58.438 mii de lei pentru falezele din Eforie Nord şi Eforie Sud; 63.211 mii de lei pentru falezele din limita sudică a comunei Tuzla; 26.938 mii de lei pentru falezele din Costineşti şi alte 10.499 mii de lei pentru cele din Constanţa. Nu în ultimul rând, ministrul Nicolae Nemirschi a prevăzut şi alocarea a 1.264 mii de lei pentru continuarea lucrărilor privind realizarea unui Centru de informare şi educaţie ecologică în extravilanul localităţii Istria.

Opt proiecte pe învăţământ

În bugetul aprobat al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării au fost incluse pentru finanţare opt proiecte. Primul vizează continuarea lucrărilor pentru realizarea unui cămin studenţesc la Eforie Nord, pentru Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, obiectiv ce trebuie definitivat până în martie 2010. Un alt cămin studenţesc va deservi, din octombrie 2012, tinerii din cadrul Facultăţii de Navigaţie şi Transport Naval de la Universitatea Maritimă din Constanţa, iar ministerul de resort mai are de dat 19.997 mii de lei. Pentru finalizarea, până luna viitoare, a laboratoarelor de la Universitatea Constanţa, Ministerul Educaţiei va aloca 4.775 mii de lei, iar pentru definitivarea, până în luna noiembrie, a celor 441 locuri de cazare pentru studenţii Universităţii Ovidius (n.r. pe str. Aleea Studenţilor nr.1) va acorda 2.500 mii de lei. Sala de sport polivalentă de pe str. Pictor Nicolae Grigorescu nr. 32 din Constanţa mai are nevoie de 4.775 mii de lei pentru terminarea ei până în noiembrie 2011. Ministerul va finanţa cu 9.600 mii lei şi realizarea unor spaţii de învăţământ în Constanţa, pentru Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti. Lucrările vor demara în luna mai şi au ca termen de finalizare mai 2011. Tot în luna mai începe şi extinderea spaţiilor de învăţământ şi reabilitarea sediului UMC - parter+ 1 la Universitatea Maritimă Constanţa de pe str. Mircea cel Bătrân. Efortul financiar al ministerului este de 1.778 mii de lei, iar lucrările se vor încheia în mai 2010. Un alt proiect ce va fi finanţat cu 3.114 mii de lei şi va demara în mai vizează supraetajarea Pavilionului bazei nautice a Universităţii Maritime Constanţa.

Infrastructura aduce sume importante

Ministerul Transporturilor nu abandonează proiecte precum construcţia variantei ocolitoare a municipiului Constanţa, pentru care a prevăzut alocarea a 157.886 mii lei, sau construcţia autostrăzii Cernavodă - Constanţa, care ar trebui să fie dată în folosinţă în decembrie 2015. Acesta din urmă a fost propus la finanţare în cadrul Programelor aferente Politicii de Coeziune a UE (...) şi a altor facilităţi şi instrumente post-aderare şi va avea susţinerea ministerului prin alocarea, în acest an, a 114.876 mii de lei. La fel s-a procedat şi în cazul altor proiecte: realizarea infrastructurii rutiere în Portul Constanţa (alocat de la minister 8.000 mii lei); extinderea digului de larg în Portul Constanţa (40.000 mii lei) şi lucrări pentru extinderea capacităţii feroviare în zona Port Constanţa, pentru care s-a alocat pentru co-finanţare 12.000 mii lei. La capitolul investiţii ale Ministerului Transporturilor apare o alocare bugetară pentru protecţia malurilor Canalului Dunăre - Marea Neagră, valoarea rămasă la finanţare fiind de 1.074.296 mii de lei, lucrările urmând a fi încheiate în decembrie 2015. O sumă frumuşică a fost prevăzută şi pentru dezvoltarea capacităţii feroviare în Portul Constanţa Sud - etapa I, proiect început în ianuarie 2007 şi cu termen de definitivare decembrie 2013, valoarea rămasă spre finanţare fiind de 40.081 mii de lei.

{mos_ri:PSD,PDL} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii