Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Palaz îl pune pe Mazăre la treabă Drăghici pierde Cimitirul Central (galerie foto + document)

ro

01 Apr, 2011 01:29 4841 Marime text
deschidere.jpgPrefectul judeţului: „Voi urmări ca ancheta pe care am solicitat-o să identifice clar şi cât se poate de urgent vinovaţii, astfel încât aceştia să suporte consecinţele"

Un bărbat şi-a pierdut viaţa şi unul a fost rănit după ce o porţiune din gardul Cimitirului Central aflat de-a lungul străzii IL Caragiale s-a prăbuşit pe o porţiune de 50 de metri. Alte persoane aflate în maşini în acel loc au reuşit în ultimul moment să evite prăbuşirea gardului peste ele.

cimitir_2.jpgPotrivit martorilor, o placă din gard s-a prăbuşit brusc, iar sub greutatea acesteia, alte şapte plăci au fost puse la pământ, omorând pe loc o persoană care se afla în trecere pe trotuarul de lângă gard. Victima gardului cimitirului (ironic, nu?!) se numea Ion Ciobotaru şi avea 63 de ani. Un alt bărbat a fost rănit după ce o porţiune din gard i-a căzut peste picior. O dată cu gardul a mai căzut şi un stâlp de iluminat public. Oamenii din zonă au spus că gardul era înclinat de ceva vreme, făcând şi o sesizare la Primărie în acest sens. La faţa locului au fost şi autorităţile locale. Primul ajuns a fost prefectul judeţului, Claudiu-Iorga Palaz, care a dispus efectuarea de controale pentru a afla vinovaţii de incident. Palaz a precizat că administratorul trebuia să ia măsuri din timp pentru a evita acest accident. „Gardul se află în grija firmei care administrează cimitirul, iar cimitirul în grija Primăriei. Trebuiau luate măsuri din timp pentru a se evita acest accident. Este o situaţie foarte gravă pentru că a murit un om. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat la Constanţa. Nu este posibil ca oamenii care merg pe stradă să treacă printr-o asemenea tragedie", a spus prefectul judeţului. Pentru a evita o altă nenorocire, reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai precizat că fiecare placă va fi păzită de câte un jandarm, iar Poliţia Rutieră va interzice parcarea autoturismelor pe trotuarul de lângă gard.

„Suntem nevoiţi să-l reziliem"

Palaz a mai transmis că, în urma evaluării făcute de către specialiştii Inspectoratului Judeţean în Construcţii, s-a ajuns la concluzia că porţiunea de gard de pe laturile Th. Burada şi IL Caragiale a Cimitirului Central reprezintă un pericol iminent, cu atât mai mult cu cât bucata căzută a afectat siguranţa, şi aşa foarte precară, a acestuia: „Prin urmare, i-am cerut primarului Radu Mazăre să dărâme de urgenţă această porţiune, pentru a nu se repeta tragedia. De asemenea, am dispus ca Jandarmeria să asigure circulaţia pietonală cât mai departe de zonă, iar Poliţia Rutieră să interzică staţionarea, parcarea şi circulaţia pe cele două străzi, în sectorul afectat. Voi urmări ca ancheta pe care am solicitat-o să identifice clar şi cât se poate de urgent vinovaţii, astfel încât aceştia să suporte consecinţele. Doar aşa poate că cei responsabili de siguranţa cetăţenilor Constanţei să se trezească şi să-şi îndeplinească sarcinile pentru care sunt plătiţi din banii publici. Transmit pe această cale sincere condoleanţe familiei afectate de această tragedie şi-mi exprim speranţa ca persoana rănită să se recupereze cât mai rapid". În schimb, administratorul, Dumitru Drăghici, a spus că cimitirul a fost preluat în 1997, iar anul trecut s-a lucrat la consolidarea gardului şi a stâlpilor de susţinere. „Noi am preluat cimitirul în 1997, iar gardul este ridicat din 1994. Anul trecut s-au consolidat plăcile şi au fost sudate ţevile. Am făcut tot ce a fost posibil să se evite un astfel de eveniment. Chiar nu pot să-mi dau seama de ce s-a prăbuşit. Organele competente vor stabili împrejurările producerii acestui accident şi cine se face vinovat", a spus Drăghici. Primarul Radu Mazăre a ajuns destul de târziu la locul nefericitului incident, abia după terminarea şedinţei de Consiliu Local. A inspectat şi, cu Gabi Stan, viceprimarul care are în grijă, printre altele (?!) şi cimitirele, a spus că va rezilia contractul cu firma lui Drăghici în cazul în care se va dovedi că nu s-au respectat clauzele acestuia. „Tot cimitirul este în grija unei societăţi, asta implică şi împrejurimile. După ce se va face o expertiză tehnică, vom vedea cine se face vinovat. Pot fi mai multe cauze, poate fi o conductă sau altceva. După cercetările organelor competente vom vedea cauzele prăbuşirii. Firma care se ocupa cu întreţinerea cimitirului trebuia să consolideze gardul. Nu spun că ar fi aceasta de vină însă conform contractului trebuiau să facă aceste lucruri. Dacă nu a respectat obligaţiile pe care le avea conform contractului suntem nevoiţi să-l reziliem", a declarat primarul Radu Mazăre.

Hegemonia lui nea Mitică

Locul de odihnă veşnică aparţine Constanţei şi locuitorilor ei însă, este dat firmei Clares SRL, pentru o perioadă nedeterminată, în baza unui contract de prestări servicii. Societatea în cauză este administrată de Dumitru Drăghici, ştiut şi sub porecla de „nea Mitică", cel despre care nenumăraţi locuitori ai oraşului s-au plâns, de-a lungul vremii, că a confundat cimitirul oraşului cu moşia sa. Ba, mai mult, chiar dacă toată lumea, inclusiv primarul Radu Mazăre, consideră că SC Clares SRL este concesionarul cimitirului central, situaţia nu stă tocmai aşa. Pe 16 februarie 2004, firma lui Mitică Drăghici a încheiat cu Primăria lui Mazăre contractul „de prestaţie privind întreţinerea şi funcţionarea Cimitirului Central", act ce poartă numărul 23.595. Cu alte cuvinte, contractul nu este de concesiune, aşa cum suntem lăsăm să înţelegem, ci de prestări servicii. Însă, de-a lungul timpului, „tăticul" Centralului a lăsat de înţeles că societatea sa este „administraţia cimitirului", aşa cum spunea şi un afiş postat pe poarta locului de veci la un moment dat. Asta ca să nu uităm că nea Mitică s-a gândit bine şi a pus şi taxă de intrare în cimitir, bir ilegal, nefiind votat în Consiliul Local. Dar, când s-a văzut prins cu mâţa-n sac, a dat-o cotită spunând că a fost o gravă eroare. Greşeală care a scos bani buni din buzunarele unor oameni aflaţi oricum la necaz în urma decesului vreunui apropiat.

Asta ca să nu uităm că Drăghici este, probabil, printre puţinii oameni din ţară care a semnat un contract pe o perioadă nedeterminată cu municipalitatea. Cu alte cuvinte, atâta timp cât va dori primăria lui Radu Mazăre, patronul de la SC Clares SRL va stăpâni Cimitirul Central. Sau poate că totul se va termina acum. Din păcate, a fost nevoie ca un om să moară pentru a se termina „hegemonia" lui Mitică Drăghici în Cimitirul Central.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • metin cerchez 01 Apr, 2011 22:33 la puscarie cu el-fetita sa fie-facuse garduri de beton sa nu sara mortii masii
  • opinie 01 Apr, 2011 20:18 Mazare CONSTRUIESTE,NU GANDESTE!!! El e om ocupat,pai atatea terenuri de impartit!!?
  • lacomia,bate-o vina ! 01 Apr, 2011 20:05 lacomia la unii romani este prea mare,pentru a se face dreptate ! astia doi sunt mana in mana,iar influentele lor sunt prea mari pentru a iesi ei vinovati.VINOVAT ESTE MORTUL ca a mers pe unde nu trebuia,adica pe trotuar ! rusine ! Dumnezeu va face intr-o zi dreptate !
  • noni 01 Apr, 2011 18:03 Cu siguranta,draghici nu era de capul lui si pe gratis boss la cimitir.Poate il intreaba cineva unde dadea obolul si ce tatic are.Apropo,este legal ca un primar,functionar public in slujba urbei sa topaie mereu pe ecrane ,in timpul zilei?
  • ciolacu george 01 Apr, 2011 13:38 macar de ochii lumii sa rezilieze domnul Primar contractul cu accest nenorocit !!!!!! pana la urma suntem de acord sa ne fure... dar macar sa fim in sigurata !!!! REZILIEREA CONTRACTULUI SI PUSCARIE pentru ca a omorat un OM !!! Dumnezeu sa-l odihneasca,.
  • tdc 01 Apr, 2011 12:49 un gard pentru mileniul trei care prefigureaza situatia romaniei condusa central si local de incompetenti, mafioti si spagari.
  • Kaloian 01 Apr, 2011 09:27 Dumitru Draghici este unul dintre sclavii lui Mazare... Banii incasati pentru serviciile funerare au intrat in buzunarele lui si ale PSD-ului local.... Faceti o ancheta!... DNA de ce nu se autosesiseaza???????
  • un constantean 01 Apr, 2011 09:00 Constanta se prabuseste sub conducerea aiuristica a lui Mazare.Cazinoul, strada Traian,Teatrele,Cimitirul.Asta care "conduce" cimitirul e din gasca lui Mazare.Cam asa arata oamenii lui Mazare.
  • Un constantean furios..... 01 Apr, 2011 06:37 Se va musamaliza...are bani nea Mitica !!!!