Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pacaleala gigacaloria

ro

20 Oct, 2008 00:00 1395 Marime text
1224438240.jpg

Marcel Dragu, seful UAPC, spune ca Executivul nu a dat intreaga subventie pentru incalzire si ca "pana la urma tot primaria o sa plateasca"

Intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei, Radu Opaina, presedintele Asociatiei Federatiilor de Proprietari din Romania, sustine ca gigacaloria constanteana este cea mai scumpa din intreaga tara. "La Constanta a ajuns deja la 150 de euro, in timp ce in Danemarca abia daca atinge 70 de euro. Si aici este cel mai scump din Vest, dar si fata de fostele tari comuniste care au aderat la UE. In general, in Romania, pretul variaza in functie de oras: intre 80 si 150 de euro, dupa cum v-am spus, la Constanta", le-a explicat fostul director al RADET-ului bucurestean colegilor de la publicatia centrala. Declaratiile sefului Asociatiei Federatiilor de Proprietari din Romania ar putea fi de-a dreptul socante pentru locuitorii Constantei, in conditiile in care municipalitatea locala, in frunte cu primarul Radu Mazare, a anuntat cu mare fast ca avem cea mai ieftina gigacalorie din tara. Nicidecum cea mai scumpa. Daca facem un calcul simplu, in concordanta cu cele declarate de mai-marii orasului, constantenii platesc pentru o gigacalorie 119 lei. Acelasi pret ca si anul trecut. Insa pretul de productie nu este acesta. La cei 119 lei se adauga costul de productie, impus de CET, si cel de distributie, ce apartine RADET-ului. Asadar, se mai adauga aproximativ 200 de lei. In total, gigacaloria locala ajunge, ca pret de productie, la nici 100 de euro, dar in nici un caz la 150, cum spune Opaina. Evident, acum apare intrebarea: cine are dreptate? Marcel Dragu, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari Constanta (UAPC), il combate in forta pe bucuresteanul care a condus RADET la un moment dat. "Eu, cand aud de Opaina, fac alergie. Nici macar nu iau in seama ce spune Radu Opaina. Pentru mine nu conteaza. El a fost alungat de Liga Habitat (a carei membra este si UAPC) si, din cauza asta, acum face cum face si si-a facut propria lui structura", spune Dragu.

Stati linistiti, primaria vegheaza

Seful UAPC nu baga in seama clasamentul facut de Radu Opaina si spune ca populatia nu ar trebui sa fie interesata de pretul de productie al energiei termice, din moment ce costul este mic, iar restul este subventionat de catre Primarie si Guvern. Cu toate acestea, daca prevederile presedintelui Asociatiei Federatiilor de Proprietari din Romania se adeveresc, bugetul local constantean ar avea foarte mult de suferit, iar populatia ar fi oricum afectata. Intrebat totusi care ar fi pretul de productie al gigacaloriei, Dragu a raspuns senin: "Nu stiu si nici nu ma intereseaza". Crede ca oamenii ar trebui sa stea linistiti, sa nu-si faca probleme. "Primaria si Guvernul subventioneaza. Oamenii platesc putin. Noi nu avem alte cifre. Nu stiu daca Opaina are sau nu dreptate. Dar saptamana asta ma voi intalni cu directorul RADET-ului si ma voi interesa, de curiozitate", spune Marcel Dragu. Insa recunoaste ca Executivul nu a dat intreaga subventie pentru incalzire si ca "pana la urma tot primaria o sa plateasca". Cu alte cuvinte, alti bani publici, alta distractie.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii