Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Opoziţie neinformată şi o putere dezinteresată! Actualul Consiliu Judeţean pasează cazul „Radioterapia“ urmaşilor!

ro

12 May, 2016 00:00 3781 Marime text
 

S-a consemnat şi ultima şedinţă a Consiliului Judeţean în actuala formulă. Şedinţă în care, cu foarte puţine excepţii, aleşii judeţeni au ridicat mâna pe bandă rulantă la proiectele iniţiate de vicepreşedintele CJC. Printre acestea, la punctul 15, se propune alocarea sumei de 4.000.000 de lei Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) „Sf. Apostol Andrei“ Constanța, pentru demararea lucrărilor de construire a Centrului de Radioterapie.
 
Ieri, cu doar câteva ore înainte ca aleşii judeţeni să voteze, proiectul de hotărâre şi-a schimbat nu doar denumirea, ci şi conţinutul. Astfel, din suma de 10.000.000 de lei propusă iniţial, 60% s-a evaporat, cu promisiunea că aceşti bani urmează să fie prinşi şi alocaţi în exerciţiul bugetar al viitorului Consiliu Judeţean.
 
Una peste alta, aleşii judeţeni au aprobat în şedinţa ordinară de ieri alocarea unei sume de doar 4.000.000.00 de lei pentru demararea lucrărilor de construire a Centrului de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa. Având în vedere modificările care s-au operat din mers, vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir a explicat că s-a ajuns la această sumă după discuţiile cu proiectanţii şi fizicienii care vor derula lucrarea şi ca urmare a faptului că noul buncăr se va construi pe un teren din curtea spitalului, aflat în proprietatea Consiliului Judeţean.
 
Termenul avansat de actuala conducere a CJC pentru realizarea buncărului este vara anului viitor, cu condiţia ca până la sfârşitul acestui an să fie finalizate procedura care include proiectul buncărului, licitaţia pentru constructor şi turnarea fundaţiei. Cel mai probabil, până la sfârşitul anului 2018, Centrul de Radioterapie ar trebui să fie în aceste condiţii funcţional, dacă şi Ministerul Sănătăţii va păstra judeţul Constanţa şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă în schema de dotare cu acceleratoare de particule prin Banca Mondială. Cel puţin până la această dată, 2018, avansată de ministerul de resort, conducerea CJC spune că procedura de concesionare a Radioterapiei rămâne îngheţată.  
 
Potrivit programului, la Constanţa ar trebui să ajungă două acceleratoare de particule performante, dintre care unul de backup. Valoarea celor două acceleratoare este cuprinsă între 5 şi 7 milioane de euro. Actualul buncăr, care s-a utilizat pentru cobaltoterapie, va deveni centru de brahiterapie, o investiţie cu fonduri proprii a CJC.

Până când Constanţa va avea un nou centru de radioterapie, bolnavii vor merge să se trateze la Institutul Oncologic din Bucureşti, conform programărilor şi schemei de tratament.
 
La şedinţa de Consiliu Judeţean nu a participat şi managerul SCJU, dr. Dan Căpăţînă, cu toate că, prin participarea sa, ar fi putut oferi câteva răspunsuri, inclusiv la întrebările ridicate de unii consilieri. Astfel, referitor la proiectul de hotărâre privind alocarea unei sume pentru demararea lucrărilor de construire a Centrului de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, consilierul judeţean Mihaela Andrei a cerut public demisia lui Căpăţînă pentru că acesta a luat în calcul concesionarea, şi nu s-a gândit să ceară sprijinul Consiliului Judeţean. Totodată, consilierul judeţean Marian Cruşoveanu l-a întrebat pe vicepreşedintele Dragomir şi ce se mai întâmplă cu angiograful adus la Constanţa. În lipsa lui Căpăţînă, şeful CJC a formulat un răspuns care-l exonerează de răspundere: „Nu ştiu să vă dau multe detalii, am înţeles că sunt probleme cu Siemens, furnizorul lor“, a precizat Dragomir.
 
Proiectul de hotărâre a primit 34 de voturi „pentru“ din partea consilierilor şi destul de puţine întrebări în cunoştinţă de cauză. Semn că au votat ca la final de mandat, deşi problema este una extrem de serioasă. Opoziţie neinformată şi putere dezinteresată, aceasta ar fi concluzia unui mandat de patru ani, în care s-a mimat prioritatea sănătăţii constănţenilor în Consiliul Judeţean.

Şedinţă de CA la spital

Astăzi are loc şi o şedinţă a Consiliului de Administraţie la Spitalul Judeţean, la care va participa şi conducerea CJC. Cristinel Dragomir a recunoscut că se va derula şi un audit, al cărui rezultat va fi făcut public. În plus, vicepreşedintele Dragomir a afirmat că aşteaptă şi rezultatul controlului Curţii de Conturi, adăugând, tendenţios: „Probabil o să-l demitem pe Căpăţînă dacă a greşit, aşa cum îşi doresc unii!“
 
Toate bune şi frumoase, dar câteva răspunsuri au rămas în aer. De pildă, dacă Radioterapia nu va mai fi concesionată, cum se mai justifică din punct de vedere financiar costurile studiului de oportunitate realizat de SC Virelio Consulting SRL? De ce au fost cheltuiţi 30.000 de euro pentru un studiu care va rămâne într-un sertar? Cui vor fi imputaţi aceşti bani, managerului, care a comandat studiul, CA-ului, care şi-a dat acordul, Consiliului Judeţean, care a încuviinţat efectuarea lui?

Ce spune Ministerul Sănătăţii despre Radioterapie? 

Ca urmare a adresei transmise de cotidianul ZIUA de Constanţa Ministerului Sănătăţii privind situaţia Radioterapiei, prin care întrebam câte solicitări sau sesizări au primit din partea SCJU Constanţa sau a CJC în perioada 2012-2016 şi ce soluţii a dat, am aflat doar că CJC este ordonator principal de credite pentru spital. Din adresă nu reiese că s-ar fi făcut vreo solicitare de către vreuna dintre cele două instituţii în scris către minister. Discuţiile, dacă au avut loc, au fost probabil verbale!
 
Referitor la acceleratorul de particule, instalarea acestuia, se mai arată în adresă, necesită reabilitarea buncărului. În acest sens, Consiliul Judeţean şi-a asumat construirea unui nou centru de radioterapie, care să beneficieze de două buncăre. Acceleratorul de particule va fi livrat la momentul în care noul centru va fi gata. Achiziţia unui accelerator este planificată a se realiza în perioada 2017-2018. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii