Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oameni care practică sportul împotriva destinului nemilos A făcut pe Sergiu Nicolaescu şi a ajuns într-un scaun cu rotile (galerie foto)

ro

10 Nov, 2012 01:58 6616 Marime text
01_dizabilitati.jpgViaţa i-a condamnat, însă ei nu au cedat şi nu s-au resemnat. Sunt persoane cu dizabilităţi, care, printr-un efort titanic, au învins suferinţa, pe teren sau la masa de joc. „Atunci când reuşeşti prin sport, viaţa se vede frumoasă şi dintr-un fotoliu rulant!", sunt cu sufletul împăcat aceşti adevăraţi eroi ai arenelor, care merită toate aplauzele.
Persoane cu dizabilităţi din Constanţa, dar şi din alte oraşe, şi-au găsit în Asociaţia Judeţeană a Sportului pentru Persoane cu Handicap sprijinul pentru a face mişcare de masă, dar şi sport de performanţă.

AJCSPH funcţionează din 2010 şi în acest moment are 12 sportivi legitimaţi, care concurează la întreceri sub egida Comitetului Paralimpic Român: Ion Gembăşanu (preşedintele Asociaţiei), Erchin Ali (vicepreşedintele), Daniel Mititelu, Adriana Olteanu, Sergiu Grigore, Sali Cadâr, Cristian Popi, Dănuţ Mirică (a participat la „Românii au talent"), Marta Berze, Nicuşor Toader, Ionuţ Pribeagă şi Marian Ifteni. De asemenea, oficialii AJCSPH mai vor să înscrie patru persoane: Ion Lefcenco, Daniel Căruceru, Cristi Alexandru şi Ibrahim Taifun. Prin intermediul Asociaţiei, fac sport mai mult de 60 de persoane cu dizabilităţi, iar cei al căror handicap le permite şi care este acceptat de Comitetul Paralimpic participă şi la competiţii. În fiecare joi, timp de două ore, la Complexul Sportiv „Tomis", oameni condamnaţi să stea pe viaţă într-un cărucior, dar şi persoane cu alte tipuri de handicap vin şi joacă baschet, tenis de masă, ori pur şi simplu se bucură de colectivitate. Alexandru Bucur, în vârstă de 26 de ani, este sufletul grupului. Deşi se confruntă cu probleme importante, vine la fiecare antrenament şi îşi depăşeşte cu brio condiţia.

dizabilitati.jpg„Vrem să fim şi noi prezenţi în viaţa socio-sportivă a Constanţei. Vrem să aplicăm la normalitate, să arătăm că şi noi, aşa cum suntem, putem face ceva în viaţă, iar unii că atingem chiar o anumită performanţă în sport", spune Ion Gembăşanu.

Iar echipa de baschet a Constanţei este chiar bună. Din cinci formaţii câte sunt în ţară, Constanţa ocupă locul trei, după Temerarii Arad şi CCSH Lamont Cluj, echipa condusă de preşedinta Comitetului Naţional Paralimpic, Sally Wood - Lamont. Deşi aceste două formaţii sunt puternice, pregătite de antrenori străini, Constanţa ţine aproape de ele. Ambiţia lui Gembăşanu este însă ca, în câţiva ani, echipa de pe litoral să fie cea mai tare din România, „aşa cum voleiul şi handbalul constănţean au cucerit medalia de aur". Asociaţia constănţeană are şi un sportiv la lotul naţional, pe Daniel Mititelu, din Medgidia, iar Ion Lefcenco este fost atlet. Andreea Lefcenco, fiica sa, face şi ea atletism şi are deja rezultate importante în competiţiile internaţionale. AJCSPH a dezvoltat cinci parteneriate, prin intermediul cărora obţine sprijinul necesar desfăşurării activităţii: cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa (care pune sala Tomis la dispoziţie), cu Primăria Constanţa (care asigură bugetul), cu Patronatul Medicinei Integrative, cu Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean (care ajută la deplasări şi la cazarea de la competiţii) şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care pune la dispoziţie o maşină adaptată special pentru drumurile la concursuri.

O frumoasă poveste de dragoste

Asociaţia Judeţeană Constanţa a Sportului pentru Persoane cu Handicap a strâns, prin intermediul sportului, nu numai constănţeni, ci şi persoane din judeţ ori din afara sa: Medgidia, Basarabi, Amzacea, Mihail Kogălniceanu, Tulcea sau Galaţi. Sub tutela AJCSPH s-au înfiripat chiar frumoase poveşti de dragoste. Adriana Olteanu, din Medgidia, şi Sergiu Grigore, din Amzacea, s-au cunoscut la competiţii, iar acum formează un cuplu. Amândoi se deplasează cu ajutorul căruciorului. S-au mutat acasă la Sergiu şi chiar şi-au deschis o afacere. Fiecare şi-a găsit sufletul pereche. Sunt fericiţi împreună şi ţin mult unul la celălalt. Sergiu este mai bolnăvicios şi stă mult timp prin spitale, dar, de fiecare dată, Adriana se internează şi ea cu el, pentru a-i fi alături şi a-l îngriji cât mai bine.

Şi povestea Victoriei Trache este una tulburătoare. A văzut lumina zilei în urmă cu 47 de ani, în localitatea Şipote, dar de 20 de ani locuieşte în Constanţa. De la naştere a avut un handicap, mulţi ani folosind pentru deplasare cârjele. În urmă cu 11 ani însă, pe când lucra la Primăria Constanţa, a suferit, inexplicabil, un accident vascular, care a condamnat-o definitiv la fotoliul rulant. Victoria îl folosea şi înainte de accident, dar numai acasă, iar în afara locuinţei mergea cu ajutorul cârjelor. Actualmente, este pensionată pe caz de boală şi joacă numai baschet şi tenis de masă. La recomandarea medicului, a renunţat la dansul de societate şi la atletism, Oricum, şi baschet, şi tenis de masă face cât timp se simte bine, pentru că, din când în când, mai are ameţeli.

Victoria este o învingătoare, se luptă plină de energie şi de vivacitate cu destinul implacabil. Se implică în problemele persoanelor cu dizabilităţi, este voluntar în diferite cluburi şi fundaţii. Îi place să ajute oamenii cu probleme şi să-i consilieze. S-a angajat de mult în aceste probleme, de prin 1992. A fost şi în străinătate (cinci ani la rând în Franţa), făcându-şi mulţi prieteni peste hotare. Este şoferiţă de 20 de ani, după ce a făcut şcoala de şoferi în Franţa. În prezent, conduce un autoturism adaptat, marca Renault, primit cadou din Franţa.

Sărbători de iarnă în lacrimi

Preşedintele AJCSPH, Ion Gembăşanu, are 45 de ani, iar de 40 suferă de pe urma unui accident teribil din copilărie. Era în iarna anului 1972, în preajma sărbătorilor. După ce a văzut la Cinema „Popular" filmul „Cu mâinile curate" al lui Sergiu Nicolaescu, rămânând impresionat, puştiul de cinci ani s-a dus la pomul de iarnă, a luat un pistolaş agăţat în el şi a vrut să facă pe eroul, precum Nicolaescu. Exact ca în film, a sărit cu pistolul în faţa unui camion „Bucegi", fără să-şi dea seama de gestul său, într-o inconştienţă specifică vârstei. Cum viaţa bate filmul, în loc să fie erou, precum Sergiu Nicolaescu, Ion era să-şi încheie socotelile cu această lume. A avut mare noroc, fiind doar şters de o roată. Chiar şi aşa, a fost aruncat 12 metri, într-o bordură. S-a ales cu un braţ rupt, cu lovituri la cap, în zona coccisului şi la coloană, fiind afectată măduva. Diagnosticul a fost paraplegie post-traumatică. Atunci când s-a trezit, la spital - îşi aduce aminte de parcă totul s-a petrecut ieri -, era pansat de la gât în jos, iar în mâna dreaptă încă avea pistolul, crăpat însă de la impactul cu camionul. A stat mulţi ani prin spitale şi prin şcoli speciale (Bucureşti, Sibiu, Techirghiol, Jucu de Sus), unde a terminat opt clase şi a făcut o şcoală profesională de cizmărie. A lucrat acasă, ca cizmar, mulţi ani, la Cooperativa Drum Nou din Constanţa, care s-a desfiinţat însă după Revoluţie. Tot atunci a rămas şi fără casă, primind o repartiţie de la Primărie, într-o locuinţă naţionalizată, în care funcţionează de altfel şi sediul social al Asociaţiei.

Jocurile Naţionale Paralimpice, la Constanţa!

Activă în plan competiţional, AJCSPH pregăteşte ediţia a treia a Trofeului Litoral. La întrecerea din acest an, la care au participat 11 cluburi din ţară, Asociaţia a ocupat locul cinci, cu un total de 116 puncte (46 la baschet, 12 la tenis de masă şi 58 la atletism). Reuşita competiţiei, ca şi posibilităţile de cazare au impresionat-o pe preşedinta Comitetului Naţional Paralimpic, Sally Wood-Lamont, care vrea ca în vara lui 2013 (între 9 şi 15 iunie) să mute Jocurile Naţionale Paralimpice de la Bucureşti la Constanţa! La aceste întreceri, constănţenii vin cu o serie de inovaţii (printre care baschetul în aer liber) şi vor să introducă noi sporturi, precum schi nautic (practicat în puţine ţări din lume), pescuit (pe lacul Corbu), înot sau skandenberg (la hotel, în seara festivă). AJCSPH organizează regulat şi Campionatul Jocurilor de Club (cu întreceri de şah, table şi rummy), plănuind să pună în scenă şi un concurs de darts.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dora 10 Nov, 2012 11:54 Acesti oameni merita mult respect!