Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă poliţie în Constanţa? „O iniţiativă apărută foarte târziu, dar extrem de necesară“

ro

17 Aug, 2016 00:00 7022 Marime text
 

În mediul online circulă o petiţie în care se cere „Înfiinţarea Poliţiei Turistice“. Aceasta a adunat deja zeci de semnături şi păreri ce exprimă necesitatea modificării legislaţiei în turism cu privire la atestarea şi utilizarea ghizilor de turism.
 
În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că în ţările europene cu tradiţie în turism (Italia, Grecia, Turcia, Spania etc.) există un departament specializat de poliţie turistică. De asemenea, iniţiatorii spun că în ultimii ani nu s-au efectuat controale pentru verificarea modului de exercitare a meseriei de ghid de turism pe teritoriul României. Tot ei au precizat că în numeroase state membre ale Uniunii Europene ghizii turistici români care însoţesc grupuri de turişti români nu au voie să ofere servicii de ghidaj autorizat în interiorul oraşelor şi la obiectivele turistice locale, în caz contrar, agenţia de turism şi ghidul fiind amendaţi de poliţia turistică din ţara respectivă.
 
Iniţiatorii solicită Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului şi Ministerului Afacerilor Interne să încheie un protocol în baza căruia să fie promovată o iniţiativă legislativă referitoare la înfiinţarea Departamentului Poliţiei Turistice în cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie.
 
„Vă solicităm să efectuaţi în regim de urgenţă demersurile necesare privitoare la stabilirea unei întâlniri interministeriale între reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului şi ai Ministerului Afacerilor Interne, pentru încheierea unui protocol pe baza căruia să fie promovată o iniţiativă legislativă referitoare la înfiinţarea Departamentului Poliţiei Turistice în cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, care să aibă, printre atribuţiile specifice de poliţie, şi competenţe de control al respectării prevederilor legale referitoare la utilizarea ghizilor de turism şi la exercitarea acestei profesii“, susţin iniţiatorii.
 
Totodată, ei cer introducerea în competenţele Departamentului Poliţiei Turistice prevederi referitoare la menţinerea ordinii şi liniştii publice în zonele şi locurile stabilite prin planul de ordine şi siguranţă publică al zonei de competenţă, aprobat în condiţiile legii, şi la menţinerea ordinii publice în imediata apropiere a zonelor comerciale şi de agrement, în zonele definite ca obiective turistice, în zonele adiacente unităţilor de cazare şi alimentaţie publică, precum şi în alte asemenea locuri publice aflate în proprietatea şi/sau în administrarea unităţii administrativ-teritoriale, stabilite prin planul de ordine şi siguranţă publică.
 
Se mai solicită prevederi cu privire la îndrumarea şi sprijinirea turiştilor în obţinerea de informaţii despre obiectivele turistice din zona de competenţă sau în vederea rezolvării operative a problemelor ridicate de către aceştia, patrularea pe itinerarele stabilite în planul de ordine şi siguranţă publică şi desfăşurarea de acţiuni cu caracter preventiv, în special în zonele aglomerate.
 
Iniţiatorii mai doresc constatarea contravenţiilor şi aplicarea de sancţiuni, potrivit competenţei, persoanelor care nu respectă legislaţia în vigoare şi exercită fără drept profesia de ghid de turism, ghizilor de turism care efectuează servicii de ghidaj ce nu corespund competenţelor specificate în atestatul şi ecusonul de turism deţinute, precum şi ghizilor de turism străini care ghidează vizitatorii în interiorul oraşelor şi al obiectivelor turistice de pe teritoriul României fără a deţine un atestat şi un ecuson eliberate de autorităţile competente din România. Se mai cer prevederi cu privire la verificarea legalităţii activităţilor de comercializare a produselor desfăşurate de operatori economici, persoane fizice şi juridice autorizate şi producători particulari în imediata vecinătate a obiectivelor turistice.

„Îmi doresc aceste amendamente la legea turismului”

Comentariile pe subiect nu au întârziat să apară, iar susţinătorii şi-au exprimat părerea despre înfiinţarea Departamentului Poliţiei Turistice în cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie. Redăm câteva dintre acestea, cu precizarea că ortografia şi punctuaţia aparţin celor care au postat.
 

„Pentru că trebuie făcută ordine în acest domeniu şi pentru că trebuie respectată meseria de ghid.“


 
„Fiindcă îmi doresc aceste amendamente la legea turismului.“
 
„O iniţiativă apărută foarte târziu, dar extrem de necesară.“
 
„Stimaţi colegi ghizi, vă rog, lăsaţi răutăţile şi orgoliile personale şi haideţi să facem ceva şi pentru noi. Veniţi cu idei constructive, veniţi cu problemele de care vă loviţi în timpul acţiunilor. Aşa cum a spus Nataşa la Forum, «nu face nimeni ceva pentru noi dacă nu facem noi pentru noi». Împreună cu George susţinem propunerile noastre la forul competent (unde se pritoceşte Legea Turismului) şi aşa cum spunea Alin Burcea (care ne-a ajutat şi susţinut în acest sens) este o parte din timpul personal pe care îl depunem în interesul tuturor şi sperăm şi cu folos. Mulţumesc!“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii