Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O mamă din Constanţa, scrisoare deschisă către Decebal Făgădău „Dumneavoastră, domnule primar, v-aţi lăsa copiii să intre în actualele locuri de joacă ale oraşului?“

ro

15 May, 2017 00:00 22753 Marime text
Săptămână trecută scriam cum, în încercarea de a identifica zonele din oraş unde locurile de joacă lipsesc cu desăvârşire sau au fost distruse, câteva zeci de părinţi constănţeni s-au solidarizat pe reţelele de socializare. „Ajutaţi-ne să le oferim copiilor noştri locuri de joacă decente. Primăria trebuie să asculte şi vocea noastră!“, transmiteau părinţii.  

Zonele identificate de părinţii constănţeni pentru amenajarea unor locuri de joacă noi sunt în aproape toate cartierele din municipiu. Mai mulţi părinţi şi-ar dori un loc de joacă lângă Şcoala nr. 22, care ar putea deservi toată zona I.C. Brătianu. De asemenea, o altă zonă identificată vizează zona Complex 2 Cocoşi, unde „nu există niciun parc de joacă pentru copii“, aşa cum susţin părinţii pe pagina de socializare creată special pentru acest demers.

Alte cartiere unde părinţii îşi doresc locuri de joacă sunt Primo, Compozitorilor, Km 5, pe strada Bravilor, din cartierul Inel II, unde, din păcate, niciun leagăn sau tobogan nu mai este funcţional. Părinţii au mai sesizat şi lipsa unui loc de joacă în perimetrul delimitat de străzile Pandurului - prelungirea Grindeanu, zona fostului Interex, vizavi de Doraly, dar şi în zona Institut - Catanga - Eden sau în cartierul Palas, unde nu ar exista nici urma unui loc de joacă. Alte zone identificate de părinţi sunt: Faleză Nord, bulevardul Aurel Vlaicu, Baba Novac, cartierul pentru tineri, cartierul Coiciu, Tomis 3, mai exact pe aleea Heracleea, în zona străzii Dionisie cel Mic sau în Poarta 6, lângă Liceul „Lucian Blaga“. 
 
Din vara acestui an, spaţiile de joacă din municipiul Constanţa vor intra într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare, după cum susţin reprezentanţii municipalităţii, după ce Primăria nu a mai investit bani în parcurile dedicate celor mici din anul 2015.

„Scrisoare deschisă către primarul Făgădău“

În urma acestui demers, o mămică îi transmite primarului Decebal Făgădău o scrisoare deschisă, pe care o redăm mai jos:
 
„Nu aş putea începe aceste rânduri, domnule primar, fără a mă prezenta; mă numesc Cristiana şi sunt o mamă a doi copii, pe care îi iubesc ca pe ochii din cap şi nu aş putea concepe ca ei să păţească ceva vreodată. Să îi ştiu în siguranţă acasă, la scoală, la orele de fotbal şi înot sau atunci când îi las în weekend la bunici este la fel de important pentru mine ca pentru orice alt părinte responsabil. 

Mi-aş fi dorit ca această siguranţă să mă cuprindă totdeauna, dar este imposibil, domnule primar. Copilăria înseamnă joacă şi-mi este teamă să-i las să-şi petreacă timpul în locurile amenajate de autorităţile locale. Şi noi am fost copii, ne plăcea să ne dăm în leagăne fie stând în fund, fie în picioare, în tobogane deseori uitam poziţia normală şi plonjam direct pe burtă până jos. Eu nu pot uita nici de balansoarul pe care-l împărţeam cu sora mea, în timp ce alţi copii aşteptau la rând, iar noi parcă nu ne mai săturam. Mi-aş dori ca şi copiii mei să-şi amintească peste 20 de ani cum se jucau cu prietenii lor în locurile de joacă ale oraşului, denumite poate şi tărâmurile copilăriei. 

Dumneavoastră, domnule primar, v-aţi lăsa copiii să intre în actualele locuri de joacă ale oraşului? Vi-i simţiţi în siguranţă atunci când trec pragul a ceea ce numeam noi odată tărâmul toboganelor şi al leagănelor? Nu-mi răspundeţi, domnule primar, este evident că nu. Dotările locurilor de joacă de acum sunt cele pe care le-am folosit eu când eram copil, iar timpul a trecut şi peste ele şi au devenit impracticabile. Sunt ruginite, rupte, lipsesc piese din componenţa lor, suprafaţa locurilor de joacă este dezastroasă şi plină de cioburi, pietre, chiştoace de ţigară, sa nu mai zic de bălţile care se formează atunci când plouă.

Nu voi mai continua, deoarece ştiţi şi dumneavoastră situaţia în care se află acestea, domnule primar. Poate că nu v-aş fi scris aceste rânduri dacă nu aş fi ştiu că şi dumneavoastră aveţi copii, şi ştiu sigur că aţi da orice ca ei să se bucure de acei ani în care tot ceea ce contează este jocul. 

La final, daţi-mi voie să vă adresez o ultimă întrebare: oare nu cumva suntem noi toţi vinovaţi pentru starea locurilor de joacă? Noi, părinţii, pentru că nu am reacţionat şi nu am cerut locuri de joacă decente pentru copiii noştri şi dumneavoastră pentru că nu v-a păsat?“

39 de locuri de joacă din municipiu intră în reabilitare

În bugetul pentru 2017, municipalitatea a alocat suma de 10.464.000 de lei pentru modernizarea a 63 de spaţii de joacă. Anul acesta vor fi reamenajate doar 39 de locuri de joacă din municipiu. Cele patru loturi care intră în reabilitare acoperă cartierele din zona de nord a oraşului, zona centrală, zona de sud şi zona Baba Novac - Coiciu - Casa de Cultură.

Iată ce locuri de joacă vor fi amenajate!

Lotul I (zona de nord), pe o suprafaţă de 4.367,2 mp - strada Năvodului, Palazu Mare, aleea Viitorului, strada Dispensarului, aleea Hortensiei, Tomis Nord, bulevardul Tomis, zona de agrement Badea Cârţan, strada Adamclisi, aleea Stejarului, strada Primăverii, parc Tomis II.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Constantean 15 May, 2017 20:33 Locurile de joaca trebuiesc amplasate la o distanta de bun simt de blocurile de locuinte astfel ca nimeni sa nu fie deranjat! In atentia parintilor:noi am crescut fara locuri de joaca amenajate de municipalitate si suntem mai educati decat tineretul din ziua de astazi!
  • camelia ciobotaru 15 May, 2017 10:52 Domnule Primar, intr-adevar locurile de joaca ,existente acum pe Str Traian , in portul Tomis, Tara Piticilor,Locul de joaca din parcul Tomis II si cel de langa Cresa 1 si altele, arata jalnic, sunt periculoase, murdare, nu toate au banci pentru cei ce supravegheaza copii(parinti, bunici, bone etc). Aceeasi situatie jalnica si in cele 2-3 parcuri din oras, sunt cu gunoaie(si lumea este necivilizata), fara flori, plante carea sa infrumuseteze, sa-ti faca placere sa stai pe o banca in parc. Nu mai permiteti continuarea constructiilor in parcuri, pe spatiile verzi din fata blocurilor, dupa bunul plac al unuia si altuia, nu mai perpetuati abuzurile facute, aveti posibilitatea sa faceti din Constanta un oras minunat, nu plin de betoane si praf. Ati promis ca veti schimba orasul , sa simtim si noi, cotizantii la bugetul primariei , ca tineti cu cetatenii constanteni, poate ajungem si noi candidati la "capitala europeana", aveti toate posibilitatile naturale si nu numai!
  • zicu 15 May, 2017 06:46 Sa se duca la NEVERLAND