Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu mai merge cum mergea Duci maşina la service? Iată ce ai de făcut de-acum încolo!

ro

17 Jul, 2013 00:00 5568 Marime text
Pe site-ul Ministerului Transporturilor se află spre dezbatere publică ordinul pentru modificarea şi completarea Reglementărilor privind autorizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, de întreţinere, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz. Unul dintre elementele noi ale acestui proiect îl reprezintă existenţa posibilităţii ca proprietarul maşinii să asiste vizual, într-un spaţiu special amenajat, în condiţii de siguranţă, separat de spaţiul de lucru, în mod direct sau prin intermediul unui sistem video, la modul în care sunt executate activităţile mecanice. Foarte interesant! Dacă proiectul va deveni lege, în anumite circumstanţe, nu mai pot fi utilizate piese auto second-hand care fac parte din sistemul de direcţie sau din sistemul de frânare, precum şi caroseriile şi şasiurile rezultate din dezmembrarea vehiculelor scoase din uz.

În ordinul mai sus menţionat se precizează că operatorul economic se va asigura că produsele de schimb şi materialele de exploatare aprovizionate şi/sau utilizate respectă cerinţele prevăzute de legea privind omologarea şi certificarea produselor şi materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, precum şi condiţiile de introducere pe piaţă şi de comercializare a acestora. „La repararea, modificarea constructivă sau reconstrucţia vehiculelor rutiere, în cazul intervenţiei la sistemele care privesc siguranţa circulaţiei, protecţia mediului, eficienţa energetică şi protecţia împotriva furturilor (...) operatorul economic trebuie să utilizeze numai produse şi materiale de exploatare de origine, omologate sau certificate în conformitate cu legislaţia în vigoare. Operatorul economic este obligat să elibereze  beneficiarului certificate de garanţie pentru lucrările executate, care să includă şi duratele de garanţie aferente produselor utilizate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

În cazul în care operatorul economic dispune de produse recondiţionate, reparate sau uzate reutilizabile care îndeplinesc cerinţele minimale constructive, funcţionale sau de calitate necesare şi care respectă cerinţele precizate la un subpunct anterior, ce ar putea fi utilizate în activitatea desfăşurată, acesta va aduce la cunoştinţa beneficiarului această posibilitate, iar utilizarea acestor produse va fi condiţionată de existenţa unui accept scris al beneficiarului în acest sens.

Nu pot fi utilizate în acest scop produsele uzate reutilizabile care fac parte din sistemul de direcţie sau din sistemul de frânare, precum şi caroseriile şi şasiurile rezultate din dezmembrarea vehiculelor scoase din uz”, potrivit ordinului aflat pe site-ul Ministerului Transporturilor. De asemenea, la repararea vehiculelor rutiere, la solicitarea scrisă a clientului, operatorul economic poate utiliza şi produse sau materiale de exploatare furnizate de client, noi (de origine, omologate sau certificate, după caz), recondiţionate, reparate sau uzate reutilizabile care îndeplinesc cerinţele minimale constructive, funcţionale sau de calitate necesare. Nu pot fi folosite în acest scop produsele uzate reutilizabile care fac parte din sistemul de direcţie sau din sistemul de frânare, precum şi caroseriile şi şasiurile rezultate din dezmembrarea vehiculelor scoase din uz. „Operatorul economic este obligat să elibereze beneficiarului certificate de garanţie pentru lucrările executate, iar garanţia pentru produsele respective va fi asigurată de fabricantul produselor noi, de operatorul economic care a
asigurat repararea sau recondiţionarea produselor ori de operatorul economic care a furnizat produsele uzate reutilizabile obţinute de la vehiculele dezmembrate, după caz, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, conform Ministerului Transporturilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii