Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicusor lichideaza ce a facut Dutu

ro

17 Nov, 2007 00:00 1517 Marime text
1195246846.jpg

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a cerut in instanta dizolvarea Federatiei Judetelor din Romania, al carei presedinte al Colegiului de Conducere era Stelian Dutu

Anuntata cu mare pompa la vremea ei si ridicand sperantele multor oameni prin obiectivele sale aproape idealiste, Federatia Judetelor din Romania (FJR) urmeaza sa fie dizolvata. Hotararea ii apartine lui Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta (CJC). Federatia a primit personalitate juridica prin sentinta civila a Curtii de Apel Constanta din 8 ianuarie 1999, comunicata reprezentantului sau legal, Stelian Dutu, in calitatea sa de Presedinte executiv al Colegiului de Conducere. Potrivit cererii de constatare a dizolvarii FJR inaintata de Constantinescu Tribunalului, pe 31 iulie anul acesta, in dosarul numarul 7643/118/2007, unul dintre motivele solicitarii este acela ca Federatia a emis o singura hotarare. Iar aceasta a fost in 1999, adica acum mai bine de opt ani. Deloc surprinzator, decizia unicat se referea strict la modul in care urmeaza sa fie finantata FJR. Astfel, in articolul 1 din Hotararea numarul 1, pentru anul 1999, se stabileste o cotizatie de 0.05 lei (50 de lei vechi) pe locuitor pentru fiecare judet membru. Neobisnuiti cu noul statut, sau poate doar emotionati fiind vorba de prima hotarare, membrii FJR si-au dat in petec, consemnand faptul ca, desi data adoptarii hotararii a fost 15 ianuarie 1999, ei s-au intalnit cu exact doi ani in urma. De dragul claritatii, redam din textul hotararii: "Federatia Judetelor din Romania, intrunita in reuniunea de lucru din data de 15.01.1997, la Bistrita Nasaud, hotaraste...". De aici, putem deduce doua lucruri: ori membrii s-au reunit cu doi ani inainte de a se infiinta FJR si au adoptat a priori modalitatea de finantare a unei federatii viitoare, ori au gresit data, pur si simplu, intr-un act oficial. Inclinam spre a doua varianta, dat fiind faptul ca in josul paginii aceleiasi hotarari este trecuta din nou ziua cu pricina, diferind doar anul. Acesta a reprezentat inceputul activitatii Federatiei. Si sfarsitul, potrivit cererii inaintate de Nicusor Constantinescu. Astfel, ulterior datei buclucase, "organele de conducere nu au mai emis niciun alt act conform statutului, avand in vedere faptul ca acestea nu s-au mai intrunit". Si totusi, in ciuda acestei lipse evidente de activitate, au fost necesari doi ani intregi pentru ca Presedintele Colegiului de conducere al FJR, in speta Stelian Dutu, sa ceara Bancii Comerciale Romane, sucursala Constanta, lichidarea contului Federatiei. In mod ilar, aceasta cerere a fost respinsa pe motiv ca Federatia nu era dizolvata.

Fara presedinte, fara conducere

Din rau in mai rau, Federatia nu mai are nici Presedinte din 2002, nici Consiliu de Conducere, pe cale de consecinta. Dupa cum arata Nicusor Constantinescu, "Presedintele FJR se desemneaza a fi domnul Ciofan Viorel, presedintele Consiliului Judetean Timis, al carui mandat este corespunzator cu perioada actualului mandat de presedinte al Consiliului Judetean Timis; mandatul Presedintelui CJT a incetat in 2002, iar dupa aceasta data nu au fost organizate alegeri pentru desemnarea noului presedinte". Dat fiind faptul ca mandatul Colegiului de conducere a incetat odata cu incetarea mandatelor de presedinti ai Consiliilor Judetene ale membrilor componenti, Federatia a ramas si fara Colegiu de conducere. De altfel, singurul efect pe care il producea Federatia era reprezentat de un dezinteres total cu privire la existenta sa, afisat ostentativ de reprezentantii judetelor membre. "Mentionam faptul ca actualii reprezentanti ai judetelor membre nu si-au manifestat in niciun fel intentia de a actiona in directia realizarii scopului pentru care s-a constituit Federatia", spune Nicusor. Intrebarea care se ridica pregnant este de ce a durat doi ani de zile pana sa se solicite lichidarea contului Federatiei? Pe fondul neputintei indeplinirii acestei cereri, dat fiind faptul ca societatea nu era dizolvata, de ce a durat alti cinci ani pana sa se solicite constatarea dizolvarii acesteia? Una peste alta sunt nu mai putin de opt ani in care Federatia a "functionat" fara nicio noima, fara niciun sens. In acelasi timp, sunt alti cinci ani de cand FJR a "functionat" fara niciun Presedinte si fara niciun Colegiu de conducere. In mod legitim putem sa ne intrebam ce s-a intamplat cu cotizatia stabilita prin unica hotarare a FJR. S-au strans acestia bani? Daca da, unde sunt? Daca nu, cum putem fi siguri? De la cine ar fi trebuit sa se stranga? In dosarul de la Tribunal, nu apare nicio lista cu judetele membre, nici numarul exact al acestora si nici vreun tabel cu cotizatiile in discutie. Intr-adevar, in Hotarare se precizeaza ca este vorba despre suma aferenta anului 1999, dar cum putem sti daca nu am fost taxati intre timp (adica din 1999) pentru "functionarea" unei Federatii care nu-si indeplinea obiectivele? In definitiv, nu este o suma mare pentru fiecare locuitor, dar, facand totalul, rezultatul este gigant. Numai ca acest total nu se poate face in lipsa datelor mentionate mai sus. Nu putem sa nu ne intrebam inca o data, pentru ultima oara, de ce le-a luat aproape zece ani membrilor Federatiei sa-si dea seama ca organizatia lor era moarta din fasa? Iar steaua Federatiei inca nu a apus, intrucat primul termen in dosarul de lichidare este abia peste doua saptamani, la ora 13.00.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii