Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:49 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ni-Ni şi Chen-Chen vor avea un mascul. Directorul Adrian Bîlbă ne spune când şi de unde va fi achiziţionat

ro

29 Sep, 2015 00:00 4469 Marime text
Săptămâna trecută, unul dintre delfinii care au încântat publicul o vară întreagă la Delfinariul din Constanţa s-a îmbolnăvit. Este vorba despre femela Ni-Ni, care a devenit apatică şi nu a mai mâncat 48 de ore, din cauza unui conflict cu cealaltă femelă, Chen-Chen, din care s-a ales cu un traumatism.
 
Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Adrian Bîlbă, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că cearta dintre cele două mamifere ar fi apărut din cauză că acestea se află în perioada de reproducere. „În lunile septembrie-octombrie, delfinii femele se află în perioada de reproducere, când apare o competiţie între sexe şi fiecare încearcă să se impună. Este un comportament natural al delfinilor, ca şi al multor altor specii care fac acest lucru. În urma acestei competiţii, a rezultat o mică bătaie între cele două femele. Din păcate, femela Ni-Ni a devenit apatică şi nu a mai mâncat 48 de ore. Recomandarea medicilor veterinari este ca, în aceste situaţii, delfinul să fie prins şi să-i fie recoltate fluide biologice, gastrice, respiratorii şi sânge. Probele au fost recoltate cu ajutorul a şase scafandri. Femelei i-au fost administrate, prin hrană, medicamente care să combată stresul, şocul şi inflamaţiile, deoarece avea o leziune în urma unui traumatism cu care s-a ales în lupta cu cealaltă femelă. Am informat asigurătorul. Avem o clauză în contract prin care suma de 15.000 de euro poate fi cheltuită pentru sănătatea delfinilor“, ne-a explicat Adrian Bîlbă.

Delfinii, obosiţi de spectacole? 


Spectacolele prezentate o vară întreagă turiştilor şi constănţenilor nu le-au obosit pe cele două femele. Cu toate că Ni-Ni și Chen-Chen au avut o vară aglomerată, conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii susține însă că starea de rău a lui Ni-Ni nu are legătură cu oboseala. „Dimpotrivă, în timpul reprezentaţiilor date vara, cele două femele au performat. Delfinii suferă atunci când nu au activitate“, a dezvăluit Adrian Bîlbă.

 „Delfinul Ni-Ni nu prezintă nicio leziune gastrică“ 

Pe pagina de Facebook a Centrului de Endoscopie şi Chirurgie Digestivă Veterinară, doctorul Constantin Ifteme a postat, pe data de 26 septembrie, următorul mesaj: „La două zile după examinarea endoscopică a pacientei Ni-Ni, avem rezultatul examenului gastroscopic, care ne aduce numai veşti bune: mucoasa gastrică a lui Ni-Ni nu prezintă modificări patologice, nu s-au decelat hipertrofii sau hiperplazii de mucoasă gastrică şi nu s-a vizualizat prezenţa de corpi străini la nivelul cavităţii gastrice. Fiind o premieră pentru echipa medicală din România, imaginile postate au fost vizualizate de mai mulţi medici specialişti în acest domeniu (Patologie Animale Marine) din afara ţării, iar răspunsul a fost în unanimitate: Ni-Ni nu suferă de nicio afecţiune gastrică.

În timpul endoscopiei lui Ni-Ni, s-au examinat esofagul, cavitatea gastrică, a fost aspirat lichidul gastric, a fost recoltată proba de mucoasă gastrică pentru examenul histopatologic. De asemenea, i-au fost administrate fluide cu rol de hidratare şi hrănire, manoperă ce s-a realizat tot sub control endoscopic.“

Când va fi achiziţionat un mascul? 

Fiind întrebat dacă va fi achiziţionat un mascul pentru cele două femele, după ce delfinul Pei Pei a murit, în luna iunie 2013, Adrian Bîlbă ne-a spus: „În momentul de faţă, nu putem cumpăra un delfin mascul, deoarece, în perioada de ovulaţie a femelelor, delfinul trebuie mutat, după împerechere, într-un bazin de separaţie. După ce bazinul nou, construit prin fonduri europene, va fi gata la sfârşitul acestui an şi care va avea un bazin de separaţie, vom face demersurile pentru a achiziţiona şi un delfin mascul. De data asta, îl vom cumpăra din Europa. Preţul unul delfin se situează între 50.000 şi 100.000 de euro, fiind influenţat de nivelul de dresaj“, a mai spus directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.
 
Actualmente, la Delfinariu se efectuează lucrări de reabilitare, extindere şi acoperire a obiectivului, banii provenind din fonduri europene. Conform caietului de sarcini, gradena Delfinariului va fi dotată cu 783 de locuri noi, capacitatea totală ajungând astfel la 1.348 de locuri. Precizăm că valoarea proiectului se ridică la aproximativ 9,8 milioane de lei şi este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Prin proiect este avută în vedere și extinderea spaţiilor de expunere de sub gradene, amenajarea grupurilor sanitare şi a unui spaţiu de acces pentru public, toate având o suprafaţă de peste 734 de metri pătrați.
 
Reamintim că, în anul 2010, Consiliul Județean Constanța a adus la Delfinariu trei mamifere marine, două femele și un mascul, de la Beijing Aquarium din China. Achiziţionarea lor a costat 360.000 de euro, iar transportul, 200.000 de euro. În iunie 2013, masculul Pei-Pei a murit din cauze naturale, așa cum au stabilit specialiștii.

Citeşte şi

Ni-Ni şi Chen-Chen încă aşteaptă un nou prieten de joacă: Un an de la dispariţia lui Pei-Pei

Exclusivitate - Cum îi cheamă pe delfini în limba română: Ni-Ni - Fetiţă, Pei-Pei - Bebeluş, Chen-Chen - Răsărit de Soare

Ni-Ni, Pei-Pei şi Chen-Chen, trei ani de când sunt la Constanţa: Mai ştiţi cum se traduc din chineză numele celor trei delfini?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii