Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:28 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nemirschi&Cilibia/Contracte cu primaria

ro

02 Feb, 2009 03:21 2622 Marime text

colaj_desch.jpgUnitatea care va deservi cinci blocuri a costat circa 200 mii euro

Constanţa pare să fie oraşul unde se construieşte non-stop. Nu este vorba întotdeauna despre înălţarea de imobile de opt-nouă etaje în zone rezidenţiale. Investiţia în ridicarea unei centrale termice pe gaze naturale se poate dovedi o afacere bănoasă.

În zona CFR-Palas s-au finalizat, de curând, lucrările la un astfel de obiectiv. Construcţia, proiectată de MCM Proiect SRL, se întinde pe o suprafaţă de 203,36 metri pătraţi. Unitatea va avea o capacitate totală de 1,86 MW, care va asigura necesarul de energie termică pentru încălzire şi apă caldă menajeră a locuitorilor din zona CFR Palas. Centrala va deservi cinci blocuri de locuinţe cu regim de înălţime P+4E şi, potrivit actelor depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa, a costat circa 200 mii euro. Obiectivul, amplasat în zona CFR Palas, va fi delimitat de străzile Palas, Alecu Russo şi Ioan Vidu. Potrivit documentelor de la APM, în spatele centralei va fi amplasat un coş de 18,60 metri. În ultima şedinţă de pe 2008, mai precis pe 17.12.2008, aleşii locali au votat proiectul de hotărâre conform căruia terenul pe care este amplasată construcţia a trecut din administraţia Primăriei în cea a RADET Constanţa. Recepţia lucrărilor a avut loc, dar, din cauza unor probleme de ordin tehnic, centrala nu a fost pusă în funcţiune.

centrala_termica_pe_gaz.jpgFără număr

Obiectivul a fost ridicat de Petroconst SA, societatea condusă de Dumitru Cilibia. Numele directorului general mai apare în acţionariatul mai multor firme care au câştigat contracte bune cu Primăria. De asemenea, acesta pare să fie un pion central în afacerile fostului viceprimar de Constanţa, Nicolae Nemirschi, şi ale familiei sale. Prin contractul de atribuire nr. 50189/12.12.20008, Cilibia a pus mâna pe proiectul „Lucrări de construire centrală termică pe gaze în zona CFR Palas Constanţa, inclusiv proiectarea pentru etapa PT+CS+DDE", în valoare de 2.751.741 lei, fără TVA. Este vorba despre acelaşi Dumitru Cilibia care, la sfârşitul lui 2006, prindea un alt contract cu Primăria Constanţa şi înălţa o centrală termică pe gaze în zona Energia. De asemenea, directorul general al Petroconst SA, cel care, alături de ceilalţi doi administratori ai firmei - Marin Abaseacă şi Gheorghe Dede, va face lucrările de deviere a reţelei de gaze naturale în vederea construirii parcării multietajate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Afaceri în familie

Centrala termică pe gaze naturale, a cărei utilitate nu o contestă nimeni, a fost ridicată de Petroconst SA. Potrivit datelor oficiale, directorul general al societăţii care a efectuat construcţia unităţii este asociat cu mai multe persoane care fie şi-au făcut un renume pentru faptul că pun mâna pe contracte grase cu Primăria, fie sunt prieteni cu persoane influente din Constanţa. Dumitru Cilibia apare în acţionariatul Allclass SRL alături de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, şi Bayram Bahri. Ginerii lui Cilibia, Octavian Buşu şi Tiberiu Curt, sunt, de asemenea, asociaţi în Karisma Development SRL cu fiul fostului viceprimar de Constanţa, Andrei. Basarab Popa, vărul primarului Radu Mazăre, este asociat în Aqualand SA cu Dumitru Cilibia. Este vorba despre societatea care administrează parcul de distracţii Aqua Magic din Mamaia. Ruda de sânge a edilului Constanţei este cunoscut pentru contractele grase pe care le-a câştigat cu Primăria, prin societatea Pomacost SA, la care este administrator.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii