Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Neculai Coman, fostul şef al ISU „Dobrogea”, eliberat condiţionat de Judecătoria Medgidia? Tribunalul s-a opus (motivare)

ro

30 Jul, 2015 00:00 3827 Marime text
Neculai Coman a declarat, printre altele, că, în cazul în care va fi eliberat condiţionat, se va face util în spaţiul universitar.
 
Neculai Coman, fostul prim-adjunct al inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, s-a aflat la un pas de liberarea condiţionată, spun surse avocăţeşti. Şi asta după ce Judecătoria Medgidia a admis o propunere de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate a Penitenciarului Poarta Albă, dispunând liberarea condiţionată a lui Neculai Coman. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au formulat contestaţie împotriva soluţiei mai sus precizate. Zilele trecute, judecătoarea Nermin Apzait, din Tribunalul Constanţa, a admis, ca fondată, contestaţia celor de la DNA, respingând ca nefondată propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă. Pe cale de consecinţă, instanţa a înlăturat din sentinţa penală contestată dispoziţiile de admitere a propunerii de liberare condiţionată şi de liberare condiţionată a lui Neculai Coman.
 
ZIUA de Constanţa prezintă motivarea judecătorilor care au hotărât liberarea condiţionată a lui Coman.
Dosarul în care a fost judecat şi condamnat Neculai Coman a fost trimis către judecători de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în luna iulie 2009. La momentul respectiv, DNA anunţa că aproape 20 de ofiţeri din conducerea inspectoratului au fost trimişi în judecată, sub acuzaţiile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, dar şi fals intelectual, faptele fiind comise relativ la concursurile organizate la ISU „Dobrogea” în anul 2007. Concursul din 2007, de la care a pornit acest dosar, a fost anulat. Prin decizia penală nr. 12 din 24.01.2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală a hotărât condamnarea lui Coman la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-ar fi folosit pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată.

A scris două cărţi

Revenind la liberarea condiţionată a lui Neculai Coman, în faţa judecătorilor, acesta a spus că, înainte de trecerea în rezervă, a fost profesor universitar la UMC şi la Universitatea Politehnica Bucureşti, a elaborat două lucrări ştiinţifice în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, respectiv „Gestionarea situaţiilor de urgenţă în caz de poluare majoră cu hidrocarburi la Marea Neagră” şi „Managementul situaţiilor de urgenţă generate de substanţe chimice periculoase”. Potrivit motivării judecătorilor din Medgidia, Neculai Coman a declarat, printre altele, că, în cazul în care va fi eliberat condiţionat, se va face util în spaţiul universitar cu anumite cursuri pe care le va publica, sprijinind universitatea cu experienţa şi lucrările sale.

Execută pedeapsa în regim deschis 

Nu este de trecut cu vederea faptul că, potrivit procesului-verbal al Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, din 27.05.2015, Neculai Coman se află la prima analiză, execută pedeapsa în regim deschis, nu a fost sancţionat disciplinar, a muncit, având un câştig de 140 de zile, s-a implicat în activităţi educaţionale, a fost recompensat de 11 ori, iar Comisia din Penitenciar în unanimitate a propus liberarea sa condiţionată, având în vedere că a dat dovezi temeinice de îndreptare, a avut o conduită corespunzătoare normelor carcerale, a avut o implicare activă în activităţi lucrative şi educaţionale şi nu are antecedente penale.

Din octombrie, o nouă încercare 

Aşa cum arătam şi mai sus, Tribunalul Constanţa a respins ca nefondată propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă. Instanţa a stabilit termen la data de 23 octombrie, după expirarea căruia propunerea de liberare condiţionată va putea fi reînnoită. Decizia Tribunalului Constanţa este definitivă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii