Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:46 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Municipalitatea, aproape să încaseze o nouă lovitură în instanţă Judecătoarea Laura Opariuc nu a vrut să judece dosarul

ro

19 Sep, 2016 00:00 4937 Marime text
Taxa este utilizată pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci
 
Asociaţia Constanţa Ia Atitudine (ACIA) solicită anularea taxei de linişte aferente anului 2016. Cererea va fi analizată de judecătorii din cadrul Tribunalului Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru mâine. Iniţial, dosarul a fost trimis spre soluţionare judecătoarei Iulia Laura Opariuc Dan, din Tribunalul Constanţa, magistratul care a anulat taxa de linişte aferentă anului 2015, soluţia fiind menţinută şi de judecătorii Curţii de Apel Constanţa. Zilele trecute, Iulia Laura Opariuc Dan a formulat o cerere de abţinere, solicitare care a fost admisă de colegii săi. În acest context, cea de-a doua cerere a ACIA de anulare a taxei de linişte va fi trimisă altui judecător.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului, ea va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
În cadrul unui interviu online, avocat Silvia Uscov (Partener - USCOV | Attorneys at law) a spus, pentru ZIUA de Constanţa, că „singurele modificări privind taxa pe anul 2016 faţă de cea din 2015 au fost operate asupra cuantumului taxei, asupra excepţiei perceperii ei de la operatorii economici din incinta Portului Constanţa şi faptul că nu se mai dispune scutirea de la plata ei pentru veteranii de război, văduvele de război şi văduvele veteranilor de război care nu s-au recăsătorit“.
 
„Aşa cum am precizat, astăzi avem o hotărâre judecătorească definitivă (n.r. cea de la Curtea de Apel Constanţa, prin care s-a menţinut decizia Iuliei Laura Opariuc Dan) pe care o putem invoca ca temei pentru suspendarea executării Hotărârii Consiliului Local vizând taxa de linişte pentru anul 2016, astfel încât să fie suspendate de drept şi orice alte hotărâri ulterioare prin care Consiliul Local ar insista să perceapă această taxă, efectul urmând a fi faptul că această taxă nu se va mai plăti pe viitor de către constănţeni“.
 
În cadrul aceluiaşi interviu online, consilierul local municipal independent Andrei Popescu, fost preşedinte al Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine, iniţiatorul procesului, a spus că această taxă a fost una „cu dedicaţie“ şi că le va solicita colegilor din Consiliul Local să nu mai susţină acest „abuz, pentru că, la un moment dat, s-ar putea să susţină din buzunarul propriu această pagubă“.
 
Taxa de linişte este încasată de aproape 13 ani de la toţi operatorii economici, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice care desfăşoară activităţi economice pe raza municipiului Constanţa, în staţiunea Mamaia şi în Satul de Vacanţă, indiferent de locaţia acestora.
 
„Taxa anuală în staţiunea Mamaia şi Satul de Vacanţă este în cuantum de 0,3 lei/mp sau fracţie de mp din suprafaţa utilă deţinută prevăzută în schiţa activului sau, în subsidiar, în oricare alt document justificativ relevant. În municipiul Constanţa, taxa este stabilită diferenţiat, în funcţie de obiectul de activitate şi de suprafaţa utilă deţinută sau de numărul de locuri de cazare“, conform HCL „Taxe şi impozite 2016“.
 
Pentru Constanţa, taxa se achită anual în două rate, respectiv: rata I - până la 31 martie, inclusiv, rata II - până la 30 septembrie, inclusiv. Pentru staţiunea Mamaia şi Satul de Vacanţă, taxa se achită integral până la data de 1.07.2016, inclusiv.

Citeşte şi 

Se deschide Cutia Pandorei
Avocat Silvia Uscov şi consilierul local Andrei Popescu, despre efectele anulării taxei de linişte


„Le solicit celor care au susţinut acest abuz să le ceară scuze public constănţenilor“
Pierdere istorică pentru municipalitate! (document)


Exclusiv - UPDATE
Taxa de liniște din Constanța, anulată definitiv de judecători! Ce mesaj transmite Decebal Făgădău
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii