Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare si Teodosie se lauda unul pe altul

ro

24 Aug, 2009 02:17 4585 Marime text
deschidere.jpgAtât edilul, cât şi înaltul ierarh au avut numai cuvinte mieroase la adresa celuilalt

La mai bine de trei luni de când a fost declanşat scandalul ce-l avea în centrul său pe Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, iată că, pentru prima oară de la incident, înaltul ierarh face declaraţii publice.

Declaraţii care sunt menite să-i spele imaginea şifonată în urma anchetei a doi reporteri incognito de la un cotidian naţional. Aceştia au realizat o investigaţie ce dezvăluia modul în care se poate ajunge preot la Constanţa, ocolind canoanele şi regulamentele Bisericii Ortodoxe. Arhiepiscopul este prezent mai mereu la evenimente, deseori alături de reprezentanţii PSD de Constanţa, în niciun caz pentru a propovădui. Pe 22 august, în emisiunea A&Q de la Antena 3, Înalt Preasfinţia Sa a acceptat, pentru prima oară de la incident, să discute cu jurnaliştii, după ce în urmă cu ceva vreme, la ieşirea de la audierile de la Parchetul General din Bucureşti, bodyguarzii săi îi îmbrânciseră pe ziariştii prezenţi în faţa instituţiei. Apariţia la postul tv menţionat nu este prima încercare a înaltei feţe bisericeşti de a-şi spăla imaginea, prea terfelită de acuzaţiile de luare de mită şi complicitate la fals intelectual ce i se de aduc de către procurori. Aşa se face că Arhiepiscopia Tomisului a realizat o peliculă de 50 de minute, denumită sugestiv „Demistificarea mistificării", regizată de părintele Eugen Tănăsescu, fost purtător de cuvânt al instituţiei şi cons. ing. Lucia Theodorescu. Filmul, care durează aproape o oră, a fost realizat în cadrul instituţiei de la Constanţa şi este, în fapt, un comentariu al imaginilor incriminatoare publicate de jurnalişti în luna mai. „Scopul acestui film a fost acela de a arăta pasajele lunecoase, cu probleme (n.r. referire la pasajele din filmul realizat de România Liberă), şi pentru a demonstra că imaginile scuză, ceea ce dânşii acuză (...) Această peliculă este o parte a anchetei desfăşurate de Arhiepiscopia Tomisului", declara pr. Tănăsescu, la momentul când încă se mai ocupa de relaţia cu presa. Filmul este doar o încercare de „izbăvire" a înaltului ierarh în faţa enoriaşilor. Coincidenţă sau nu, pelicula a fost difuzată de două ori la postul OTV, la doar câteva zile după ce imaginile în care bodyguarzii arhiepiscopului îi bruscaseră pe jurnalişti au ajuns pe posturile tv şi l-au coborât în ochii credincioşilor pe înaltul ierarh. De fapt, după cum a declarat la acel moment pr. Tănăsescu, filmul urma să fie făcut public într-o conferinţă de presă, şi nicidecum la televizor.

ips_teodosie_radu_mazare_02.jpg„Îl apreciez enorm"

La emisiunea A&Q, moderată de Alessandra Stoicescu şi Floriana Jucan, unul dintre cei care au intervenit telefonic pentru a-l susţine pe ÎPS Teodosie a fost nimeni altul decât primarul Radu Mazăre, şeful organizaţiei judeţene a PSD Constanţa. Adică unul dintre social-democraţii pe care îi simpatizează, în mod declarat sau nu, Arhiepiscopul Tomisului. Şi care, cum era de aşteptat, a avut numai cuvinte de laudă la adresa ierarhului. Laudele au plouat, după intervenţia telefonică, şi la adresa primarului. „Îl cunosc foarte bine şi îl apreciez enorm. Am să vă relatez în două cuvinte un singur aspect: am fost, anul trecut, cu Inalt Preasfinţia Sa într-un periplu de 24 de ore, când ducea Brâul Maicii Domnului înapoi în Grecia, pe Muntele Athos. 24 de ore nu a închis un ochi şi a ţinut caseta cu Sfintele Odoare în braţele domniei sale, în avion, în autobuz, în autocar şi pe vapor, nu a închis un ochi. Eu n-am stat în viaţa mea alături de un om atât de plin de evlavie cum l-am văzut atunci pe Inalt Preasfinţia Sa. Nu numai că nu a închis un ochi: nici nu a mâncat!" (...)Este urât, şi jenant şi mizerabil că în România, după cinci ani de conducere pe care o avem şi pe care sperăm să o schimbăm peste o lună şi jumătate, au ajuns procurorii de la DNA să ancheteze până şi înalţii ierarhi pe nişte lucruri atât de mici. Hai, am înţeles eu sau alţii ca mine, care sunt implicaţi în politică, dar să ajungă ÎPS la DNA este ruşinos şi ar trebui să-i fie ruşine şi procurorului care s-a apucat de aşa ceva şi celui care i-a dat comandă să facă o asemenea anchetă", a declarat, la Antena3, primarul.

„Domnul primar Mazăre a fost atât de generos"

Ceea ce a omis edilul a fost faptul că ÎPS Teodosie este şi el un simpatizat, chiar înfocat, al politicii, iar pe politicieni, atunci când sunt evenimente mai fastuoase, îi aduce şi în biserică. Deci, nu ar trebui să deţină o astfel de imunitate, pentru că doar în mod oficial are calitatea de înalt ierarh, iar neoficial, este un simpatizant al politicienilor. „Eu îi iubesc, îi apreciez şi-i simt egali pe toţi oamenii. Dar dacă e vorba să mă exprim cu privire la autorităţile locale, trebuie să vă spun că domnul primar Mazăre a fost atât de generos, nu ştiu care primar ar fi fost într-atât de generos cu biserica. Ne-a oferit peste 30 de locuri de biserici în Constanţa. Ori asta spune foarte mult. Am găsit 20 de biserici şi acum avem 5333 de locuri oferite prin bunăvoinţa primarului Mazăre, care chiar m-a invitat la Consiliu, şi zice: «Vreau să veniţi ca să explicaţi oamenilor că nu este o afacere a noastră şi doriţi să zidiţi biserici». Şi dânsul, de fapt, este... întotdeauna... nu doar în campanie... oamenii săraci vin şi îşi primesc ofranda lor", a fost poziţia, pe cealaltă parte, a Arhiepiscopului, bineînţeles, laudativă la adresa primarului Radu Mazăre.

{mos_ri:ips,mazare}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • enoriasul 05 Sep, 2009 04:16 E normal sa tina toata ziua cutia in brate,de teama sa nu i-o fure Mazare.
  • teofilact 25 Aug, 2009 13:34 Imi pare rau de mazare,nu stie ca viclenia calugareasca poate sa-i depaseasca smacheria de "baiat de cartier".Nu stie cu cine se baga in cloaca.
  • enoriasul 24 Aug, 2009 16:17 cine pupa poala? popii,spagarul de la primarie ce trage pe nas si popa ce trage prin spate
  • quentin tarantino 24 Aug, 2009 10:21 quod erat demonstrandum:o mana spala pe alta! ii pierise evlavia lui barba neagra cand a luat mita!dar cine sa-l apere si p-asta daca nu un corupt ca si el!
  • ucseer 24 Aug, 2009 07:07 Firesc. Fac afaceri impreuna si Inaltul Teodosie este cel mai mare activist PSD in judet. Dar mai este ceva care ii leaga: zicala "cine se aseamana, se aduna".
  • ion 24 Aug, 2009 00:57 MARE E GRADINA LUI DUMNEZEU............RESTUL DEDUCETI!