Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare, Nicusor si Borcea, din top 500, in top DNA

ro

30 Oct, 2008 00:00 2272 Marime text
1225312482.jpg

Primii doi, deferiti justitiei, apar in clasamentul intocmit de "Adevarul" pe aceleasi pozitie - 452 - cu averi estimate, fiecare, la cate 10 milioane de euro * Borcea ocupa insa un loc mai de frunte decat colegii sai de top - 120 - cu o avere estimata la 70 - 75 de milioane de euro

In urma cu doua saptamani, ziarul "Adevarul" scotea pe piata un top 500 al celor mai bogati romani. Trei dintre ei, respectiv Radu Mazare, presedintele CJC Nicusor Constantinescu, dar si Cristian Borcea, enumerati printre cei mai bogati romani, sunt acum inculpati intr-un dosar de fraude, cu prejudiciul de 114 milioane de dolari. Cei trei, alaturi de alte 34 persoane, sunt acuzate de DNA de restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din municipiul Constanta, Mamaia, plaja si faleza. Acuzatiile care li se aduc sunt de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Aparitia, acum doua saptamani, a topului 500 al miliardarilor romani a fost debutul unei lungi serii de investigatii a averilor unei mari parti a persoanelor aflate in functii de conducere in institutiile statului. Scandalul produs de salariile fabuloase ale unor functionari publici ori ale directorilor de institutii ale statului a starnit valva in randul opiniei publice. La momentul aparitiei topului, cotidianul nostru aducea in prim plan averile celor doi conducatori de municipiu si judet, Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, numele lor inscriindu-se printre cei mai bogati oameni ai tarii. Cei doi, deferiti justitiei la acest moment, apareau in clasamentul intocmit pe aceleasi pozitii: 452, cu averi estimate, fiecare, la cate 10 milioane de euro, cu afaceri comune, parteneri in sase firme, impreuna cu Sorin Strutinski, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri constanteni, aflat si el in acelasi top, la numarul 440, actionar intr-un numar impresionant de firme, 26. Acuzat impreuna cu cei 36 functionari publici ca ar fi creat un prejudiciu de 114 milioane de euro, edilul tomitan isi inscria averea, la momentul intocmirii topului, la zece milioane de euro. "Trebuie sa il credem pe cuvant, pentru ca, potrivit registrului comertului, firmele pe care le detine ori au cifre mici ori nu si-au depus bilantul pe ultimii ani. Mazare detine 25% din Conpress Group SRL, o companie cu cifra de afaceri, pe 2007, de 17 milioane de euro, impreuna cu Strutinski controleaza ziarul Telegraf si televiziunea Neptun si radio Neptun", se arata in paginile topului. Mazare, alaturi de prietenii sai, Strutinski si Constantinescu, detine trei companii pe langa Conpress Group SRL: Royal Distribution SRL, Xenoti SRL, Idea Construct SRL.

Nicusor cu gusturi englezesti

Nici celalalt invinuit de prejudiciu, presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, nu se lasa mai prejos fata de prietenul sau. Ocupa tot locul 452 in topul miliardarilor, este la brateta cu edilul Mazare in afaceri prospere si are o pasiune pentru obiecte de arta, avand o colectie de tablouri si una de timbre, a caror valoare nu a fost estimata pana la acest moment. Are o casa in Bucuresti, o alta in Constanta, o vila de vacanta in Piatra-Neamt, dar si 4.800 de metri patrati de teren intravilan in Piatra Neamt, Constanta, Bucuresti si Tulcea. La capitolul masini, presedintele CJC are gusturi englezesti, detinand un Land Rover si un Jaguar. Cristian Borcea, renumitul actionar al clubului Dinamo, din al carui pachet detine 17 procente, a fost trimis si el in judecata de procurorii DNA. In acelasi clasament, omul de afaceri "extravagant" detine o pozitie cu care se poate mandri printre cei mai bogati miliardari ai Romaniei, locul 120, cu o avere estimata la 70 - 75 de milioane de euro. Cu afaceri in turism, fotbal si imobiliare, Borcea a reusit sa creasca o firma precum Crimbo Gaz si sa o vanda la peste 50 de milioane de euro. Pe langa cifrele mari de afaceri de la firma sa, peste 90 de milioane de euro in 2007, Borcea mai detine un hotel in Mamaia, Bavaria Blue, si altul in Olimp. Mai mult, surse din anturajul sau spun ca omul de afaceri intentioneaza sa-si mai construiasca un hotel in judetul Botosani.

Urmatorii pe lista, urmatorii in top?

Daca averile si marile afaceri ale mai-marilor Constantei s-au facut in perioada in care acestia se aflau in functii de conducere, avand municipiul si judetul la discretie, nu este exclus ca si ceilalti 34 de inculpati acuzati de DNA, la momentul investigarii propriilor bunuri detinute si a conturilor din banci, sa se inscrie cu brio intr-un clasament largit al celor 1.000 de miliardari. Pana la pronuntarea unei sentinte definitive in dosar, toti cei 37 de acuzati se bucura de prezumtia de nevinovatie. Alaturi de Mazare, Constantinescu si Borcea, pe lista inculpatilor se mai afla Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Dan Miron, Cristian Talpau, Nora Alina Chirca, Andrei Sozanski, Gratiela Ruse, Gabriela Radu, Claudia Cealera, Luminita Calatoru, Silvia Stanciu, Georgica Giurgiucanu, Emil Dragos Savulescu, Mircea Rasvan Tudorache, Nicula Nejloveanu, Ruxandra-Luminita Darie, Cristina Budei, Aurel-Jean Andrei, Elena Stefanescu, Laura Mariana Lese, Valentin Gheorghe Ionescu, Mihai Camboianu, Bogdan Gabriel Sandu, Daniel Ene, Marius Puscasi, Carmen Puscasi, Mihai Sergiu Ceacirceanu, Basarab Popa, Paraschiva Barbu, Alexandru Octavian Serban si Alin Horatiu Dima.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii