Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre lansează „bomba“ Toate terenurile vândute de Primăria Constanţa în ultimii opt ani, sub lupa DNA (documente)

ro

09 Oct, 2014 00:00 8404 Marime text
Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, a mers, ieri, pentru a 26-a oară, la sediul Inspectoratului de Poliţie, unde dă cu subsemnatul, fiind cercetat sub control judiciar în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“. În faţa inspectoratului, edilul constănţenilor a precizat, încă o dată, că se gândeşte să dea în judecată statul român, după ce a fost reţinut pentru 24 de ore şi ulterior propus spre arestare preventivă. Tot în faţa Poliţiei, Radu Mazăre a lansat „bomba“: toate terenurile vândute de Primăria Constanţa în ultimii opt ani sunt verificate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
„Eu nu am văzut nicăieri în lumea să dai drumul la televizor şi să vezi jumătate din jurnal să fie cu mascaţi şi cu arestări. (...) Picior de investitor nu va mai călca în ţară. (...) Sper într-o normalizare. Spre exemplu, sper ca procurorii să nu mai facă adrese către notarii din oraşul Constanţa şi să le ceară toate terenurile vândute în ultimii opt ani de zile de către Primărie. Toate actele notariale făcute, încheiate între Primărie şi terţe persoane pe terenuri scoase la vânzare de către Consiliul Local se fac prin notariat. Sper ca procurorii să nu se mai ducă să alerge prin oraş, să ceară de la notariate actele de vânzare-cumpărare dintre Primărie şi terţe persoane care au cumpărat teren, au investit, au făcut locuri de muncă. Sper ca procurorii să nu mai ceară evaluatorilor care evaluează terenurile la vânzare să le dea toate evaluările din anii 2004 - 2008. Totul se întâmplă în acest moment în Constanţa. (...) Acum, procurorii, pe banii statului, caută poate-poate găsesc acul în carul cu fân şi poate-poate găsesc să-l incrimineze cumva pe Mazăre, ori Consiliul etc.“, a mai spus edilul municipiului Constanţa.
 
Mai mult decât atât, Radu Mazăre a vorbit şi despre presupusa nerespectare de către DNA a condiţiilor impuse de autorităţile din Liechtenstein atunci când au dispus extinderea urmăririi penale în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“.

 Elan Schwartzenberg şi Lizeta Haralambie

„În concret, în comisia rogatorie cerută de România (n.r. în Dosarul „Henri Coandă“) a fost solicitat statului Liechtenstein dreptul de a folosi documente din dosarul pe care ei îl aveau cu Elan Schwartzenberg şi transferul unor sume de bani dintr-o companie care era în Liechtenstein, dreptul de a-l folosi împotriva mea, a lui Mazăre Alexandru (n.r. fratele lui Radu Mazăre), a lui Elan Schwartzenberg şi a Lizetei Haralambie (n.r. avocat, una dintre persoanele apropiate primarului Radu Mazăre). De la ministerul din Liechtenstein a venit un răspuns ca urmare a unei hotărâri de instanţă dată în Camera din statul Vaduz de către judecătorul de acolo şi care spune: «Vă permitem să folosiţi documentele împotriva lui: Radu Mazăre şi Elan Schwartzenberg». Deci s-a cerut pentru patru oameni şi s-a dat acceptul pentru doi. Apoi mai scrie: «Aceste documente aveţi voie să le folosiţi în următoarele condiţii: dacă vreţi să extindeţi urmărire penală în afara faptului pe care l-aţi solicitat, respectiv luarea de mită, trebuie să ne cereţi permisiunea, prin comisie rogatorie. Dacă vreţi să faceţi împotriva altor persoane, trebuie să ne cereţi permisiunea». Lucru pe care procurorii români l-au făcut, respectiv utilizând documentele împotriva lui Alexandru Mazăre, lui Morgenstern. Mie mi-au extins şi pentru fals în declaraţii, folosindu-se de respectivele înscrisuri fără să respecte condiţia“, potrivit lui Mazăre.

„Abuz“

Edilul municipiului Constanţa a mai susţinut că judecătorul din Liechtenstein a luat act de această încălcare, pe cale de consecinţă Ministerul de Justiţie înaintând un protest oficial României, „pentru folosirea datelor din comisia rogatorie date statului român sub condiţia respectivă împotriva altor persoane şi de ce s-a extins (n.r. urmărirea penală) fără să li se ceară permisiunea. (...) Cu alte cuvinte, procurorii, în acest caz, în ceea ce mă priveşte pe mine, extinzând, au comis un abuz“.
 
De menţionat că judecătorul din Liechtenstein a fost sesizat direct de avocatul Cătălin Dancu, avocatul lui Radu Mazăre, dar şi al lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa.

Hortolomei-Moscu şi Radu Babuş

Nu este de trecut cu vederea peste faptul că, în ziua în care Radu Mazăre a fost încătuşat în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, cabinetul de avocatură al Lizetei Haralambie a fost percheziţionat de procurorii DNA, potrivit unor surse. De asemenea, în cauza mai sus precizată ar apărea şi numele Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu, asociată, de-a lungul timpului, cu numele primarului Radu Ştefan Mazăre. Într-o cauză instrumentată de procurorii DNA Constanţa, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este cercetată alături de Radu Mazăre, dar şi de alte persoane, cum ar fi Radu Babuş, deputat în Parlamentul României, fost director general al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa, fost consilier judeţean PSD şi fost preşedinte al Organizaţiei Judeţene TSD Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • teodor 08 Oct, 2014 23:48 Am traversat si eu bulevardul Mamaia "prin loc nepermis". Sergentul de strada m-a vazut imediat.M-a amendat pe loc.Alo,politia ! Uite dovada,uite hal de primar,uite pe unde trece strada.Mai militienilor de la circulatie,voi mai aveti tupeu sa ma amendati ? Nu aveti rusine ?