Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Martorii lui Mazare

ro

26 Jan, 2009 01:19 7187 Marime text

colaj_desch.jpgCristi Borcea, Basarab Popa şi evaluatorul Alin Horaţiu Dima au fost audiaţi, iniţial, doar în calitate de martori

Doar zece persoane au fost citate ca martore în dosarul retrocedărilor în baza Legii 10/2001, în care primarul Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, alături de alte 35 de persoane, sunt judecaţi pentru un prejudiciu de aproximativ 114 milioane de euro. Printre aceştia se numără şi Hristu Uzun, fost director general al DADL.

În mod surprinzător, date fiind atât natura şi complexitatea acuzaţiilor ce li se aduc edilului Constanţei şi apropiaţilor săi, dar şi întinderea în timp în care faptele ar fi fost comise, doar zece persoane au fost citate de procurorii DNA pentru a da explicaţii cu privire la aceste aspecte. Foarte interesant este faptul că, pe parcursul audierilor din faza de urmărire penală, o parte dintre cei audiaţi iniţial ca martori au devenit apoi învinuiţi, iar în cele din urmă au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi de complicitate la diferitele infracţiuni semnalate de procurorii anticorupţie.

tribunal_sala_de_judecata_15.jpgDin martori, acuzaţi

Conform datelor consemnate în rechizitoriu, 14 din cele 37 de persoane deferite instanţei au avut, iniţial, calitatea de martor, pe care şi-au pierdut-o, însă, prin ordonanţa DNA de extindere a urmăririi penale, din 25 iulie 2007. Începând cu preşedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, şi până la Paraschiva Barbu, Basarab Popa şi evaluatorul agreat de primărie, în opinia anchetatorilor, Alin Horaţiu Dima, toţi s-au transformat din martori în inculpaţi, procurorii imputându-le participarea la comiterea diverselor infracţiuni în dosarul retrocedărilor de la Constanţa. Cei mai mulţi dintre cei 14, printre care se numără şi Alexandru Octavian Şerban, Mihai Cearcîrceanu, Bogdan Gabriel Sandu, Daniel Ene, Mihai Camboianu, Valentin Gheorghe Ionescu, Ruxandra Luminiţa Darie, Elena Ştefănescu, şi Marius şi Carmen Puşcaşi, au refuzat să mai dea declaraţii după ce au fost puşi sub învinuire şi nu s-au prezentat când au fost citaţi. Revenind la martorii propriu-zişi, cele zece persoane care şi-au păstrat această calitate până la sfârşit sunt, în ordinea stabilită de DNA, Ştefania Carmen Dragne-Gardeff, Georgel Zaharia, Nicolae Lupu, Cătălin Vasile Dumitru, Diana Neagu, Gheorghe Vecerdea, Vasile Pitu, Andrei Antohi, Hristu Uzun şi Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu. Dintre aceştia, cei care atrag atenţia sunt inginerul Hristu Uzun, fost director general al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, profesorul Gheorghe Vecerdea, specialist pe probleme de patrimoniu, dar şi Vasile Pitu, fost consilier judeţean în 2001, când în fruntea CJC se afla Stelian Duţu. Totuşi, şansele ca aceştia să fie audiaţi în curând de judecători sunt mai degrabă minime, din moment ce, de când a debutat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, procesul a fost amânat deja de două ori.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • OLGA 26 Jan, 2009 12:39 TOTI CEI ENUMERATI SINT NISTE HOTI,MAI SANT SCAPATI DIN EI ( NEDELCU GHE. AURELIAN ZAIF) DAR ACESTIA AU SEMNAT PUZDERIE DE DECIZII CARE AU DOCUMENT FALSE FALSE ,DAR SPERAM CA VOR FI SI EI AUDIATI . NOI VA URAM SUCCES PE 28.01.2009