Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maris, judecatorul „stimulat" de Primaria Constanta

ro

24 Sep, 2009 02:59 3620 Marime text

deschidere.jpgBeatrice Mariş, magistratul intrat în atenţia opiniei publice odată cu decizia de condamnare a unui jurnalist în favoarea primarului Radu Mazăre, dezvăluie noi surprize în declaraţia de avere valabilă pentru anul în curs. Astfel, în documentul pe care Mariş l-a completat cu mâna ei, pe 15 aprilie 2009, scrie negru pe alb că judecătorul chemat să înfăptuiască actul de justiţie, în mod obiectiv şi imparţial, a primit un „stimulent" de la Primăria Constanţa.

Chiar dacă suma este relativ mică, respectiv de 1.200 de lei, ar fi foarte interesant de aflat de ce Primăria Constanţa a alocat respectivul „stimulent", cum îl numeşte magistratul, unui judecător aflat în slujba dreptăţii. Unui judecător ce se presupune a fi imparţial şi obiectiv. Unui judecător care, culmea, cu nici măcar un an înainte, pronunţase o hotărâre de condamnare a unui jurnalist în favoarea primarului Radu Mazăre. Adică a celui ce se află în fruntea instituţiei care i-a acordat „stimulentul". Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, „stimulent" înseamnă „1) factor (intern sau extern) care stimulează la o acţiune; îndemn; impuls; imbold. ~ moral. 2) Substanţă (medicamentoasă) care stimulează activitatea fizică sau psihică a organismului; excitant. ~ cardiac. ~ nervos. ~ biogen substanţă activă din punct de vedere biologic, care se formează în ţesuturile animale şi vegetale. / v. a stimula". Cu alte cuvinte, vorbind strict din punct de vedere al definiţiei universal acceptate a termenului respectiv, judecătoarea Beatrice Mariş a fost „impulsionată", „îmboldită", „îndemnată"... moral de către Primăria Constanţa într-un anumit sens.

Procese pe legea 10

Totodată, este de amintit că, fără îndoială, procesul dintre jurnalistul respectiv şi edilul Mazăre nu a fost singurul dosar legat de primarul Constanţei sau de primărie care să-i fi căzut în mână judecătorului Mariş, de-a lungul anilor petrecuţi la Tribunalul Constanţa, în slujba dreptăţii şi a adevărului. De menţionat că instanţa Tribunalului Constanţa este cea care judecă, în primă fază, litigiile cetăţenilor cu primăria, în baza deja celebrei legi 10/2001, privind retrocedarea bunurilor abuziv. Mulţi cetăţeni care nu şi-au primit casele înapoi de la primărie, deşi au notificat-o în timpul legal, s-au adresat justiţiei pentru a le face dreptate. Ce dreptate să spere că vor primi de la Tribunalul Constanţa, în contextul în care un judecător de la această instanţă scrie „cu mânuţa lui", negru pe alb, că a primit un „stimulent" chiar de la instituţia pe care aceştia au dat-o în judecată? Mai mult, judecătorul în discuţie nu este străin de Legea 10/2001, Beatrice Mariş fiind, la rândul ei, beneficiara unui teren primit în baza acestei legi. Pentru a lămuri misterul care învăluie suma pe care cu nonşalanţă magistratul scrie că a primit-o de la primărie, calitatea în care a primit-o, dar şi alte aspecte confuze, am luat legătura cu vicepreşedintele Tribunalului Constanţa, judecătorul Ciprian Coadă, totodată purtător de cuvânt al instanţei. Reprezentantul instanţei ne-a precizat că nu poate răspunde în locul judecătoarei Beatrice Mariş pentru modul în care aceasta a înţeles să-şi completeze declaraţia de avere. Ulterior, acesta a precizat că stimulentul respectiv ar putea fi acordat pentru naştere, dat fiind că magistratul este mama a trei copii, dar şi că este posibil să fie o răsplată pentru activitatea în Biroul Electoral. Totodată, purtătorul de cuvânt al instanţei ne-a precizat că singura care ne-ar putea răspunde la întrebări ar fi însăşi judecătoarea în discuţie. Contactată telefonic, Beatrice Mariş ne-a răspuns sec, fără ca măcar să vrea să audă întrebările noastre „avem purtător de cuvânt" şi ne-a închis telefonul. Declaraţia de avere a judecătoarei este singura dintre cele ale magistraţilor Tribunalului Constanţa în care apare termenul de „stimulent Primăria Constanţa", în afară de cea a magistratului Andreea Bianca Sotianoglo, unde apare înscris un „stimulent", a cărui valoare este tot de 1.200 de lei. Trebuie însă spus că surprizele nu se opresc aici în legătură cu noua declaraţie de avere a lui Beatrice Mariş, pentru anul în curs.

beatrice_maris_2.jpg3.000 mp la Aluniş

Se pare că, în intervalul scurs între ultima declaraţie de avere, respectiv 10 iunie 2008, şi cea mai recentă, 15 aprilie 2009, magistratul a pus ban pe ban şi a reuşit să-şi mai cumpere un teren intravilan, de 3.660 mp, în Aluniş, judeţul Prahova. Conform scriselor judecătoarei, valoarea de impozitare este de 14.800 de lei. Totodată, potrivit noii declaraţii de avere, Beatrice Mariş nu mai deţine niciun autovehicul, însă la tribunal vine zilnic tot cu un Volskwagen Jetta negru. În 2008, Mariş a vândut un teren către asistentul magistrat Loredana Voievozeanu, din cadrul Tribunalului Constanţa. Valoarea tranzacţiei a fost de 6.000 de lei. Un an mai târziu, Beatrice Mariş a vândut şi un autoturism, pentru suma de 10.500 de euro, către Nicolae Defta. În noua declaraţie de avere, nu mai apar depozitele bancare pe care magistratul le avea deschise la Banca Românească, în valoare de 12.933,13 de euro şi, respectiv, 50.000 de lei, deschise în 2008. În schimb, creditul de 127.710 euro contractat de la aceeaşi bancă a rămas înscris la secţiunea „datorii". Venitul anual încasat de judecătoarea Beatrice Mariş de la Tribunalul Constanţa a crescut, în 2009, de la 59.461 de lei la 103.716 de lei, fiind aproape dublu. De asemenea, venitul soţului, administrator la SC Theo Trans, a crescut şi el, de la 11.508 lei la 13.620 de lei. Totodată, soţul magistratei a încasat şi dividende de la firmă în cuantum de 28.854 de lei, în contextul în care în anul precedent, acestea se ridicau la 7.080,73 de lei. Foarte interesant acest aspect, din moment ce firma merge mai degrabă în pierdere. Nu în ultimul rând, judecătoarea a menţionat şi alocaţiile celor trei copii, a căror valoare totală este de 5.280 de lei. În ciuda „avântului" pe care veniturile magistratului par să-l fi luat în ultimul an, rămâne oarecum neclar modul în care Beatrice Mariş reuşeşte să-şi achite lunar ratele pentru creditul de 127.710 euro şi să mai cumpere şi terenuri de mii de metri pătraţi, în Aluniş.

{mos_ri:Beatrice Maris}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mircea 24 Sep, 2009 21:30 Cind te-o da judecatoarea asta in judecata pentru aberatiile pe care le scrii, sa nu apari prin ziare sa te plingi si sa cersesti bani ca sa platesti daunele. Prin mizeriile pe care le spui fara sa le dovedesti, constat ca ai terminat facultatea la Szpiru, daca oi avea asa ceva!
  • marius 24 Sep, 2009 14:35 ma bucur ca a platit acele daune feri predescu ,sa fie o atentionare pt ziaristi ca nu pot sa scrie toate mincunile pe care le vor.sa scrie cu simt de responsabilitate.
  • marcus 24 Sep, 2009 14:08 se pare ca voi ziaristii sunteti invidiosi pe justitiarii nostri "stimulati" edilul Constantei. Pai ce-ai vrea domnisoara, sa te "stimuleze" pe dumneata care ai "tupeul" sa ne informezi despre procesele "controversate" castigate TOATE de primarul Mazare, acest imbatabil procesoman pe taram Constantean? Apropo cate procese mai are edilul pe rol?
  • badila dan 24 Sep, 2009 11:50 felicitari pentru prosperitate