Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Life in plastic is fantastic“ Făgădău vrea un oraş perfect, din plastic. Clădirile inestetice - îmbrăcate în desene colorate (galerie foto)

ro

30 Jan, 2016 00:00 4664 Marime text
Încă din anul 2014, la nivelul Asociaţiei Municipiilor din România, organism din care face parte şi municipiul Constanţa, s-a solicitat introducerea în Codul Fiscal a unor prevederi privind impozitarea suplimentară a imobilelor, clădirilor şi terenurilor neîngrijite sau abandonate din intravilanul localităţilor. Proiectul de hotărâre privind aprobarea criteriilor de încadrare a imobilelor situate în municipiul Constanţa în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite se află în consultare pe site-ul Primăriei Constanţa.
 
În urma întocmirii unui punctaj, se vor evidenţia trei categorii de clădiri pentru care vor fi aplicate impozite mărite, după cum urmează:
 
- Categoria 1. Supraimpozitare cu 500% pentru punctajul procentual între 80,00% și 100,00%;
- Categoria 2. Supraimpozitare cu 400% pentru punctajul procentual între 60,00% și 79,99%;
- Categoria 3. Supraimpozitare cu 300% pentru punctaj procentual între 30,00% și 59,99%.
 
Ce măsuri vrea să ia însă municipalitatea pentru a-i determina pe cei care deţin astfel de clădiri să le îngrijească? Răspunsul viceprimarului Decebal Făgădău este de vis (unul urât): „Supraimpozitarea se va aplica tuturor imobilelor care se circumscriu elementelor proiectului de hotărâre aflat în dezbatere publică. Se aplică terenurilor neîngrijite, imobilelor aflate în construcţie, dar care nu sunt finalizate, imobilelor finalizate, dar care prezintă degradări, şi imobilelor părăsite“, a explicat Făgădău.
 
Totuşi, ca o soluţie de mijloc, de compromis, acesta propune ca imobilele inestetice să fie acoperite. Altfel spus, să se bage gunoiul sub preş. Sau, mai corect spus, să se aplice întocmai expresia „Afară e vopsit gardul, şi-năuntru… leopardul“. „În momentul de faţă, lucrăm la un proiect de hotărâre, şi el va fi supus transparenţei decizionale, prin care să le impunem celor care au imobile în construcţie sau imobile ce urmează să fie reabilitate, restaurate, până în momentul în care începe acest proces, să le îmbrace în elemente tip mesh, prin care să redea faţada propusă sau faţada originală a imobilului“, a explicat Făgădău.
 
Ce presupune mai exact acest lucru? Să avem un oraş din plastic, menit a înlătura inesteticul. Mesh-ul este un material flexibil din PVC, cu perforaţii, care se foloseşte în special pentru faţadele clădirilor. Vă imaginaţi un oraş perfect aliniat, colorat, dar… din plastic? Dacă s-ar ajunge în acest punct, nu la Constanţa s-ar înregistra însă premiera. În vara anului trecut, în orașul rusesc Ufa, capitala Republicii Bașchiria, s-a desfăşurat un summit al statelor emergente din cadrul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). Cu această ocazie, autoritățile au decorat orașul într-un mod cu totul special. Pereții exteriori ai caselor dărăpănate au fost decorați cu bannere colorate, iar în zonele abandonate au fost amplasate tapete cu mesteceni. În anumite zone au fost pur și simplu „aruncate“ covoare cu iarbă din plastic, iar pe sub copaci, pe pământul gol, s-a turnat direct asfalt. Ce a ieşit puteţi observa în galeria foto a acestui articol.
 
Mai mult, şi Constanţa are un astfel de mesh care înfrumuseţează o clădire. Aproape de un centru comercial, pe strada Mihai Viteazu, de mai multe luni, o clădire degradată este „înfrumuseţată“ de materialul în cauză.
 
Vestea bună este că societatea civilă ar putea lua cuvântul şi ar putea obiecta cu privire la această propunere în cadrul dezbaterii publice aferente ce va urma.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Chiru Jiji 31 Jan, 2016 21:26 Sta un vecin cu casa.n constructii de 10 ani, arata ca naiba, i.au ruginit schelele, asteapta o mostenire sa si.o termine sa.si puna mesh foarte bn Fagadaule sa.i arzi si pe aia cu terenuri pline de moloz, gunoaie si iarba pana la et 1.
  • marin 30 Jan, 2016 12:39 Voi astia de la Ziua de Constanta sunteti contra lui Fagadau,e normal sa scrieti urat de el.Incercati sa nu mai fiti subiectivi,daca vreti sa va nuiti cotidian,si contribuiti a viata sociala a orasului.
  • Teodor 30 Jan, 2016 11:06 Imi place ideea cu mesh-urile pe ziduri,e ceva modern.Pe romaneste mesh-ul este un fel de presh agatat de bunica mea acolo unde peretele avea mucegai sau tencuiala cazuta in dormitor. Chiar mai mult,eu propun ca aceste presh-uri sa redea scene din viata noastra de zi cu zi.De exemplu,sa vedem imagini cu vizitele tovarasului Fagadau la unitati economice din oras,dansuri din buric la Mamaia,care alegorice,copii care daruiesc flori primarului sau rapirea din serai,vapor pe valuri,etc.Il invata bine consilierii lui.Eu il ador pe Fagadau.E fenomenal tinerelul asta.
  • chivu andrei 30 Jan, 2016 02:37 suntem un oras de oameni dezinteresati din pacate de problemele grave culturale - cat de spre administraie nu mai zic - f bun articolul - felicitari