Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:01 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea constructiilor ii ia din putere lui Nicusor

ro

08 Sep, 2009 02:10 2757 Marime text

deschidere.jpgUltimele modificări făcute de guvernanţi la Legea nr. 50/1991 reduc simţitor puterile consiliilor judeţene în favoarea comunităţilor locale

Este vorba mai exact despre modificările suferite de lege în ceea ce priveşte avizarea cererilor pentru emiterea certificatelor de urbanism şi despre emiterea autorizaţiilor de construire.

Legea nr. 261/2009 pentru aprobarea OUG nr. 214/2008 pentru modificarea normelor de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii va intra în vigoare la jumătatea lunii octombrie. Prin aceste noi reglementări, s-a scos din competenţa preşedintelui Consiliului Judeţean avizarea construcţiilor din ariile protejate, trecând în competenţa primarului.

Cele mai importante modificări în spiritul descentralizării şi autonomiei locale sunt însă cele operate prin art. 332 şi prin art. 36.

Prin art. 332 se modifică alineatul (3) al art. 45 din Legea nr. 50/1991, care va avea următorul cuprins: «(3) Structurile de specialitate constituite în cadrul consiliilor judeţene acordă asistenţă tehnică de specialitate, analizează şi avizează cererile depuse pentru emiterea certificatelor de urbanism şi documentaţiile pentru emiterea autorizaţiilor de construire din competenţa de emitere a primarilor comunelor şi oraşelor care nu au constituite încă structuri de specialitate, în condiţiile alin. (1) şi (2), precum şi ale art. 4, alin. (1) lit. e), la cererea acestora». Următorul articol, art. 36, devine şi mai clar cu privire la restrângerea, pe viitor, a competenţelor autorităţilor judeţene. „Prin excepţie de la prevederile art. 4, alin. (1), lit. e), preşedinţii consiliilor judeţene pot emite autorizaţii de construire pentru lucrări din aria de competenţă a primarilor comunelor şi oraşelor care încă nu au constituite structurile de specialitate potrivit prevederilor alin. (1), pe termen limitat, la solicitarea acestora".

Şeful CJC pierde teren

În judeţul Constanţa, multe dintre comunităţile locale şi-au constituit de ceva timp structuri de specialitate pentru emiterea autorizaţiilor de construire şi a certificatelor de urbanism. Surse apropiate preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa ne-au declarat sub umbrela anonimatului că noile modificări ale Legii construcţiilor au ajuns şi la urechea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Deşi Constantinescu se declară, ori de câte ori este înconjurat de camere de luat vederi, un susţinător al principiilor descentralizării şi autonomiei locale, se pare că şeful CJC nu susţine această idee decât la nivel declarativ. Aceleaşi surse ne-au declarat că preşedintele CJC nu a fost deloc încântat de faptul că noile reglementări îi diminuează puterile administrative. Ba mai mult, s-ar părea că a avut deja discuţii în acest sens cu unii primari care nu au încă în subordine structuri de competenţa celor amintite mai sus, cărora le-ar fi spus că înfiinţarea unor compartimente de acest gen ar necesita o risipă de fonduri.

mugur_mitrana_04.jpg„Aşa este cel mai sănătos"

Pentru a afla cum sunt văzute de primari noile modificări ale legii, am contactat telefonic un primar care a acuzat abuzul de putere al preşedintelui CJC în acest domeniu. Este vorba despre primarul din 23 August, Mugur Mitrana, care încă se mai judecă pentru refuzul şefului CJC de a aviza documentaţia de urbanism pentru PUZ-ul suprafeţei de teren unde comuna a decis să amplaseze staţiunea turistică Terra. Referitor la noile modificări ale legii, edilul din 23 August ne-a declarat că „este cel mai sănătos lucru". „Avizul Consiliului Judeţean nu trebuia să fie decât unul consultativ", a afirmat primarul, adăugând că refuzul şefului CJC este unul pe linie politică. Primarul Mitrana a apreciat că noile reglementări sunt un pas către normalitate pentru că, spune el, primarii stau câte un an pe la uşile CJC, pentru documentaţiile de urbanism. „Cât voi fi primar, mă voi lupta pentru drepturile comunei. Comuna ştie că Nicuşor Constantinescu ne pune beţe-n roate", a precizat Mugur Mitrana.

{mos_ri:Nicusor Constantinescu,certificat de urbanism}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 08 Sep, 2009 12:05 Nu inteleg de ce sa se faca blocuri intre blocuri din moment ce exista destul spatiu in lateral , ca doar orasul este construit pe continent nu pe o insula ? Cine traieste ajunge si batran si va avea nevoie de facilitatile pensionarilor din ziua de azi.
  • codreanu 08 Sep, 2009 07:57 adica de acum nu se vor mai construi blocuri intre blocurile existente ? sa o credeti voi si toti bosorogii care l-au votat pe mazare. o sa apara blocuri gigant peste tot unde sunt mai mult de 200mp disponibili. o sa fie ca in thailanda =)) lasati comentariul si veti fi convinsi peste 1-2 ani.