Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La solicitarea Curţii de Conturi SCJU vrea să recupereze de la Căpăţînă şi SRL-ul acestuia prejudiciul în cazul dr. Pătruţ

ro

03 Sep, 2016 00:00 8139 Marime text
Fostul şef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Mircea Pătruţ, a câştigat două procese intentate spitalului, după ce, în anul 2010, prin decizia nr. 18227 din 29 iulie, a fost demis de către fostul manager, Dănuţ Căpăţînă. Motivul demiterii lui Pătruţ, aşa cum a fost prezentat la acel moment de echipa managerială a spitalului, ar fi fost falsificarea foilor de internare, în documente figurând pacienţi care nu erau internaţi în realitate. Mai mult, fostul manager Căpăţînă spunea că a găsit medicamente ţinute ilegal în vestiarele asistentelor care au lucrat cu Pătruţ.
 
În urma unor sesizări anonime, medicul Mircea Pătruţ a fost controlat de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi de cei ai Direcţiei de Sănătate Publică. Rezultatele anchetei au ajuns în presa vremii. În raport se arăta că unele dintre probleme au fost: „nenominalizarea din partea SCJU a unui gestionar pentru bunurile primite de la CJC, conform procesului-verbal de predare-primire fără număr/27.07.2008, nefinalizarea inventarierii echipamentelor medicale şi a celorlalte obiecte de inventar, dar şi faptul că asistenta-şefă, deşi nu avea calitatea de gestionar, a dat din secţie anumite bunuri, în baza unor adrese, fără număr de înregistrare şi fără avizul medicului-şef de secţie”. 
 
Pătruţ s-a adresat instanţei, iar Curtea de Apel i-a dat într-un final câştig de cauză în dosarul prin care solicita anularea actului administrativ. Prin sentinţă, spitalul este obligat să-i plătească medicului drepturile salariale pe care le-ar fi primit dacă nu ar fi fost concediat. „Admite recursul. Modifică în tot hotărârea recurată, în sensul că admite în parte acţiunea reclamantului, dispunând:
- anularea deciziei 1266/29.07.2010;
- reintegrarea reclamantului în funcţia deţinută anterior;
- obligarea pârâtului la plata drepturilor băneşti cuvenite reclamantului de la data de 29.07.2010 până la reintegrarea efectivă, conform art. 106, alin.1 şi alin. 2 din Legea 188/1999. Irevocabilă”, se arată în sentinţa din 2 martie 2012.
 
Mai mult, conform hotărârii judecătoreşti, conducerea spitalului ar trebui să plătească şi onorariul avocatului care l-a reprezentat pe medic pe toată durata procesului, suma fiind de 3.500 de lei. Magistraţii au constatat, astfel, nulitatea deciziei de concediere şi într-o a doua acţiune intentată de doctor: „Admite în parte cererea reclamantului. Constată nulitatea deciziei nr. 1279/06.08.2010, emisă de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi dispune reintegrarea reclamantului în funcţia deţinută anterior concedierii. Menţine restul dispoziţiilor. Irevocabilă”, se arată şi în sentinţa dată pe 2 iulie 2012. Şi în acest dosar, conducerea spitalului trebuie să-i plătească avocatul medicului, suma fiind, de data aceasta, 3.000 de lei. Căpăţînă a tergiversat cât a putut punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti, iar în cele din urmă a plătit despăgubirea, care se ridică la suma de aproximativ 50.000 de lei.

Căpăţînă, condamnat pe fond şi trimis în judecată în stare de arest în alt dosar 

Pe 20 mai 2016, managementul asigurat de firma Performance Profile era înlăturat. Membrii Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au decis încetarea contractului de management încheiat între CJC şi firma lui Dănuţ Căpăţînă, Performance Profile SRL. Tot ei, membrii CA-ului unităţii sanitare constănţene, au decis ca poziţia de manager interimar al unităţii sanitare, până la organizarea concursului, să fie ocupată de doctorul Cătălin Grasa. Căpăţînă era deja arestat preventiv pentru 30 de zile pentru luare de mită în formă continuată.
 
În acest dosar, pe 30 iulie a.c., procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Dănuţ Căpăţînă, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru spălare de bani şi cinci infracţiuni de luare de mită. În dosar au fost deferiţi Justiţiei, în stare de libertate, Constantin Virgil Ivan, director general al unei societăţi, pentru dare de mită, SC Picus Consulting SRL, pentru complicitate la luare de mită, SC Performance Profile SRL (avându-l ca acţionar şi administrator pe Dănuţ Căpăţînă), pentru spălare de bani. Cu cinci zile înainte de această trimitere în judecată, Dănuţ Căpăţînă primea o condamnare dureroasă - patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. Dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa şi trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa în noiembrie 2014.

În acest dosar, Dănuţ Căpăţînă a fost deferit Justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie alături de: Mihai Corneliu Stănculescu, şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Micu Renato Cristea, angajat în cadrul SC Agrodec SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Violeta Androne, director financiar-contabil în cadrul Spitalului Judeţean, Gheorghe Antohi, angajat al spitalului, Carmela Endora Gherghina, fost consilier juridic, şi Marioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al spitalului.
 
Conform procurorilor, la data de 20 octombrie 2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medical, Cristea, Androne, Antohi, Gherghina şi Furnică, în calitate de preşedinte şi, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul spitalului, au întocmit şi atestat, prin semnătură, conţinutul procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din aceeaşi dată. În cuprinsul documentului mai sus precizat, continuă procurorii Anticorupţie, „au fost inserate date nereale din care reieşea faptul că ofertantul SC RMB Inter Med Solutions SRL Bucureşti ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de ORC privind posibilitatea de a efectua activităţi din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii trei ani şi autorizaţia de funcţionare specifică pentru activitatea de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal)“. Şi asta deşi „aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menţionat“, au precizat oficialii DNA.

Curtea de Conturi cere spitalului să recupereze prejudiciul de la Căpăţînă 

Una dintre recomandările Curţii de Conturi în urma verificărilor făcute în cadrul celei mai mari unităţi sanitare ale judeţului este recuperarea prejudiciului de 46.000 de lei - 11.000 de euro, cauzat de firma care a deţinut managementul SCJU, SC Profile Performance SRL, adică firma familiei Căpăţînă. Managerul interimar al spitalului, dr. Cătălin Grasa, spune că această recomandare trebuie dusă la îndeplinire în perioada următoare. Vor urma, cel mai probabil, şi alte demersuri pentru recuperarea prejudiciilor, pe măsură ce dosarele lui Căpăţînă vor fi finalizate de instanţele competente.
 
Performance Profile SRL îi are ca acţionari pe Dănuţ Căpăţînă şi Lucica Simona Căpăţînă, fiecare cu 50%. Contractul pe care SRL-ul l-a derulat cu SCJU avea şi un preţ. 5.000 de euro fără TVA pe lună, adică 6.200 de euro pe lună cu TVA primea societatea care îl are ca administrator pe Căpăţînă chiar şi la ora redactării materialului, când acesta se află în arest preventiv. Valoarea integrală a contractului a fost de 180.000 de euro, bani pe care firma lui Căpăţînă i-a încasat timp de trei ani.
 
Cu sediul social în municipiul Constanţa, strada I.L. Caragiale nr. 43, Performance Profile SRL a fost înfiinţată în anul 2003. Capitalul social subscris este de 200 de lei, integral vărsat, compus din 20 de părţi sociale, în valoare de 10 lei fiecare. Soţii Căpăţînă au menţionat în obiectul de activitate al societăţii „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, inclusiv management în domeniul sanitar şi spitalicesc”.

Pătruţ - „Spitalul mi-a plătit greu salariile, dar avem încă procese pe rol“

Contactat telefonic, dr. Mircea Pătruţ ne-a declarat că ultima plată de la spital în baza deciziei instanţei s-a făcut anul trecut, însă penalităţile curg, deoarece nici până astăzi, spitalul nu l-a reîncadrat, aşa cum au stabilit magistraţii.
 
„Am încă procese cu spitalul, mi-au plătit doar o parte a salariilor restante. Contractul meu era pe o perioadă nedeterminată, practic, deşi eu sunt în Bucureşti, mă pot considera «angajatul spitalului», chiar dacă nu am fost reîncadrat. Sigur, este greu să execuţi statul, au reuşit prin instanţă să obţină reeşalonarea plăţilor pentru următorii cinci ani. Cu siguranţă SCJU mai are să-mi plătească şi alte salarii în conformitate cu sentinţa judecătorească. Nu ştiu însă când voi primi banii”, a declarat Pătruţ.
 
Acesta fiind punctul de vedere al doctorului Pătruţ, este de aşteptat ca, pe măsură ce spitalul va face plăţi, să se întoarcă pentru recuperarea acestora către firma lui Dănuţ Căpăţînă, societate care a administrat unitatea sanitară constănţeană.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii