Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:52 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Drept la replică Jurnalişti bruscaţi în curtea Arhiepiscopiei Tomisului, la câţiva metri distanţă de Înaltpreasfinţitul Teodosie (galerie foto + video)

ro

13 Dec, 2016 00:00 5856 Marime text

Ieri, în curtea Arhiepiscopiei Tomisului a avut loc un adevărat atac la adresa libertăţii presei! Mai grav este că totul s-a întâmplat la câţiva metri distanţă de Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care nu a schiţat niciun gest, nu a pronunţat niciun cuvânt pentru a calma spiritele.
 
Detaliat, situaţia a fost următoarea:
 
Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a împlinit ieri 61 de ani. Această aniversare nu a fost una oarecare, ci prima în care arhiepiscopul Tomisului are calitatea de inculpat, el fiind cercetat de procurorii DNA Constanţa pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
Potrivit Arhiepiscopiei Tomisiului, ieri, cu prilejul cinstirii Sfântului Ierarh Spiridon, Întâistătătorul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, începând cu ora 8.30.
 
La ora 12.15, arhiepiscopul Tomisului a mers la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanţa, iar la ora 16.00, ÎPS Teodosie s-a aflat la Fundaţia M.G.H. pentru copiii bolnavi de SIDA (Casa „Speranţa”, strada Prelungirea Liliacului nr. 12, Km. 4-5). Între cele două acţiuni, în curtea Arhiepiscopiei Tomisului a avut loc un eveniment mai puţin obişnuit: Fanfara Militară a Forţelor Navale i-a cântat Înaltpreasfinţitului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cu prilejul zilei sale de naştere.
 
În timp ce fanfara îi cânta lui ÎPS Teodosie, reprezentanţii mass-media prezenţi la faţa locului au fost bruscaţi de mai multe persoane, în curtea Arhiepiscopiei Tomisului, chiar sub privirile arhiepiscopului, care, tot din păcate, nu a intervenit în niciun fel pentru aplanarea conflictului ori pentru calmarea agresorilor, ce par să fi fost chiar angajaţi ai instituţiei pe care acesta o conduce.
 
În acest context, apreciem că reprezentanţilor cotidianului ZIUA de Constanţa, dar şi celorlalţi jurnalişti prezenţi le-a fost îngrădit dreptul la libera şi corecta informare, acest fapt aducând atingere libertăţii presei şi, implicit, libertăţii de exprimare, aşa încât au fost afectate, la rândul lor, şi drepturile cititorilor noştri la o corectă informare.
 
Facem menţiunea că toate aceste drepturi şi libertăţi sunt stipulate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, fiind garantate de Constituţia României şi protejate de legislaţia europeană în vigoare.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa îşi exprimă public îngrijorarea cu privire la ceea ce poate fi considerat un adevărat atac la adresa libertăţii presei, cu atât mai mult cu cât acesta a avut loc în curtea Arhiepiscopiei Tomisului, chiar sub ochii Înaltului Prelat.
 
Un atac la libertatea presei este un atac la adresa tuturor cetăţenilor şi nu ar trebui tolerat ori îngăduit sub nicio formă!
 
Facem precizarea că am solicitat un punct de vedere de la reprezentanţii Statului Major al Forţelor Navale referitor la prezenţa Fanfarei Militare, ieri, la Arhiepiscopia Tomisului. Răspunsul Statului Major al Forţelor Navale îl vom prezenta în ediţiile următoare.
 
Imagini cu ceea ce s-a întâmplat ieri în curtea Arhiepiscopiei Tomisului sunt ataşate acestui material.
 
De menţionat că nu este prima dată când jurnaliştii sunt bruscaţi de apropiaţii lui ÎPS Teodosie. Aproape de fiecare dată când arhiepiscopul Tomisului merge la Poliţie pentru a semna graficul controlului judiciar stabilit în dosarul în care este cercetat de DNA, jurnaliştii prezenţi sunt bruscaţi fizic de preoţii care îl însoţesc pe ÎPS Teodosie.
 
Spre exemplu, pe data de 17 noiembrie 2016, unul dintre redactorii cotidianului ZIUA de Constanţa, prezent în curtea Poliţiei, a fost lovit cu pumnul în zona abdomenului de unul dintre preoţii ce îl însoţeau pe ÎPS Teodosie la semnarea graficului conform controlului judiciar. Mai mult decât atât, în ziua respectivă, un cameraman a fost bruscat de către un slujitor al Domnului şi a fost la un pas să-şi piardă echilibrul şi să cadă.
 
Mai mult decât atât, aproape de finele lunii octombrie, în faţa Arhiepiscopiei Tomisului, o echipă de televiziune a postului Antena 3 care aştepta la uşa bisericii pentru a sta de vorbă cu Arhiepiscopul Tomisului despre dosarul său de la DNA a fost agresată de mulţime.

UPDATE 13.12.2016 În cursul zilei de 13 decembrie 2016, Arhiepiscopia Tomisului, prin Biroul de comunicare, a transmis următorul drept la replică, pe care îl publicăm integral:

DREPT LA REPLICĂ
 
Urmare a publicării articolelor „Jurnaliştii, agresaţi din nou de susţinătorii ÎPS Teodosie” și „Jurnalişti bruscaţi în curtea Arhiepiscopiei Tomisului, la câţiva metri distanţă de Înaltpreasfinţitul Teodosie”, în cadrul cotidianului „Ziua de Constanța” în care se afirmă că, ieri, jurnaliștii au fost bruscați în curtea Arhiepiscopiei Tomisului, facem următoarele precizări:
 
Referitor la cele sesizate, ne exprimăm regretul față de situația relatată, constatând că respectivii jurnaliști au acționat ilegitim, fără acceptul nostru. Mai precis, dumnealor n-au informat, în prealabil, Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului, în legătură cu intențiile editoriale pe spațiul respectiv, pentru a obține acordul necesar. De asemenea, la momentul respectiv, nu s-au legitimat și nu au solicitat intrarea în legătură cu reprezentanții Biroului de Presă, considerând, în mod eronat, că se află pe spațiul public (ulterior au declarat aceasta purtătorului de cuvânt și au primit, verbal, lămuririle necesare).
 
Conform Statutului BOR (aprobat prin HG 53/2008), art. 41 (1) Arhiepiscopia Tomisului este persoană juridică de drept privat și utilitate publică. Conform Legii Cultelor 489/2006, art. 27
(1) „Cultele recunoscute şi unităţile lor de cult pot avea şi dobândi, în proprietate sau în administrare, bunuri mobile şi imobile, asupra cărora pot dispune în conformitate cu statutele proprii.”
Așadar, curtea Arhiepiscopiei Tomisului este un spațiu privat, unde accesul presei se face condiționat.
 
Prin urmare, presupusele agresiuni, îngrădiri ale unor drepturi și atacuri la libertatea presei reprezintă opinii nefondate. Arhiepiscopia Tomisului consideră că jurnaliștii au pătruns ilegitim în curtea instituției, reamintind că reprezentanții noștri au încercat să medieze starea de tensiune.
 
Din păcate, explicațiile și îndemnurile adresate ulterior jurnaliștilor au fost total ignorate, ceea ce umbrește buna relație de comunicare de până acum. Deși Arhiepiscopia Tomisului a arătat deschidere spre dialogul cu presa și a înțeles nevoia de informare a publicului, libertatea presei nu conferă acesteia dreptul de a face orice, oriunde și oricum.
Pe viitor, pentru a evita astfel de situații neplăcute pentru ambele părți, adresăm jurnaliștilor rugămintea de a ne informa asupra intențiilor editoriale care au legătură cu Arhiepiscopia Tomisului, continuând dialogul instituțional deja existent.
 
Biroul de Comunicare.


 








Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii