Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii din Constanţa au decis Boxerul Nicolae Amelian, cu aproape 30 de ani de detenţie, şi-ar putea continua pedeapsa în România

ro

25 Mar, 2017 00:00 8302 Marime text
Ieri, instanţa din Constanţa a dispus „transferarea persoanei condamnate Nicolae Amelian, din Penitenciarul Casa Circondariale «Lo russo e Cotigno» - Italia, într-un penitenciar de pe teritoriul României“.
 
Un român condamnat în Italia la aproape 30 de ani de închisoare, pentru furt, tâlhărie agravată, violare de domiciliu, rezistenţă la ofiţerul public şi port de obiecte care pot dăuna fizic, omor şi acte de profanare a cadavrului, şi-ar putea ispăşi pedeapsa în România! Ieri, judecătorul Cristian Deliorga, din Curtea de Apel Constanţa, a admis sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta privind solicitarea autorităţii judiciare din Italia de recunoaştere şi punere în executare pe teritoriul României a sentinţelor penale (…), privind persoana condamnată Nicolae Amelian.
 
Potrivit jurnaliştilor italieni, Amelian practică boxul în spatele gratiilor şi ar fi fost primul deţinut din Europa căruia i s-a oferit şansa să părăsească închisoarea pentru a participa la o partidă oficială de box.
 
Revenind la decizia de ieri a Curţii de Apel Constanţa, instanţa a recunoscut şi a dispus punerea în executare pe teritoriul României a sentinţelor penale (…) „prin care i s-au aplicat persoanei condamnate pedeapsa rezultantă de 29 de ani, nouă luni şi 26 de zile închisoare şi 537 de euro amendă, pentru furt, tâlhărie agravată, violare de domiciliu, rezistenţă la ofiţerul public şi port de obiecte care pot dăuna fizic, omor şi acte de profanare a cadavrului“, potrivit Curţii de Apel Constanţa.
 
Din conţinutul Certificatului stadiului executării emis de autorităţile italiene, condamnatul Nicolae Amelian „execută pedeapsa în regim de închisoare în Penitenciarul Casa Circondariale «Lo russo e Cotigno» - Italia“, conform judecătorilor constănţeni.
 
Pedeapsa a început să fie executată la data de 1 iulie 2006 şi termenul de executare se împlineşte la 26 aprilie 2036.
 
Totodată, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au dispus emiterea mandatului de executare a pedepsei de 29 de ani, nouă luni şi 26 de zile de închisoare, aplicată persoanei condamnate, şi au dedus din pedeapsa aplicată perioada executată în detenţie de la 1 iulie 2006, la zi.
 
Mai mult, instanţa din Constanţa a dispus „transferarea persoanei condamnate Nicolae Amelian, din Penitenciarul Casa Circondariale «Lo russo e Cotigno» - Italia, într-un penitenciar de pe teritoriul României“.
 
„Prezenta sentinţă penală, rămasă definitivă, şi un exemplar al mandatului de executare a pedepsei închisorii, emise în baza acesteia, se comunică persoanei condamnate, autorităţii competente a statului solicitant, Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei de Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară din Cadrul Ministerului Justiţiei din România. Transferul persoanei condamnate Nicolae Amelian se realizează de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol. Onorariul cuvenit avocatului din oficiu, în sumă de 400 de lei, se avansează din fondurile M.J. către avocat, din cadrul Baroului de Avocaţi Constanţa“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Decizia Curţii de Apel Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu drept de apel în zece zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru persoana condamnată.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii