Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce tace stânga? Inflaţie de candidaţi la Primăria Constanţa

ro

28 Mar, 2015 00:00 3946 Marime text


Fiecare campanie electorală pentru alegerile locale pare să reprezinte, la Constanţa, ocazia perfectă pentru ieşirea la rampă a unei galerii de potenţiali candidaţi. Fie că este vorba despre aspiranţi independenţi, fie despre membri de partid cu sau fără notorietate, aceste campanii pentru scrutinul local agită apele în politica tomitană şi, mai ales, orgoliile. Evident, aproape toţi aspiranţii la fotoliul ocupat încă de Radu Mazăre se ironizează între ei. La fel de evident, o fac pe la colţuri, fără să-şi asume asta.

Emulaţia din PNL Constanţa

Liberalul Robert Boroianu şi-a anunţat public, în urmă cu o săptămână, intenţia de a intra în cursa internă a partidului, în perspectiva desemnării oficiale a candidatului PNL la Primăria Constanţa. A făcut-o pe pagina sa de Facebook, acolo unde a scris că este decis să devină „primul primar penelist de după 1989 al oraşului Constanţa“, iar pentru asta are nevoie de „încrederea şi susţinerea constănţenilor“. Totodată, proaspătul copreşedinte al Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa a menţionat: „Nu sunt adeptul gesturilor pentru o zi şi de aceea am considerat că este nevoie mai întâi să-mi consolidez o echipă, să cunosc municipalitatea şi problemele ei, să-mi pregătesc un proiect pe baza căruia să lucrăm. Acesta este şi motivul pentru care, până la acest moment, nu am pus accentul pe notorietate, ci pe construcţie“. Surse din PNL susţin că Alina Gorghiu, copreşedinte la nivel naţional al PNL, l-ar fi felicitat pe Boroianu pentru anunţarea intenţiei de a candida şi mai ales pentru faptul că anunţul pe Facebook a fost făcut după ce, cu doar o zi înainte, liberalul şi-a anunţat şi colegii despre intenţia sa. Poate nu la fel de inspirată a fost postarea acestui anunţ pe pagina de Facebook cu doar o oră înainte de conferinţa susţinută de Gorghiu săptămâna trecută, la Constanţa. Liberala a lăsat atunci de înţeles că nu cunoaşte corespunzător activitatea Organizaţiei PNL Constanţa şi nici prietenia trecută a acesteia cu social-democraţii.
Cel de-al doilea liberal care a anunţat că va intra în cursa internă a PNL pentru mandatul de primar al municipiului Constanţa este consilierul local Iustin Fabian Roman. Spre deosebire de Boroianu, acesta nu discutase în prealabil cu toţi colegii săi de partid. El a mărturisit însă că demersul său vine după ce senatorul Gigi Chiru, copreşedintele PNL Constanţa, l-a încurajat să îşi încerce şansa. „Domnul Chiru m-a încurajat să intru în competiţia internă. Dacă nu aveam şanse, nu mă înscriam“, declara, în urmă cu câteva zile, Iustin Fabian Roman. Tot atunci, el preciza şi că îşi va anunţa oficial colegii despre intenţia sa în aproximativ două săptămâni.

Nici Ovidiu Cupşa, directorul CERONAV, nu ar spune „nu“ unei candidaturi. Cu toate acestea, liberalul susţine că este prematur să se pronunţe categoric: „Deocamdată, au fost colegi care s-au arătat mai interesaţi decât mine de posibila mea candidatură. Aş avea potenţial, dar nu am răspuns nici pozitiv, nici negativ. E încă puţin cam devreme. Nu mă arunc într-o candidatură la Primăria Constanţa cu orice preţ. Este o variantă de lucru, o ipoteză“, a afirmat Ovidiu Cupşa.

Deşi se vehiculase şi numele deputatului Mihai Tararache în acest context, liberalul a infirmat zvonurile, declarând că nu are intenţia de a candida şi că obiectivul său este acela de a fi membru al unei echipe consolidate a PNL Constanţa.

„Mi-am exprimat deja intenţia de a candida“ 

Un alt aspirant la funcţia de şef al administraţiei publice locale din Constanţa este Mihai Petre, în prezent lider al M10. Acesta a explicat că dorinţa sa este cumva firească, de vreme ce a vrut să candideze şi în 2012, atunci când nu i s-ar fi permis, susţine el, să intre în competiţia internă a PDL Constanţa, partid al cărui membru era la momentul respectiv. „Îmi doresc o competiţie internă în M10. Eu mi-am exprimat deja intenţia de a candida la Primăria Constanţa. Este nevoie de o schimbare, este nevoie de oameni noi. E nevoie de oameni care să respecte acest oraş, de o administraţie deschisă către cetăţean, nu către grupuri de interese. Vreau să readuc Constanţa în topul oraşelor din România“, a afirmat Mihai Petre.

Se aşteaptă „binecuvântarea“ lui Mazăre? 

Spre deosebire de dreapta politică din Constanţa, stânga este mult, mult mai tăcută, mai rezervată. Pare cumva intrată in silentio stampa. Asta pentru că primarul Radu Mazăre a anunţat - a câta oară, oare?! - că se va retrage de la conducerea Primăriei Constanţa. E drept, nu se ştie când anume, căci edilul-şef a avansat mai multe termene, afirmând iniţial că este vorba de câteva zile, săptămâni, pentru ca ulterior să nuanţeze şi să susţină că e vorba, de fapt, despre câteva luni. Trebuie menţionat că, în cazul în care Mazăre va demisiona din funcţia de primar după momentul iunie 2015, nu vor mai putea fi organizate alegeri anticipate, dat fiind faptul că legea nu permite acest lucru cu doar mai puţin de un an înainte de scrutinul la termen.
În acest context, se vehiculează, deja de destul de mult timp, numele viceprimarului Decebal Făgădău. Nici el, nici PSD Constanţa nu au confirmat, aşa cum am mai menţionat, această candidatură la alegerile locale din 2016.

Viceprimarul Decebal Făgădău este preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, numele său fiind însă vehiculat şi pentru conducerea organizaţiei judeţene a partidului, după demisia anunţată a lui Mazăre, iar în acest sens amintim că în PSD Constanţa vor avea loc, în viitorul foarte apropiat, noi alegeri.

Chiar dacă, aşa cum am mai arătat, numele lui Fădădău este legat de proiectele serioase derulate în Constanţa - dintre care amintim reabilitarea Pieţei Ovidiu, care era o desăvârşită ruină, a falezei şi, mai nou, a Cazinoului din Constanţa -  faptul că el face parte din echipa Mazăre reprezintă un handicap în perspectiva unei posibile candidaturi.
De ce tace însă PSD Constanţa? Se aşteaptă „binecuvântarea“ lui Mazăre pentru desemnarea unui candidat la alegerile locale din 2016?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii