Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Update 3 „Imperiul“ lui Gulen din Constanţa - Şcoala Spectrum şi Liceul Internaţional, Fundaţia Tuna şi ziarul bilingv Zaman (galerie foto+document)

ro

18 Jul, 2016 00:00 18787 Marime text


Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a declarat, sâmbătă seară, într-o ediţie specială a emisiunii „Ambasador România“, de la Realitatea TV, că în spatele încercării de lovitură de stat din noaptea de vineri se află clericul musulman Fethullah Gülen.
 

„Această încercare de lovitură de stat a fost începută de un grup mic din cadrul Armatei, care aparţine unei organizări teroriste, o structură paralelă. De ce îi spunem o structură paralelă? Pentru că este un grup de oameni care îl urmează pe un cleric musulman radical (n.r. Fethullah Gülen). Acesta locuieşte în SUA, într-un exil autoimpus. Membrii acestui cult religios islamic sunt prezenţi în diferite instituţii - Armată, Poliţie, Serviciile de Informaţii, în sistemul judiciar -, aşa că, atunci când în armată primeşti ordine de la superiori, şi ei au primit, la rândul lor, ordine de la acest imam.

 
În interiorul statului, au format un stat paralel. Serviciile noastre de informaţii au lansat avertismente de ani buni că membrii acestei structuri paralele sunt prezenţi în Armată, dar Armata are un statut special, deci nimic nu s-a făcut pentru a-i căuta pe aceşti membri. Din nefericire, ieri am învăţat o mare lecţie. Membrii acestui grup au încercat să lanseze această intervenţie militară în ţară: a fost un lucru evident, cei mai mulţi generali au fost împotriva acestei lovituri de stat“, a explicat Osman Koray Ertaş.  
 

„Acest imam are două feţe. Una încearcă să arate că protejează şcolile, inclusiv în România - au 11 şcoli în România şi organizaţii umanitare. De asemenea, când vorbeşte pentru presa străină, transmite mesaje de prietenie, toleranţă etc. Dar partea întunecată a sa... el vorbeşte în limba turcă şi întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci să ajungă la cârma instituţiilor. În ultimii doi ani, am văzut această faţă urâtă a sa“, a adăugat el.

 
Ambasadorul a precizat că membrii respectivei „structuri paralele“ s-au bucurat de sprijinul oamenilor şi al guvernului mai mult timp, însă până când, în urmă cu aproximativ trei ani, „s-a dovedit că aveau planuri diferite împotriva statului şi pentru a prelua controlul întregii structuri“. „În ultimii doi ani am încercat să-i găsim pe aceşti oameni. Este ca un grup Illuminati. Nu poţi să-ţi dai seama după aparenţe, ei se ascund. În fiecare an, în august, cei mai importanţi membri se întâlnesc pentru a decide cine va fi retras şi pe cine vor promova. Pentru luna august 2016 au pregătit o listă mare pentru a verifica cine sunt oamenii care au legături extradisciplinare cu Armata. Deci, acest grup a aflat că vor fi schimbări în august. Oamenii au fost prinşi pe picior greşit, dar, aşa cum vedeţi, întreaga naţiune a protejat democraţia“, a spus Koray Ertaş. 
 
Osman Koray Ertaş a mai declarat că în noaptea de vineri spre sâmbătă s-a încercat asasinarea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, după ce un elicopter militar a început să tragă într-un hotel din Marmaris, acolo unde şeful statului se afla în momentul izbucnirii conflictelor. Ambasadorul a explicat că pilotul respectivului elicopter ar fi avut asupra sa un bilet pe care era scrisă o rugăciune a lui Gulen.      

Despre Fethullah Gülen. Gruparea gulenistă are 11 şcoli în România!

La un click distanţă, aflăm din spaţiul virtual că imamul Fethullah Gülen acordă o importanţă deosebită principiului „trăire pentru ceilalţi“, el interpretând această idee ca pe o dinamică fundamentală ce ar duce la trezirea naţiunii. Printre principiile mişcării Fethullah Gülen, menţionate de către Enes Ergene, pot fi amintite: dialogul / toleranţa (hosgörü), sacrificiul de sine şi altruismul (fedakarlik/feragat), evitarea conflictelor politice şi ideologice, acţionarea într-un mod pozitiv şi armonios, asumarea responsabilităţilor.
 
Un alt simbol legat de funcţia educaţională şi inspiraţională a grupului este Isik Evi (Casa Luminii). Locurile în care adepţii se întâlnesc în mod regulat sunt numite case ale luminii (isik evleri). Ele alcătuiesc miezul întregii reţele. Gülen descrie „isik evleri“ ca pe nişte copaci ale căror seminţe au fost plantate în epoca Profetului Muhammad însuşi. El identifică rădăcinile în interiorul Coranului (24/36f), dând, în acest fel, propriei forme de organizare a cemaatului cea mai înaltă virtute. Pentru Gülen, Casa Luminii reprezintă esenţa educaţiei islamice prin excelenţă şi este văzută ca baza activităţilor educaţionale. Mişcarea Gülen este cunoscută şi sub numele de „hizmet“ (tradus adesea prin serviciu) sau „cemaat“ (adunare).
 
Potrivit versiunii online a cotidianului german Spiegel, nu se cunoaşte numărul exact de membri ai grupării, însă mişcarea este reprezentată prin instituţii educaţionale în aproximativ 140 de ţări. Referitor la rolul pe care îl are educaţia, Fethullah Gülen afirmă: „Dată fiind importanţa pe care învăţatul şi predatul o au, trebuie să determinăm ceea ce trebuie învăţat, precum şi ceea ce trebuie predat, şi modul şi locul în care trebuie să o facem. Educaţia este diferită de noţiunea de învăţare. Majoritatea oamenilor pot fi învăţători, însă numărul educatorilor este drastic limitat“.

Mişcarea Gülen în România

În România, în ultimii 20 ani s-au creat mai multe şcoli şi universităţi fondate de către organizaţia „Lumina - Instituţii de Învăţământ“. Mişcarea Gülen a creat licee în peste 140 de ţări, dar şi bănci şi companii media. Deşi clericul promovează dialogul interconfesional, sunt voci care îl acuză pe Gülen că urmăreşte o agendă islamistă secretă, ba mai mult, acuză că „Mişcarea Gülen este o sectă“, potrivit aceluiaşi cotidian german. 
 
Toţi elevii şi studenţii care studiază la diverse licee, şcoli gimnaziale, grădiniţe şi universităţi particulare fondate de Mişcarea Islamică Gulen în lume, dar şi cele fondate de organizaţia „Lumina instituţii de Învăţământ“ în România (şcoli precum ICHB - liceele internaţionale de informatică din Constanţa, Bucureşti, ISB - International School of Bucharest, ICHC, şcolile „Spectrum“ din Iaşi, Cluj, Ploieşti sau Constanţa) pot învăţa o a treia limbă, şi anume turca. De asemenea, accesând http://lma.lumina.org/ro/despre-noi/prezentare.html, găsim încă un indiciu despre componenta turcică, dată de specializarea oficială a Facultăţii de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Universităţii de Sud-Est Lumina, şi anume Engleză-Turcă.

Lumina Instituţii de Învăţământ

Mişcarea Gülenistă s-a extins în România prin organizaţia „Lumina Instituţii de Învăţământ“. În decursul a 20 de ani, „Lumina“ a creat cel puţin 12 unităţi de învăţământ pe teritoriul României. Toate cele 12 unităţi ale acestei organizaţii au fost incluse în lista internaţională care cuprinde liceele Güleniste din întreaga lume descoperite.

Şcoala „Spectrum“ Bucureşti, Şcoala „Spectrum“ Constanţa, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Iaşi, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Cluj, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Timişoara, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Ploieşti, International Computer High School of Bucharest (ICHB) (Liceul Internaţional de Informatică), International Computer High School of Constanţa (Liceul Internaţional de Informatică), International School of Bucharest, ISB Early Learning Centre.
 
Fundaţia „Lumina Instituţii de Învăţământ“ organizează anual Gala Culturală Româno-Turcă şi, începând cu anul 2014, Olimpiada Internaţională de Limba şi Cultura Turcă.  Conform informaţiilor de pe site-ul Universităţii „Lumina“, Gala Culturală Româno-Turcă a reunit peste 350 de copii cu vârste cuprinse între trei şi 19 ani, majoritatea din cadrul instituţiilor de învăţământ „Lumina“, care au susţinut un spectacol cultural, promovând, sub formă de dansuri, cântece, poezie şi interpretări artistice la instrumente, tradiţiile turceşti şi româneşti.

„Firstep“ - legături guleniste internaţionale

 O legătură şi o dovadă foarte interesantă care atestă faptul că organizaţia din România „Lumina Instituţii de Învăţământ“ este afiliată cu Mişcarea Islamică Gülen este organizarea competiţiei „Firstep“ din ultimii trei ani. Concursul este adresat exclusiv celor 11 şcoli private fondate de „Lumina“, deşi liceele lor sunt în cinci-şase judeţe diferite, care, conform site-ului oficial, califică elevii ce studiază exclusiv la şcolile „Lumina“ la opt olimpiade internaţionale guleniste. „Firstep“ trimite elevii care studiază exclusiv la unităţile „Lumina“ în următoarele competiţii: IYIPO - Georgia, Dreamline - Turcia, INEPO - Turcia, E-Biko - Turcia, INESPO - Amsterdam, I-SWEEEP - Houston, Genius Olympiad - New York, INEPO - EuroAsia Azarbaijan.
 
Toate cele opt competiţii şi olimpiade internaţionale menţionate anterior sunt considerate guleniste de presa turcă. Una dintre cele opt competiţii/olimpiade internaţionale, I-SWEEEP, din Houston, a fost organizată tot de Mişcarea Gulen, anchetată în urmă cu câţiva ani de către FBI, alături de organizaţia care a creat si organizează în continuare competiţia în fiecare an, „Harmony public schools“. Aceasta este o organizaţie gulenistă din SUA, care, la fel ca şi organizaţia „Lumina“ din România, a fondat şcoli şi licee particulare turceşti, organizând competiţia I-SWEEEP din Houston, unde predau profesori turci, iar limba turcă este obligatorie.
 
Elevii care studiază la unităţile de învăţământ „Lumina“ au doar ei şansa să fie calificaţi la o olimpiadă internaţională organizată de Harmony Public Schools, o organizaţie islamică ce a deschis mai multe unităţi şcolare private pe teritoriul SUA. Aceasta a fost anchetat de FBI pentru promovarea salafismului extrem, potrivit presei internaţionale.
 
Infomatrix este o  competiţie de proiecte informatice organizată de peste zece ani în România. De regulă, instituţiile guleniste organizează diverse evenimente şi competiţii şcolare pentru a acorda premii între ele şi a fi mediatizate în ţările respective, una dintre ele fiind competiţia internaţională „Infomatrix“, organizată de instituţiile „Lumina“ în România de 11 ani. Apartenenţa la mişcarea gulenistă este redată de către organizatori, care provin numai din liceele particulare turceşti din România sau din universitatea particulară turcească a Europei de Sud-Est „Lumina“, toate fiind fondate de organizaţia care promovează Salafismul extrem în România, „Lumina Instituţii de Învăţământ“. „Infomatrix“ este inclusă şi în lista competiţiilor guleniste care conţine competiţiile guleniste din întreaga lume - cele ştiute şi care au fost descoperite până la ora actuală.

„Spectrum“ şi Liceul Internaţional de Informatică

Certificatul de naştere al primei şcoli apărute sub umbrela „Lumina Instituţii de Învăţământ“ s-a semnat la Constanţa, în 1994, când au fost puse bazele Liceului Internaţional de Informatică. În 2003, în cadrul liceului din Constanţa şi-a început activitatea grădiniţa şi şcoala privată, ce aveau să formeze temelia şcolilor „Spectrum“.
 
Am încercat să discutăm atât cu reprezentanţii liceului, cât şi cu cei ai şcolii, pentru a ne spune în ce constă componenta religioasă a programei şcolare din aceste instituţii de învăţământ. Persoanele cu care am discutat şi-au declinat însă autorizarea de a emite punctele de vedere oficiale vizavi de solicitarea noastră, dar şi faţă de afirmaţiile ambasadorului Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş. Vom publica punctele de vedere ale reprezentanţilor „Lumina Instituţii de Învăţământ“ şi ale Consulatului Republicii Turcia la Constanţa pe măsură ce acestea ne vor parveni.
 
Lumina Instituţii de Învăţământ SA, firma pe care funcţionează cele două instituţii constănţene, are sediul pe bulevardul Tomis nr. 153. Societatea a fost înregistrată în 1993 şi îi are ca acţionari pe Murat Ozdemir, Chatzi Chousein Sali - director adjunct, Hamdi Akyol - director adjunct, Fatik Goktaş - deţine şi funcţia de director general, Ragip Gokcel - este şi administrator, Gursoy Fatih - este şi  administrator, Padem Huseyin, Bedirhan Altun - reprezentant în Consiliul de Administraţie şi director adjunct, Mustafa Bedir - director adjunct şi reprezentant în Consiliul de Administraţie. Obiectul de activitate este „învăţământul secundar, tehnic sau profesional“.

Fundaţia „Tuna“ de la Medgidia „creşte“ tinerii imami

Fundaţia „Tuna“ îşi desfăşoară activitatea pe piaţa din România încă din anul 1995, organizând diferite activităţi culturale şi intensificând, prin ataşament reciproc, dezvoltarea prieteniei şi înţelegerii dintre Turcia şi România. În Constanţa, fundaţia a fost înregistrată abia în 2002, cu nr. 1336/B/2002. Conform documentelor depuse la Registrul Naţional al ONG-urilor, fondatorii săi sunt Uslu Muretin, Salim Osman, Bachis Sanghiran, Siriu Feuzi, Agiomer Nermin, Cherim Zureia şi Firat Zeynel, iar Consiliul Director este format din Uslu Muretin, Salim Osman şi Bagis Sanghiran.

În rândul acţiunilor de ajutor social organizate de fundaţie, aşa cum reiese de pe site-ul acesteia, se numără şi donaţiile de alimente şi îmbrăcăminte familiilor defavorizate, sinistraţilor, spitalelor, căminelor de bătrâni, orfelinatelor. Unul dintre evenimentele fundaţiei este şi tradiţionalul festival turcesc organizat la Bucureşti, în fiecare an, în parcul Herăstrău.
 
Potrivit surselor noastre, Fundaţia „Tuna“ a fost înfiinţată în 1995, la Medgidia. Sediul fundaţiei se află pe strada Republicii nr. 64. „Tuna“ deţine un internat în care locuiesc şi învaţă religia islamică şi limba turca copii din familii nevoiaşe. Fondurile pentru aceste centre sunt asigurate de oameni de afaceri turci.
 
Potrivit MedgidiaCity.ro, fundaţia oferă adăpost elevilor merituoşi, dar proveniţi din familii sărace, iar studenţilor, burse. Fundaţia „Tuna“ a oferit burse pentru studenţi, iar pentru 15 liceeni au fost acordate servicii privind cazarea şi hrana, iar şapte liceeni au participat la un schimb de experienţă în Turcia. De asemenea, au organizat o tabără de vară pentru copii timp de două săptămâni, în care s-au oferit haine pentru copii proveniţi din familii nevoiaşe oferite de către oamenii de afaceri de etnie turcă din România. Locaţia oferă servicii de internat, cantină, iar în acest an se preconizează să se ofere şi cursuri de meditaţie cu profesori din şcolile din Medgidia. Sunt elevi care frecventează cursurile şcolare în cadrul Şcolii Generale nr. 1, Liceului nr. 1, Liceului nr.2, Colegiului „Ataturk“ şi care beneficiază de ore de pregătire instructiv-educative.
 
Aproximativ 15 elevi beneficiază de cantină de trei ori pe zi, cazare, iar la sfârşit de săptămână, ei se întorc în familie. Potrivit informaţiilor noastre, aproximativ 15-20 de tineri imami instruiţi în aceste centre slujesc la geamii din Dobrogea. Alte persoane lucrează în cadrul Muftiatului Cultului Musulman din România.  Fundaţia „Tuna“ are filiale şi în Cobadin şi la Mangalia.

Ziarul Zaman aparţine tot mişcării güleniste

Publicaţia săptămânală bilingvă româno-turcă este un proiect finanţat de mişcarea condusă de Fethullah Gülen. Nici nu este greu de ghicit acest lucru, din moment ce pe prima pagină a publicaţiei, în ediţia de ieri, tronează mesajul lui Gülen care condamnă cu fermitate tentativa loviturii de stat din Turcia.
 
În Turcia, Zaman era considerat un ziar de  opoziţie, până în luna martie a acestui an, când, printr-o hotărâre judecătorească, reprezentanţii statului turc s-au prezentat la sediul publicaţiei, unde se află şi sediul Agenţiei de Ştiri Cihan, pentru a trece instituţia mass-media sub controlul statului. „Angajaţii au fost daţi afară. Toate instituţiile care fac parte din trustul media Feza (societate sub umbrela căreia se află publicaţiile Zaman, Today’s Zaman, Cihan) au fost confiscate“, a declarat, la acel moment, directorul ziarului Zaman România, Bahadir Van. Vom reveni.

UPDATE 3 22.07.2016
Ca reacţie la material, reprezentanţii Ziarului Zaman au transmis următoarea declaraţie:

  Ziarul Zaman isi desfasoara activitatea conform principiilor democratiei si ale statului de drept

Am simtit nevoia sa facem aceasta declaratie, in urma stirii la adresa noastra, ce nu are nici o legatura cu realitatea, din data de 18 iulie 2016. Ziarul Zaman este o publicatie independenta ce isi desfasoara activitatea in mod legal, conform contextului legislativ in vigoare. Se cunosc proprietarii si contribuabilii. Suntem deschisi tuturor ideilor ce sutn folositoare umanitatii dar nu avem nici o legatura din punct de vedere financiar oficiala sau neoficiala cu dl. Gulen. Ziarul nostru a criticat cu vehementa incercarea de lovitura de stat inca din prima zi. Dar datorita faptului ca in Turcia nu mai exista nici o organizatie media independenta, Erdogan incearca manipularea evenimentelor prin intermediul mijloacelor media de care dispune, transformand totul inr-o propaganda fara mila impotriva tuturor segmentelor de populatie care ii sunt potrivnice. Din pacate, si unele organizatii media din Romania au influentate in mod negativ de misiunea si propaganda desfasurata de ambasada Turciei. Noi vom continua sa ne desfasuram activitatea in cadrul legal din Romania. Nu exista nici un fel de actiune ilegala intreprinsa. Va rugam sa nu deveniti instrumentul propagandei pline de ura ale lui Erdogan si a celor din jurul sau, care tinde sa i-a proportiile unei calomnii si a unui genocid.
 
Kucuk Yusuf
Representative in Dobrogea Zaman Romania

UPDATE 2 21.07.2016
Redăm integral comunicatul trasmis de Lumina lnstituții de Învățământ

Lumina lnstituții de Învățământ este un complex educational alcătuit din mai multe școli naționale și internaționale, care funcționează de peste 20 de ani în România, în conformitate cu legile statului român.
 
Școlile Lumina Instituții de Învățământ au legătură doar cu excelența în educație, cu performanța școlară și cu prestigiul pe care elevii noștri îl aduc an de an României, la olimpiadele și concursurile internaționale, de unde se întorc încărcați de medalii.
 
Precizăm că în școlile noastre nu se desfășoară activități cu caracter religios. Școlile Lumina sunt școli multiculturale și multireligioase.
 
Ne mândrim deja cu peste 1500 de absolvenți care au părăsit porțile școlilor noastre, au intrat la universități de prestigiu, iar astăzi, multi dintre ei activează în companii și institutii importante, din țară și din străinătate, dezvoltă afaceri de succes  sau se dedică cercetarii. 
 
Școlile  din cadrul Lumina Instituții de Învățământ sunt acreditate de către Ministerul Edducației Naționale și Cercetării Științifice și funcționează conform regulamentelor școlare și curriculumului național.
 
Respingem toate acuzațiile aduse de ambasadorul Turciei la adresa instituțiilor noastre de învățământ  și precizăm că acestea sunt nefondate și făcute cu rea credință.
 
Ne rezervăm dreptul de a ne apăra împotriva acestor acuzații și de a acționa pe toate căile instituționale.
 Departamentul de Comunicare
Lumina Instituții de Învățământ


UPDATE 1 21.07.2016
Consiliul Director al Fundaţiei Tuna ne-a transmit un punct de vedere pe care îl publicăm integral:

În legătură cu articolul publicat în Ziarul “Ziua de Constanța” și declarațiile date de Ambasadorul Turciei, întrucât se face referire și la

Fundația Tuna, solicităm dreptul la replică și facem următoarele precizări: Fundația noastră este constituită în 1995, conform legislației din România, fondatorii fiind cetățeni turci și români. De 21 ani suntem activi in nenumărate evenimente socio-culturale și am devenit  o marcă, prin organizarea de activități multiculturale, respectând legislația din România. Toate acțiunile noastre se desfășoară în colaborare cu instituții publice și de stat : Primării și Direcții Generale de Asistență Socială, Spitale,
Aziluri. Sprijinim persoane cu risc social, atât în timpul calamităților naturale cât și în anumite perioade din an.
În primul rând dorim să precizăm că nu avem sucursale în Cobadin sau Mangalia (n.r. au fost închise aceste filiale). În Medgidia este cunoscut numărul copiilor care rămân în internatul nostru. Din cauza veniturilor modeste, mulți dintre elevi erau în pragul
abandonului școlar. Sunt elevi cu diferite rădăcini etnice și fiecare este liber să opteze la școala în care dorește să învețe.
Din 15 elevi, doar unul studiază la Colegiul Atatürk. Precizăm că în caminul nostru nu se desfășoară activități cu caracter
religios. Nu suntem o instituție care să formeze imami. Imamii din zona Dobrogei sunt formați de colegiul Kemal Atatürk, care este finanțat de Statul Turc. În toți cei 21 de ani, din toți elevii care au beneficiat de sprijin în internatul nostru, sub 5%  au fost elevi la Colegiul Atatürk iar dacă ei au ales cariera de imam, nu credem că poate fi considerată o încălcare a
legii. Ceilalți sunt profesori sau lucrează în diferite domenii. Respectăm legea română și toate activitățile noastre sunt în conformitate
cu legislația din România. Nu am efectuat nicio  activitate ilegală și vom continua să sprijinim familiille cu risc social. Așadar,  precizăm că aceste argumente sunt nefondate și făcute cu rea credință. Ne rezervăm dreptul de a ne apăra împotriva acestor acuzații și de a acționa pe toate căile instituționale. Lăsăm deschisă ușa libertații de opinie tuturor care ne cunosc.

 

Citeşte şi:

Şcolile „Lumina”, în pericol?!
Consulul Ali Bozçalışkan - „Statul turc a solicitat închiderea instituţiilor şi a fundaţiilor Gülen!”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lumina 10 Jun, 2019 16:00 Doctrina, tehnica si agenda nu sunt accesibile omului de rand! Daca initial turca e optionala, nu va mai fi cand va exista suficienta cerere..sunt infiltrati peste tot, sunt tare curios cand vor declansa si cum se incheie puzzel.ul. Cand in 1-2 generatii, animati de exemplu, toata lumea va dori sa isi schimbe religia..
  • Kiki 24 Jul, 2016 13:21 Dragi comentatori, dar de ce nu spuneti si cati bani dati anual pentru acest mare repect pe care il apreciati? Scolile astea laudate sunt private, nu-i asa? Deci va platiti, si nu putin, acest respect deosebit, ca deh... "vorba dulce mult aduce".
  • Rodica 21 Jul, 2016 19:03 Am copilul la scoala Spectrum Constanta,nu exista niciun fel de indoctrinare,face religia optional*crestina,si sunt tratati atat copii cat si parintii cu foarte mare respect!Programa este respectata la fel ca celelalte scoli!
  • Marius 20 Jul, 2016 02:37 Am copilul la ICHB in Bucuresti si nu exista niciun fel de indoctrinare. Nu cred ca exista atat respect in nicio scoala "romaneasca". Am multi prieteni care au copiii la ISB. Toti copiii si parintii sunt tratati cu respect, cu atentie si sunt ascultati. Cei care vor, fac religie, cei care nu vor, nu fac. Si este fiecare cu religia lui. Cei ortodocsi invata religia ortodoxa. Nu exista nicio materie despre islam sau care sa duca la indoctrinare. Iar performantele copiilor sunt deosebite. Am avut copilul la mai multe scoli, dar la aceasta este cel mai fericit si are cele mai bune performante. Pentru ca este tratat cu respect. Turcii sunt niste oameni de foarte mult bun simt. Restul e politica
  • fara nume 18 Jul, 2016 15:46 nu sunt de acord
  • Habil Yener 18 Jul, 2016 15:45 Nu sunt de acord!! Trebuie cercetat!!