Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fundaţia solicită prefectului „numele incompatibililor din administraţia publică” Mişcarea Populară Constanţa, cu „tunurile” pe Nicuşor Constantinescu

ro

03 Jun, 2013 00:00 2486 Marime text
Fundaţia Mişcarea Populară Constanţa va depune în cursul acestei zile, la Prefectura Constanţa, o solicitare adresată prefectului Eugen Bola, prin intermediul căreia îi cere să comunice situaţia tuturor persoanelor din administraţia publică din judeţ care s-ar afla în stare de incompatibilitate.

Anunţul a fost făcut ieri, printr-o scrisoare deschisă. „Cerem prefectului judeţului Constanţa, Eugen Bola, să ne comunice, în termenul prevăzut de Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, o situaţie completă a persoanelor care deţin funcţii de primar, viceprimar sau preşedinte de consiliul judeţean şi se află în situaţie de incompatibilitate, similară cu cea a primarului eliberat din funcţie, Vasile Delicoti”, se specifică în scrisoare.
Mişcarea Populară menţionează că, în eventualitatea în care există astfel de cazuri, solicită reprezentantului Guvernului în teritoriu la Constanţa „să înainteze toate documentele către Agenţia Naţională de Integritate, pentru a fi constatată starea de incompatibilitate, şi să procedeze în consecinţă la eliberarea din funcţie a celor aflaţi în conflict cu legea”. „Îi sugerăm prefectului să verifice cazurile preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, viceprimarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, sau primarilor din Limanu, Topraisar etc.”, se precizează în scrisoarea deschisă dată ieri publicităţii.
Reprezentanţii Fundaţiei Mişcarea Populară susţin că prefectul Bola poate identifica aceste cazuri analizând „hotărârile de consiliu local şi consiliu judeţean prin care au fost făcute numirile ce au generat incompatibilităţile specificate de Legea 161/2003, având în vedere că hotărârile au fost comunicate Instituţiei Prefectului”.

„Nu ştiu cine e Mişcarea Populară”

În ceea ce priveşte nominalizarea sa în scrisoarea privind presupusele incompatibilităţi adresată prefectului Eugen Bola, viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, ne-a declarat: „Nu ştiu cine e Mişcarea Populară. Nu mă interesează. Nu comentez. Sunt convins că Instituţia Prefectului va răspunde oricărei solicitări”.
Facem menţiunea că am încercat că aflăm şi punctele de vedere  aparţinând preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, dar şi primarilor din Limanu şi Topraisar, Nicolae Iustin Urdea şi Gheorghe Stelian. Aceştia însă nu au răspuns dar, în eventualitatea în care o vor face, punctele lor de vedere vor fi ulterior publicate.

„Dumnezeule mare!”

Trebuie precizat că Fundaţia Mişcarea Populară intenţionează să-i formuleze lui Eugen Bola plângere penală pentru abuz în serviciu „în cazul în care prefectul refuză să realizeze verificarea solicitată, care se înscrie în atribuţiile funcţiei pe care o ocupă”.
Care a fost reacţia prefectului judeţului Constanţa la demersul fundaţiei? „Dumnezeule  mare!”. Acesta a fost primul său... comentariu. „Dumnezeule mare! Norocul nostru că suntem un popor liber într-o ţară liberă. Ce pot să comentez?!? O să văd ce-o să fac, habar n-am... O să le dăm un răspuns. Suntem acolo în slujba cetăţeanului. Răspundem fără discuţie, în termenul legal”, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa.

„Nu este o vendetă personală”

Nu este pentru prima dată când Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, intră în vizorul Mişcării Populare. După ce mai marele Consiliului Judeţean a fost declarat incompatibil de ANI în luna aprilie a acestui an, pe motiv că în perioada 20 iunie 2008 - 23 martie 2009 a deţinut simultan atât funcţia de preşedinte al CJ Constanţa, cât şi calitatea de reprezentant al judeţului în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC RAJA SA, fundaţia i-a solicitat prefectului să verifice situaţia acestuia şi, dacă presupusa sa incompatibilitate se menţine şi în prezent, „să aplice neîntârziat legea, procedând la eliberarea din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a domnului Nicuşor Constantinescu”.
Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Mihai Gîrţu, a declarat că demersul „nu este neapărat împotriva lui Nicuşor Constantinescu”, în sensul că „nu este o vendetă personală împotriva acestuia”. „Mişcarea Populară doreşte respectarea legii şi vrea ca toată lumea să fie tratată la fel. Dacă mai sunt persoane în situaţia asta, vrem să intrăm în legalitate. Nu avem o vendetă personală împotriva lui Nicuşor Constantinescu”, a explicat el.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii