Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:54 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fratii si incuscriri in politica locala (galerie foto)

ro

16 Feb, 2009 02:36 4674 Marime text

colaj_deschidere.jpgNaşi, fini, soţi, copii sau fraţi - cupluri legate spiritual sau prin verighete, care populează tabloul politicii constănţene

Se spune că nu trebuie să amestecăm afacerile cu plăcerea. Însă, viaţa politică autohtonă ne demonstrează cu totul altceva. Obişnuiţi cu nepotismele lăsate moştenire din timpul regimului de tristă amintire, românii nu au încetat să-şi tragă pe funcţii bune şi soţiile/soţii, fraţii sau chiar finii şi nepoţii. Aşa se face că peisajul politicii constănţene ne oferă un adevărat tablou de familie.
Poate cel mai bun model de iubire fraternă şi de coaliţie politică între cei ce au acelaşi sânge este relaţia dintre Radu şi Alexandru Mazăre. Liderul găştii din copilăria petrecută pe maidanele bucureştene, actualul primar a ajuns şi şeful PSD-iştilor, dar la Constanţa. Cu alte cuvinte, şeful fratelui Alexandru. Care a ajuns şi el binişor, tocmai în Senatul României. Nicio acţiune politică a mezinului Alex nu îl poate exclude pe Radu. Şi invers. Cei doi se secondează reciproc de câte ori este nevoie şi nu se lasă la greu. Însă există şi diferenţe între cei doi: unul este pasionat de mondenităţi, celălalt este retras. Unul se bate, se ceartă, se luptă, celălalt preferă discuţiile liniştite, argumentate, fără patos. Radu a preferat luminile rampei primăriei, a vrut să fie „actorul principal", pe când Alexandru a dorit să fie doar unul dintre numeroşii parlamentari.

Unde-i frate cu frate

Un alt exemplu: Liviu-Tit şi Ovidiu Brăiloiu. Care, probabil, şi-au făcut părinţii foarte mândri pentru felul în care au urcat pe scara social-democraţilor din teritoriu. Însă lumea nu i-a văzut foarte des împreună. Relaţia fraţilor Brăiloiu, Liviu Tit şi Ovidiu, actual prefect, respectiv primar aflat la al doilea mandat de primar al oraşului Eforie, nu a fost afişată decât în perioada alegerilor parlamentare. Venit din însorita Spanie să candideze într-un colegiu din Constanţa, cu o avere fabuloasă (după cum arată declaraţia sa de avere) şi pe deasupra şi burlac, Liviu Brăiloiu a reuşit rapid să „intre" pe sub pielea mai marilor Constanţei, care l-au plimbat pe la toate întrunirile social-democraţilor de la Bucureşti, în perioada negocierilor de funcţii. Chiar dacă a pierdut, în faţa liberalului Haşotti, mandatul de senator, Liviu Brăiloiu ocupă acum o funcţie cu o influenţă mult mai mare, în plan local, aceea de prefect al judeţului. Chiar dacă este de aproape cinci ani în planul politicii social-democraţilor de la malul mării, primarul Brăiloiu nu a acumulat atât de mult capital de imagine şi nici influenţă cât a dobândit fratele său în doar patru luni.

Mircea, şeful lui Emil

Alţi fraţi politizaţi sunt Emil şi Mircea Banias. Amândoi îndoctrinaţi PD-L. Unul mai vizibil în ochii opiniei publice (Mircea - lider al democrat-liberalilor constănţeni) şi un altul aproape necunoscut după înfăţişare... însă se ţin bine unul de celălalt. Emil lucrează, în continuare, în cadrul CN APMC-ului condus, la un moment dat, de Mircea. Multe nu se ştiu despre fraţii Banias, în tandem. Şi-au păstrat iubirea fraternă departe de ochii lumii, dar nu şi de cei ai politicii. Tot în partidul condus de premierul Boc mai găsim o pereche de fraţi: Vicenţius şi Paloma Petrescu.

Cei ce le-au dat nume

Nu puţine sunt cazurile în care aşchia nu sare departe de trunchi. Însă mai întâlnim şi situaţii în care ori aşchia, ori trunchiul o ia pe drumuri diferite. Aşa putem spune şi despre Gheorghe şi Eduard Martin. Fost prefect, dar şi PSD-ist, tatăl a ajuns, într-un final, şef peste conservatorii lui Dan Voiculescu. Însă nici acolo nu a rezistat. În ceea ce-l priveşte pe Edi, aşa cum este alintat fiul, putem spune că a avut o ascensiune frumoasă printre tinerii social-democraţi. Om al „echipei Radu Mazăre", Martin jr. a ajuns pentru a doua oară deputat. Cu siguranţă îşi doreşte să-şi întreacă părintele.



Babuş - public şi privat

Cam la fel stau lucrurile şi în familia Sponte din Năvodari. Numai că fiul Adrian şi tatăl Stere au aceeaşi orientare politică: democrat-liberalismul. Nici PSD-ul nu duce lipsă de relaţii copii-părinţi. Un exemplu ar fi Constantin şi Radu Babuş. Unul este director al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul primăriei (seniorul), iar celălalt este şef peste Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (juniorul). Cu alte cuvinte, tot domeniul public şi privat de prin zonă se află sub comanda celor doi Babuş. Dintre care unul, cel mai în vârstă, a fost şi anchetat împreună cu edilul într-un dosar. Radu s-a ţinut deocamdată departe de scandaluri.

Pe urmele tatălui

La capitolul relaţie de muncă tată şi fiică se remarcă Ion şi Cristina Dumitrache, consilier judeţean, respectiv proaspăt ocupantă de fotoliu de deputat. Propulsată de tatăl său pe scena politică, după ce a urmat cursuri la prestigioase universităţi din Marea Britanie, Cristina Dumitrache a renunţat la mandatul de consilier judeţean, pe care îl obţinuse în alegerile din iunie 2008, pentru un loc în Parlament, la Camera Deputaţilor, până în 2012. 

„În numele politicii, vă declar soţ şi soţie!"

La capitolul soţ-soţie implicaţi în viaţa politică intră actualul deputat PD-L în Colegiul 10, Maria Stavorsitu, şi soţul său, Iancu Stavrositu - om de afaceri şi consilier judeţean al PD-L, în mandatul 2008 - 2012. Fost secretar general al organizaţiei municipale a PD-L, Maria Stavrositu a făcut primii paşi în politică alături de soţul ei, ajungând să ocupe, la acest moment, o funcţie mult mai bine cotată decât cea pe care o ocupă soţul. Căsătoria şefei Loteriei Române, Liliana Ghervasuc, cu liderul PC Constanţa, Ion Mincă, în octombrie 2007, a ţinut prima pagină a tabloidelor, la acea vreme. Mai cunoscută decât soţul său, în plan naţional, Liliana de la Loterie i-a întărit capitalul de imagine şi soţului său, care a ajuns să deţină, la acest moment, funcţia de viceprimar al Mangaliei. Cunoscutul cuplu Manuela - Miron Mitrea (PSD) şi-a făcut simţită prezenţa şi pe scena politică constănţeană. Ajunsă să candideze la Constanţa ca urmare a relaţiei de prietenie dintre soţul său, Miron, şi primarul Radu Mazăre - după cum spun gurile rele -, Manuela a obţinut un al treilea mandat de deputat, cu unul dintre cele mai bune procentaje la nivel local. Un alt cuplu în planul politicii este Ionel şi Marioara Manafu, fost candidat la alegerile parlamentare în noiembrie 2008, fost director DADL şi actualmente director la Oil Terminal şi secretar executiv în organizaţia de femei a PD-L Constanţa. Nicolae şi Ramona Dospinescu s-au făcut şi ei remarcaţi în peisajul constănţean. Domnul este consilier judeţean, iar doamna, şefa Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa. Norii le-au umbrit vieţile atunci când numele Ramonei a apărut printre acuzaţii din celebrul dosar al terenurilor retrocedate. Şi nu numai. Însă familia Dospinescu merge mai departe.

Tusac, dus la biserică de Iorguş

Despre relaţia de rudenie naş-fin, dintre fostul primar al Mangaliei, Zanfir Iorguş, şi actualul edil, Claudiu Tusac, se cunosc multe. Iorguş i-a botezat copilul lui Tusac, chiar dacă, în perioada alegerilor locale, acesta a negat. Chiar dacă au luptat în aceeaşi cursă, primarul cu state vechi în fruntea oraşului din sudul litoralului a pierdut lamentabil în faţa finului său. Relaţiile tensionate dintre cei doi s-au amplificat în răstimpul scurs de la alegerile din iunie, naşul acuzându-l, în nenumărate rânduri, pe fin de fraude şi de contracte încheiate între firma actualului primar şi primărie.

Naşul şi fina

Şi Virginia Ştefănică, fosta şefă a Serviciului Public de Impozite şi Taxe Locale, actual secretar general al Ministerului Mediului, şi-a găsit naşul. În persoana ministrului Mediului, fostul viceprimar Nicolae Nemirschi. PSD-istul a dus-o pe Virginia la măritiş şi îi călăuzeşte şi paşii într-ale politicii. Că doar naşul ştie cel mai bine ce-i poate capul finei.

UPSC - PSD

Şi fostul lider naţional al recentului decedat partid al lui Ioan Talpeş, UPSC, are „infiltrat" în PSD Constanţa un nepot, pe Giuliano Talpeş. Acesta deţine funcţia de vicepreşedinte în cadrul Consiliului Organizaţiei Judeţene a Tineretului Social-Democrat Constanţa. Chiar dacă despre personajul în cauză nu s-au auzit prea multe, se zvoneşte că acesta ar avea închiriată Grădina de Vară Tomis.

{mos_ri:politica locala} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • anerist 16 Feb, 2009 10:39 pai veniti si pe la AUTORITATE NAVALA ROMANA si faceti un inventar de personal sa vedeti ce increngaturi sint si aici,sot,sotie,fiu,fica,ginere,nora,cumnat,nepot,pnlist,pedelist,pesedist,toate gradele posibile si imposibile