Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:41 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

File din al treilea dosar al lui Nicuşor Constantinescu Motivul pentru care a fost trimis în judecată Costică Zelcă alături de şeful CJC

ro

19 Nov, 2014 00:00 6430 Marime text


SC Stop SRL și Costică Zelcă figurează pe lista celor 19 inclupați, persoane fizice și juridice, trimiși în judecată de procurorii DNA la sfârșitul săptămânii trecute.


Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în sarcina SC Stop SRL s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, în timp ce în cazul lui Costică Zelcă, administrator al societății amintite, s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Apartamente cu bucluc

Speța pare a fi fost generată de scandalul apartamentelor pentru medici.

Consiliul Judeţean Constanţa a decis, în toamna anului 2012, în cadrul unei ședințe, să cazeze 20 de medici şi cinci angajaţi proprii în locuinţe de serviciu. Potrivit proiectului de hotărâre supus votului consilierilor judeţeni, cei 25 urmau să fie cazați în vile situate pe bulevardul Mamaia, numerele 534, 538 şi 542. De fapt, era vorba despre cartierul Mamaia Summerland, administrat de Costică Zelcă. Pentru apartamentele medicilor, CJC a cheltuit 3,6 milioane de euro. Istoria apartamentelor despre care vorbim este una destul de tumultoasă, iar cu privire la situaţia acestor construcţii, regăsim nereguli scoase la lumină de Curtea de Conturi (CCR) şi făcute publice în Raportul pe anul 2012. Astfel, CCR a constatat că au fost efectuate plăţi nelegale de peste 1.138.000 de lei către SC STOP SRL, societatea care a construit blocurile de apartamente pentru medici şi care este administrată de Costică Zelcă. Locuinţele de serviciu cumpărate de CJ Constanţa sunt situate în cartierul exclusivist Mamaia Summerland, pe plaja Fratelli.

Ce spune DNA?

În comunicatul de presă transmis la sfârșitul săptămânii trecute, DNA face următoarele precizări: „În perioada 10.09.2012 - 24.03.2014, a încălcat dispoziţiile legale care interzic plata în avans, din fonduri publice, pentru achiziţia de imobile, precum şi pe cele ale prevederilor procesului-verbal de negociere. Mai mult, inculpatul a modificat natura actului juridic încheiat cu SC Stop SRL, administrată de inculpatul Zelca Costică, din contract de vânzare- cumpărare în antecontract de vânzare-cumpărare, data la care Consiliul Judeţean Constanţa urma să dobândească dreptul de folosinţă asupra a 25 de apartamente, şi a făcut plăţi nelegale către societatea comercială amintită în cuantum de 5.187.156,29 de lei. Un alt beneficiu important de care s-a bucurat SC Stop SRL, de pe urma activității ilicite a inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel, a fost amânarea cu cinci ani a momentului la care ar fi trebuit să achite impozitul pe profit și taxa pe valoare adăugată, corespunzătoare valorii tuturor celor 25 de apartamente“.

În aceeași speță a mai fost trimis în judecată și Ionuț Țițimeaua care, potrivit acelorași procurori DNA, „a încălcat dispoziţiile legale care interzic plata în avans din fonduri publice pentru achiziţia de imobile, prevederile procesului-verbal de negociere și a modificat natura actului juridic încheiat cu SC Stop SRL, contribuind astfel la efectuarea de plăţi nelegale către societatea comercială amintită“.

Povestea firmei Stop SRL

SC Stop SRL a fost înfiinţată în anul 1993 şi are sediul social pe strada Dezrobirii nr. 92, având ca obiect principal de activitate „comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule“. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, societatea are doi asociați persoane fizice și unul persoană juridică. Este vorba despre Costică Zelcă, Silvia Zelcă și SC Millenium Global Development SA, firmă administrată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu.
Costică Zelcă, unul dintre acţionarii societăţii şi apropiat al primarului Radu Mazăre, este cunoscut drept patronul Hotelurilor Oxford şi Malibu. Cel din urmă găzduieşte şedinţele de Consiliu Local, desfăşurate sub „bagheta“ primarului Radu Mazăre.

La sfârșitul anului 2011, SC Stop SRL declarase o cifră de afaceri de 31.070.844 de lei, un profit net de 3.471.971 de lei și 203 salariați.
SC Stop SRL este un jucător de vază în mediul de afaceri din Constanţa. Costică Zelcă, unul dintre acţionarii societăţii şi apropiat al primarului Radu Mazăre, este patronul Hotelurilor Oxford şi Malibu. Cel din urmă găzduieşte şedinţele de Consiliu Local, desfăşurate sub „bagheta“ primarului Radu Mazăre.

În afară de SC Stop SRL, Costică Zelcă mai figurează în prezent ca asociat și în SC Romfish Marina SRL și SC Stop Invest Construcții SRL.

Comunicatul DNA prin care s-a dispus trimiterea in judecata a delor 19 inculpati poate fi citit AICI

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Daniela 19 Nov, 2014 13:53 Si ce fizic are...
  • vulcan 19 Nov, 2014 09:42 era un amarat de ospatar in 1990, cu o dacie cumparata la mana a doua si acum unde a ajuns, cu ce resurse, ce meserie are la ce companie multinationala a lucrat sa agoniseasca asemenea avere, DNA sa cerceteze bine
  • NUUUUU 18 Nov, 2014 23:07 nuuuuuuuu