Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv. Verificări ale Inspecţiei sanitare în 11 spitale din judeţ Primele sancţiuni

ro

04 May, 2016 00:00 2466 Marime text
Ca urmare a Ordinului Ministerului Sănătăţii nr.205 din 23 februarie anul curent, în perioada 10 -25 martie 2016 s-au desfăşurat, la nivel naţional, controale încrucişate în unităţile sanitare publice şi particulare cu paturi. Inevitabil, verificări au fost effectuate şi la nivelul judeţului Constanţa însă rezultatul acestora întârzia să apară. În acest context, la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa reprezentanţii ISS Constanţa au transmis redacţiei noastre concluziile şi măsurile ce s-au luat în urma controalelor respective.

Pentru verificarea verificărilor, la nivelul județului Constanța au fost nominalizate trei echipe cu inspectori de specialitate din cadrul direcțiilor de sănătate publică București, Mehedinți și Tulcea, care au controlat următoarele 11 unități sanitare cu paturi. Pe lista de “vizită” a inspectorilor sanitari s-au aflat următoarele unităţi: Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, Spitalul Orășenesc Cernavodă, Spitalul Orășenesc Hârșova, Spitalul Municipal Medgidia, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Sanatoriul Balnear Mangalia, Sanatoriul Balnear Techirghiol, Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord și Ovidius Clinical Hospital Constanța.

Condiţii improprii, probleme cu dezinfecţia şi curăţenia 

“Principalele neconformități constatate, în urma controlului efectuat de către inspectorii sanitari, au fost:
- Nerespectarea prevederilor OMS nr. 914/2006 privind unele spații care prezintă un grad avansat de deteriorare a pavimentelor, pereților, zugrăvelii precum și a mobilierului, tocăriei, aparaturii și instrumentarului cu grade diferite de uzură;
- Nerespectarea prevederilor OMS nr. 1226/2012 privind gestionarea deșeurilor medicale periculoase;
- Nerespectarea planului și a procedurilor de curățenie, dezinfecție și sterilizare în cadrul programului de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale”, se menţionează în informarea ISS Constanţa remisă redacţiei ZIUA de Constanţa.
Puşi în faţa evidenţei, inspectorii au trecut la etapa a doua: măsuri impuse şi sancţiuni. “Cu ocazia acestor constatări s-au impus măsuri de remediere a deficiențelor cu termene de conformare și s-au aplicat sancțiuni contravenționale: 2 avertismente şi 23 de amenzi în valoare de 19.300 lei”, a fost decizia inspectorilor fră a menţiona care au fost spitalele “beneficiare”. Totuşi, inspectorii sanitari şi-au luat angajamentul că “acţiunile de recontrol la fiecare termen impus vor continua” astfel încât să se convingă că măsurile trasate au fost puse în aplicare. De asemenea, “până la sfârşitul anului 2016 toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor transmite Inspecției Sanitare de Stat rapoarte lunare privind rezultatele acţiunii de recontrol, în vederea monitorizării acestora”, se menţionează în finalul documentului remis redacţiei ZIUA de Constanţa. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii