Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Dănuţ Căpăţînă incompatibil?! (document)

ro

08 Nov, 2010 00:39 4359 Marime text
deschidere.jpgPrin hotărârea 1 din 20 octombrie 2010, Dănuţ Căpăţînă, managerul SCJU, a fost numit director general al SC Performance Profile SRL

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Dănuţ Căpăţînă, tocmai a devenit director general.

Dan_Capatana.jpgÎn Monitorul Oficial 4558 din 5 noiembrie a.c. se arată că Lucica Simona Căpăţînă şi Dănuţ Căpăţînă, asociaţi în cadrul SC Performance Profile SRL au decis completarea obiectului de activitate cu următoarea menţiune: „inclusiv management în domeniul sanitar şi spitalicesc". În urma acestei modificări, obiectul principal de activitate a devenit: CAEN 7022 - activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, inclusiv management în domeniul sanitar şi spitalicesc, excepţia reorganizarea şi lichidarea judiciară. Monitorul Oficial mai spune că prin hotărârea 1 din 20 octombrie 2010, Dănuţ Căpăţînă, managerul SCJU, a fost numit director general al SC Performance Profile SRL. Cu alte cuvinte, manager la serviciu, dar şi la firma personală. Modificarea pe care soţii Căpăţînă au făcut-o seamănă izbitor de mult cu o alta despre care ZIUA de Constanţa v-a informat în urmă cu ceva vreme. Demis pe 2 martie a.c. din funcţia de director administrativ printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, Renato Cristea s-a repus rapid pe picioare şi a revenit în forţă la SCJU peste numai trei zile. Cum a fost posibil aşa ceva?! Printr-un contract de consultanţă management tehnic şi administrativ pe care una dintre societăţile lui Cristea l-a încheiat cu spitalul condus de Dănuţ Căpăţînă. Pe 5 martie a.c., managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Dănuţ Căpăţînă, a semnat cu SC Agro Dec SRL, cu sediul social în Techirghiol, contractul cu nr. 5826 din 5 martie a.c. Un amănunt foarte important este că, pe 3 martie a.c., la numai o zi după demitere, Renato Cristea şi asociatul său de la Agro Dec, Vasile Gabriel Deaconescu, au decis completarea obiectului de activitate al societăţii, tocmai cu cod CAEN 7022 - activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management (fără lichidare sau reorganizare). Cu alte cuvinte, planul a fost pus în aplicare cu cele mai mici amănunte. Exact ce a făcut Căpăţînă acum cu SC Performance Profile SRL.

Ce spune legea

Numai că, în plus faţă de acest aspect, numirea lui Căpăţînă în funcţia de director general al societăţii private poate fi o problemă, din punctul de vedere al Legii 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Articolul 180 al legii menţionate spune că funcţia de manager este incompatibilă cu: „ a) exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate inclusiv în cadrul unei autorităţi executive, legislative ori judecătoreşti, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul didactic şi de studiu profesional, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice; b) exercitarea oricărei activităţi sau oricărei alte funcţii de manager, inclusiv cele neremunerate; c) exercitarea unei activităţi sau a unei funcţii de membru în structurile de conducere ale unei alte unităţi spitaliceşti; d) exercitarea oricărei funcţii în cadrul organizaţiilor sindicale sau patronale de profil". Legea 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii mai arată: „Constituie conflict de interese deţinerea de către manager persoană fizică, manager persoană juridică ori reprezentant al persoanei juridice de părţi sociale, acţiuni sau interese la societăţi comerciale ori organizaţii nonguvernamentale care stabilesc relaţii comerciale cu spitalul la care persoana în cauză exercită sau intenţionează să exercite funcţia de manager. Dispoziţia de mai sus se aplică şi în cazurile în care astfel de părţi sociale, acţiuni sau interese sunt deţinute de către rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei în cauza. (...) Dacă managerul selectat prin concurs ori reprezentantul desemnat al persoanei juridice selectate în urma licitaţiei se află în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese în termen de 30 de zile de la apariţia acestora. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept". Dacă se aplică sau nu vreunul dintre aspectele menţionate anterior, aşteptăm să ne spună instituţiile abilitate: Consiliul Judeţean Constanţa, administratorul SCJU şi Direcţia de Sănătate Publică. Motivele pentru care s-a produs completarea obiectului de activitate al SC Performance Profile SRL sau un răspuns la posibila stare de incompatibilitate nu au venit din partea managerului Căpăţînă din cauza faptului că acesta nu a putut fi contactat telefonic.

[label]Performance Profile SRL[/label] 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii