Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi poliţişti din Constanţa au dat în judecată Statul Român. Filmul complet al evenimentelor (document)

ro

15 Nov, 2017 00:00 6071 Marime text
Alina Hanu, avocat în Baroul Constanţa, spune că, „în cazul în care şi Curtea de Apel Constanţa va decide că acţiunea celor doi este nefondată, aceştia s-ar putea adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru o eventuală nerespectare a art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului - dreptul la un proces echitabil.“
 
Doi poliţişti din judeţul Constanţa trimişi în judecată şi condamnaţi în primă instanţă pentru luare de mită şi, ulterior, achitaţi definitiv au dat în judecată Statul Român pentru repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare. Oficial, povestea începe la data de 8 iulie 2015, când Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a anunţat prinderea în flagrant a celor doi poliţişti după ce ar fi pretins şi ar fi primit de la un denunţător suma de 600 de euro şi un iPhone 6, în scopul de a nu-şi exercita în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, precum şi de a crea o situaţie favorabilă cu ocazia unui proces penal aflat pe rolul Judecătoriei Constanţa.
 
Cei în cauză sunt Andrei Alexandru Coman, din Poliţia Locală Mihail Kogălniceanu, şi Adrian Ciprian Moldoveanu, lucrător în cadrul Poliţiei Mihail Kogălniceanu. Ambii au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru luare de mită, aproape de finele lunii iulie 2015.
 
În februarie 2016, Tribunalul Constanţa, instanţă învestită cu soluţionarea cauzei, a dispus condamnarea lui Adrian Ciprian Moldoveanu la trei ani de închisoare, pentru luare de mită. Tot trei ani de închisoare a luat şi celălalt inculpat, Andrei Alexandru Coman, pentru luare de mită.
 
Instanţa a dedus din pedeapsa aplicată lui Ciprian Adrian Moldoveanu perioada reţinerii de la data de 8 iulie - 9 iulie 2015. Mai departe, Tribunalul a constatat că suma de 600 de euro (pusă la dispoziţie de organele judiciare) şi telefonul mobil au fost restituite martorului denunţător. Decizia Tribunalului Constanţa a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa de către cei doi poliţişti.
 
Pe data de 22 aprilie 2016, ultima instanţa menţionată a decis, printr-o hotărâre definitivă, achitarea celor poliţişti, Andrei Alexandru Coman şi Adrian Ciprian Moldoveanu. Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au stabilit că fapta de care au fost acuzaţi poliţiştii „nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 
Cu decizia de achitare în buzunar, atât Andrei Alexandru Coman, din Poliţia Locală Mihail Kogălniceanu, cât şi Adrian Ciprian Moldoveanu, lucrător în cadrul Poliţiei Mihail Kogălniceanu, au dat în judecată Statul Român pentru repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare.
 
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanţa, care, după zece termene de judecată, a respins ca nefondată acţiunea celor doi. Cu toate acestea, decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Alina Hanu, avocat în Baroul Constanţa, arată că cei doi poliţişti se pot adresa şi Curţii Europene a Drepturilor Omului.
 
„În cazul în care şi Curtea de Apel Constanţa va decide că acţiunea celor doi este nefondată, aceştia s-ar putea adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru o eventuală nerespectare a art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului - dreptul la un proces echitabil. În cazul în care CEDO constată că a fost încălcat acest drept, cei doi poliţişti vor avea dreptul să ceară o revizuire a hotărârii pentru acordarea de despăgubiri. Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu poate acorda ea însăşi despăgubiri pentru eroarea judiciară produsă, ci poate constata încălcarea dreptului pretins a fi încălcat şi poate acorda despăgubiri doar în acest sens. Astfel că, în cazul unor încălcări ale art. 6 din Convenţie de către instanţele naţionale, se poate face o cerere către CEDO în termen de şase luni de la soluţionarea definitivă a procesului“, a mai explicat Alina Hanu.
 
Atât deciziile Tribunalului Constanţa, cât şi cea a Curţii de Apel pot fi citite integral accesând secţiunea „Documente“. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii