Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi afacerişti trimişi în judecată de DNA Constanţa au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie

ro

27 Apr, 2017 00:00 7141 Marime text
Tribunalul Constanţa a admis acţiunea civilă a părţii civile Statul Român, prin ANAF - DGFP Constanţa, formulată împotriva inculpaţilor, şi a dispus obligarea în solidar a acestora să plătească părţii civile suma de 22.253.880,72 de lei, reprezentând despăgubiri civile, precum şi dobânzile şi penalităţile de întârziere calculate la această sumă, potrivit Codului de procedură fiscală.
 
Doi bărbaţi trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au fost condamnaţi, ieri, la ani grei de închisoare. Decizia de ieri a instanţei nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Cei doi oameni de afaceri sunt: Karadeniz Fatih, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, dar şi Ateş Mehmet Hanifi, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de complicitate la evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate, în formă continuată, transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 25.11.2008 - 30.06.2010, inculpatul Karadeniz Fatih s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale de natura impozitului pe profit şi a TVA, prin evidenţierea, în actele contabile ale firmei ori în alte documente legale, a unor operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale (achiziţia de cereale şi deşeuri industriale supuse măsurilor de simplificare în domeniul TVA)“.
 
„În aceeaşi perioadă, inculpatul Ateş Mehmet Hanifi, pe parcursul derulării unor pretinse relaţii comerciale, a acordat în mod nemijlocit sprijin material coinculpatului Karadeniz Fatih, prin punerea la dispoziţia acestuia de documente justificative (facturi fiscale) ce atestau în mod fictiv efectuarea unor operaţiuni comerciale de vânzare-cumpărare şi transport de deşeuri feroase şi neferoase şi cereale. Aceste documente au stat la baza înregistrării în contabilitatea firmei, administrată de Karadeniz Fatih, de cheltuieli nereale generate de respectivele achiziţii. Mai mult, în intervalul 2008-2010, inculpatul Ateş Mehmet Hanifi s-a sustras de la efectuarea verificărilor financiare şi fiscale prin nedeclararea exactă cu privire la sediile reale ale firmelor pe care le administra, în scopul evident de a asigura clandestinitatea deplină a activităţilor comerciale pretins desfăşurate de către acestea“, conform actului de sesizare a instanţei.
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa mai arată că, „la data de 12 februarie 2010, inculpatul Ateş Mehmet Hanifi, acţionând în scopul de a se sustrage urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, a cesionat, în mod fictiv, părţile sociale deţinute în cadrul societăţilor sale, unui cetăţean turc ce s-a aflat pe teritoriul României exclusiv în acest scop, în intervalul 11.02.2010 - 13.02.2010“.
 
„În realitate, inculpatul a continuat să coordoneze, ca administrator de fapt, activitatea acestor persoane juridice. Sumele de bani rezultate în urma sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale au fost ridicate, de către cei doi inculpaţi, în numerar, cu justificări fictive, din conturile bancare ale celor două societăţi. Prin faptele comise, inculpaţii Karadeniz Fatih şi Ateş Mehmet Hanifi au produs bugetului general consolidat al statului un prejudiciu total în cuantum de 22.253.880,72 de lei, echivalent a 5.260.065,08 euro, compus din TVA de plată în sumă de 12.080.678,11 lei (echivalent a 2.855.463,90 de euro) şi impozit pe profit în sumă de 10.173.202,62 de lei (echivalent a 2.404.601,18 euro)“, potrivit celor de la Anticorupţie.
 
Ieri, Tribunalul Constanţa a dispus condamnarea lui Fatih Karadeniz la pedeapsa de la pedeapsa de opt ani de închisoare, pentru evaziune fiscală. Cel în cauză a mai luat alţi doi ani de închisoare pentru folosirea, cu rea-credinţă, a creditului societăţii în folosul propriu şi contrar intereselor legale ale societăţii. Instanţa a contopit pedepsele şi a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de opt ani de închisoare, cu executare.
 
Ateş Mehmet Hanifi a fost achitat pentru două infracţiuni şi condamnat la şapte ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, la alţi doi ani doi ani de închisoare pentru folosirea, cu rea-credinţă, a creditului societăţii în folosul propriu şi contrar intereselor legale ale societăţii.
 
Şi în acest caz, instanţa a contopit pedepsele şi a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de şapte ani de închisoare, cu executare.
 
În continuare, Tribunalul Constanţa a admis acţiunea civilă a părţii civile Statul Român prin ANAF - DGFP Constanţa formulată împotriva inculpaţilor şi a dispus obligarea în solidar a acestora să plătească părţii civile suma de 22.253.880,72 de lei, reprezentând despăgubiri civile, precum şi dobânzile şi penalităţile de întârziere calculate la această sumă potrivit Codului de procedură fiscală.
 
Tribunalul a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, până la concurenţa prejudiciului reţinut.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii