Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA = „Direcţia Naţională de Sănătate" Codurile politicienilor pentru corupţie. Ghid de conversaţii cifrate

ro

10 May, 2011 21:18 2828 Marime text

cap_1.jpg„Vedeţi că vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră, mă ocup cu domnul doctor de tratamentul acela şi ne auzim în zilele următoare, da?", îşi spun politicienii la telefon, vorbind, potrivit DNA, despre eventuale fapte de corupţie

Frica de băieţii cu „ochi albaştri" care ar asculta non-stop telefoanele a dus la dezvoltarea unor coduri demne de toată atenţia de către politicienii cărora le-ar da mâna să facă un mic trafic de influenţă. Unul dintre codurile de acest gen folosit de demnitari a fost recent spart de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Din cercetări a reieşit că expresii gen „doctor", „spital", sau „hârtii medicale" erau folosite pentru a disimula faptele de corupţie ale politicienilor, în acelaşi cifru înscriindu-se expresia „Direcţia Naţională de Sănătate" folosită în loc de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Informaţiile au fost făcute publice în rechizitoriul întocmit de procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA în dosarul cu numărul 310/P/2009, rechizitoriu prin care senatorul Cătălin Voicu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. De menţionat, de asemenea, că din dosarul cu numărul 310/P/2009 a fost desprins şi dosarul în care se fac cercetări separat faţă de senatorul Alexandru Mazăre, existând suspiciuni că s-ar face vinovat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Revenind însă la limbajul codat folosit de politicieni pentru a nu fi suspectaţi de fapte de corupţie, este de menţionat că încifrările menţionate anterior au fost descoperite iniţial de procurorii anticorupţie în discuţiile dintre senatorul PSD Cătălin Voicu şi afaceristul Costel Căşuneanu. „Implicarea complicelui", au notat procurorii DNA în rechizitoriu, „a fost cunoscută în toate detaliile şi de inculpatul Căşuneanu Costel, prin intermediul inculpatului Cătălin Voicu, acesta din urmă convenind cu cumpărătorul de influenţă ca în discuţiile telefonice legate de intervenţiile făcute pe lângă membrii completului de judecată ce soluţionau dosarul nr. 3360/2/2009 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să folosească un limbaj disimulat (ex.: doctor sau avocat în loc de judecători, spital în loc de instanţă, medicamente, împrumut în loc de foloase necuvenite, diagnostic sau reţetă în loc de soluţii, Direcţia Naţională de Sănătate în loc de D.N.A. etc.)". Relevantă în acest sens este discuţia din 13.07.2009, dintre Cătălin Voicu şi Costel Căşuneanu, când primul i-ar fi comunicat lui Căşuneanu, potrivit DNA, că, „împreună cu inculpatul Florin Costiniu (denumit «doctor» în limbaj disimulat) a declanşat «demersurile» la care s-a angajat".

catalin_voicu_sursa_foto_inpolitics_ro_2.jpg„Mă ocup cu domnul doctor..."

În continuare, vă prezentăm câteva „mostre" ale unor astfel de discuţii codate între politicieni, astfel cum sunt ele redate în rechizitoriul menţionat anterior. Referitor la discuţia din data de 13.07.2009, aceasta a avut loc începând cu orele 21.23, Voicu fiind cel care l-a apelat pe Căşuneanu:

„CĂŞUNEANU COSTEL: Da.

VOICU CĂTĂLIN: Să trăiţi, domnule Preşedinte !

CĂŞUNEANU COSTEL: Să trăiţi !

VOICU CĂTĂLIN: O seară plăcută. Vedeţi că vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră, mă ocup cu domnul doctor de tratamentul acela şi ne auzim în zilele următoare, da?

CĂŞUNEANU COSTEL: Da? Vă mulţumesc din suflet.

VOICU CĂTĂLIN: Vă rog să contaţi pe mine.

CĂŞUNEANU COSTEL: Cu deosebit respect.

VOICU CĂTĂLIN: Cu toată dragostea. Să trăiţi!

CĂŞUNEANU COSTEL: Să trăiţi! Cu respect" (vol. I, filele 31-32)

Hârtiile medicale

O altă convorbire telefonică a avut loc două zile mai târziu, pe 15.07.2009, începând cu orele 11:53:00, fiind purtată de Costel Căşuneanu cu acelaşi Cătălin Voicu:

„VOICU CĂTĂLIN: Să trăiţi, domnule Preşedinte!

CĂŞUNEANU COSTEL: Cu deosebit respect, domnu' general!

VOICU CĂTĂLIN: Voiam să vă informez în legătură cu hârtiile acealea medicale trimise de domnul doctor al dumneavoastră şi transmise sub ştampila domniei sale. Pe data de 30 o să-l anunţe... băiatul...

CĂŞUNEANU COSTEL: Am înţeles.

VOICU CĂTĂLIN: o să-l anunţe băiatul că are primă întrevedere aci cu domnii ca să stabilească tratamentul, tot, tot, tot... chiar în cadru oficial, la spital, vor fi chemaţi, da? Pentru ...(neinteligibil)...(vorbeşte în acelaşi timp cu Căşuneanu)...

CĂŞUNEANU COSTEL: Am înţeles.

VOICU CĂTĂLIN: Şi restul e totul foarte bine. Am înţeles că

diagnosticul e foarte bun şi nu-i rău deci n-a fost cancer nici într-un caz.

CĂŞUNEANU COSTEL: Am înţeles. E-n regulă.

VOICU CĂTĂLIN: Vă doresc o zi bună. Să trăiţi!

CĂŞUNEANU COSTEL: Să vă dea Dumnezeu sănătate!" (vol. I, fila 32)

Limbaj disimulat pentru fapte de corupţie

„Deşi dialogul este purtat de interlocutori într-un limbaj disimulat pentru a ascunde faptele de corupţie", au precizat procurorii anticorupţie, „sensul real al comunicării rezultă din coroborarea sa cu rezoluţia instanţei redată anterior". Anchetatorii au explicat că expresia „actele acelea medicale trimise de dl. doctor al dumneavoastră şi transmise sub ştampila domniei sale. Pe data de 30 o să-l anunţe băiatul..." ar semnifica „înregistrarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cererii de preschimbare a termenului formulată de SC PA&CO Internaţional SRL (nr, firma lui Căşuneanu), redactată de avocat Horia Bora şi purtând ştampila cabinetului său de avocat, precum şi fixarea termenului de 30.07.2009 pentru soluţionare".

„În continuare", au mai spus procurorii, „inculpatul Cătălin Voicu i-a transmis inculpatului Căşuneanu Costel că la judecarea cererii vor fi citate părţile": „.o să-l anunţe băiatul că are prima întrevedere aici cu domnii ca să stabilească tratamentul tot, tot, tot ... chiar în cadrul oficial, la spital. Vor fi chemaţi, da? ...". DNA mai spun că expresiile „doctor, procedură medicală" folosite de Voicu şi înţelese „cu sensul lor real de inculpatul Căşuneanu Costel sunt relevante pentru încercare sus-numiţilor de disimulare a faptelor de corupţie şi de ascundere a identităţii complicelui, respectiv inculpatului Florin Costiniu".

S-a declanşat procedura medicală

Nu în ultimul rând, redăm în acest sens, convorbirea telefonică din 03.09.2009, purtată începând cu ora 19.00, între „generalul" Voicu şi Costel Căşuneanu:

„CĂŞUNEANU COSTEL: Salut, meştere!

VOICU CĂTĂLIN: Deci, am vorbit cu domnul doctor.

CĂŞUNEANU COSTEL: Da.

VOICU CĂTĂLIN: Se ocupă de băiatul ăla. A declanşat toată procedura medicală, suntem pe drumul bun şi o să mergem pe el. Da?

CĂŞUNEANU COSTEL: Da? Perfect.

VOICU CĂTĂLIN: E în regulă. V-am pupat! Să trăiţi! Să trăiţi!

CĂŞUNEANU COSTEL: Mulţumesc!" (vol.I, fila 37).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dga 11 May, 2011 15:31 dar cum vorbesc theodor nita cu sotia judecator anca nita si avocatii nita -fratii sai si cei sin cabinetil de avocatura calaigi cind ii scapa pe infractori? cum vorbea nita cu judecator epur cind l au eliberat pe criminalul albanez care a ucis o familie intreaga -fetita de 8 ani amalia a ucis o ingropind o de vie si ei l au eliberat pe criminal? cum au vorbit nicoleta colasiz ilie care a ucis pe trotuar o fetita de 2 ani si impreuna cu procurorul si politistul munteanu george au mutat locul accidentului pe carosabil-desi era interzis? cum vorbeste procurorul sef valentin stefan cu kurzii care au masinile si vilele si terenurile si hotelrile din mamaia linga hotel royal?sri,csm,dga si dna stiu dar cine ia spaga? cum a fost in mediul ambiental cind s au dat banii ptr mall ul de pe str bratianu-cartier palas -dosar penal ptr evziune blatuit