Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:50 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA acuză - evaziune din contracte cu RAEDPP şi Confort Urban Constanţa Lovitură grea pentru unul dintre apropiaţii lui Mazăre (rechizitoriu + document)

ro

22 May, 2015 00:00 5140 Marime text
Una caldă, una rece pentru omul de afaceri Avraham Morgenstern, apropiat al primarului suspendat al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre. La scurt timp după ce judecătoarea Codruţa Strîmb, de la Curtea de Apel Bucureşti, i-a înlocuit măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, magistraţii Tribunalului Bucureşti i-au dat o veste foarte proastă afaceristului.
 
Ieri, Tribunalul a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 869/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie privindu-i pe inculpaţii Avraham Morgenstern şi Shapir Structures SRL, trimişi în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală în concurs real, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Pe cale de consecinţă, magistraţii au dispus începerea judecăţii privindu-i pe cei doi inculpaţi mai sus precizaţi.
 
La momentul reţinerii lui Morgenstern (noiembrie 2014), DNA a informat că „administratorul societăţii, Morgenstern Avraham, pe de o parte, nu a înregistrat în mod corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa în sumă totală de peste 150 de milioane lei şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, emise de societatea Shapir Structures SRL, iar pe de altă parte, a înregistrat cheltuieli fictive în sumă totală de peste 65 de milioane de lei, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru, controlate tot de inculpatul Morgenstern Avraham“.

„Construire unităţi locative modulare în municipiul Constanţa“

„Veniturile neînregistrate corespunzător au provenit din următoarele contracte: contractul încheiat la 22.12.2011, între Shapir Structures SRL şi RA Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa, având ca obiect proiectarea și execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii „Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente“ - Campus Social „Henri Coandă“, venituri neînregistrate corespunzător - peste 40 de milioane de lei. Contractul încheiat la 10.12.2008 de SC Shapir Structures SRL cu SC Confort Urban SRL Constanţa, având ca obiect „Reabilitarea tramei stradale a municipiului Constanţa“, şi contractul încheiat la data de 23.02.2012, încheiat de SC Shapir Structures SRL cu SC Confort Urban SRL Constanţa, având ca obiect „Lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din municipiul Constanţa, inclusiv marcaje“, valoarea totală a veniturilor neînregistrate - peste 100 de milioane de lei“, potrivit celor de la Anticorupţie.
 
Revenind la decizia Tribunalului Bucureşti, aceasta nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
 
Conform datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, Shapir Structures SRL se află în faliment. Unitatea are sediul social în Bucureşti, Sectorul 1, strada Dr. Iacob Felix. Asociaţi persoane juridice apar SC Larton Consultants Limited - asociat unic - cu sediul social în Cipru, 1604 Nicosia, Kennedy Avenue. Activitatea principală declarată de unitate a fost „Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor“.
Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii SC Shapir Structures SRL, însă acest lucru nu a fost posibil, având în vedere că la numărul de telefon pus la dispoziţie de Registrul Comerţului nu a răspuns nimeni.
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că Dana Ana îl cercetează pe Morgenstern, într-un alt dosar, sub control judiciar, acesta fiind cunoscut publicului larg sub numele Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, alături de Radu Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanţa, şi de fratele acestuia, Alexandru Mazăre, senator al României.

Citește și

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Avraham Morgenstern – prejudiciu, peste 10.000.000 de euro (document)

 
Controlată de colegul de dosar al lui Radu Mazăre
Firma Larton Consultants Limited a rămas asociat minoritar în Hen Co Project Constanţa SRL

 
Informările DNA privind dosarul Henri Coandă pot fi citite accesând secţiunea „Documente“.
 
În altă ordine de idei, judecătoarele Codruţa Strîmb şi Corina Cornelia Dăescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, au închis, definitiv, dosarul fostului director al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, Ilie Rachieru. Cele două femei au menţinut o soluţie mai veche a Tribunalului București prin intermediul căreia Rachieru a fost obligat la plata către partea civilă Petronela Georgescu (director al Direcţiei tehnice din cadrul RADET Constanţa) a sumei de 10.000 de euro în echivalent în lei la cursul BNR la data plăţii efective, reprezentând daune morale.
 
Rachieru a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită în formă continuată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii