Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directoriada lui Berceanu da roade

ro

14 Jan, 2009 02:52 6775 Marime text

colaj_desch.jpgConstantin Matei (CN APMC), Titus Cazacu (Aeroportul Mihail Kogălniceanu), Ovidiu Cupşa (CN ACN ) şi Lucian Lotreanu (CNRN „Radionav" SA) au avut ghinionul să se regăsească pe lista cu „salarii nesimţite" a lui Berceanu # Cei patru primeau, în total, 810 milioane de lei, salariu lunar

Preluarea conducerii Ministerului Transporturilor de către democrat-liberalul Radu Berceanu a venit concomitent cu decizia acestuia de a demite 24 de directori, beneficiari ai unor venituri lunare peste limitele normale. Patru directori ai instituţiilor constănţene subordonate Ministerului Transporturilor au fost vizaţi de decizia „cadou", dată de Berceanu în Ajunul Crăciunului.

Cel mai ghinionist dintre aceştia se pare că a fost directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Constantin Matei. Ştiind că, mai devreme sau mai târziu, va fi eliberat din funcţie, Matei şi-a depus demisia încă din 3 decembrie, însă a fost respinsă de ministrul Transporturilor din acel moment, Ludovic Orban. „Nu ştiu de ce nu au fost de acord cu demisia mea, mi-au zis că trebuie să mai stau. Au vrut, probabil, să mă umilească", a declarat, la sfârşitul anului trecut, Matei. În locul lui, după decizia ministrului Berceanu, exact din seara de Ajun, a fost numit interimar Ambroziu Duma, director al serviciului de Exploatare, Siguranţă şi Securitate Portuară. După ce a primit hotărârea, Matei a precizat că îşi va găsi cu totul alte ocupaţii, luând decizia de a nu mai rămâne la Administraţia Porturilor.

Ovidiu_Cupsa_03.jpgCupşa: „Pe 5 ianuarie am citit decizia"

Şi directorul general al Companiei Naţionale Administrarea Canalelor Navigabile Constanţa, Ovidiu Sorin Cupşa, a primit decizia o dată cu ceilalţi directori de instituţii subordonate Ministerului Transporturilor, pe 24 decembrie, dar a luat-o la cunoştinţă, după cum a declarat, pe 5 ianuarie. „Pe 24 ianuarie, decizia a venit la sediul companiei, dar eu am luat-o la cunoştinţă la momentul în care m-am întors din concediu, pe 5 ianuarie", a declarat Cupşa. Până când va fi numită o nouă conducere, interimatul este asigurat de directorul tehnic, George Stoianovici. După împărţirea autorităţilor locale care vor reveni PD-L-ului şi PSD-ului, se pare că la cârma ACN-ului va veni un PD-L-ist. Cel mai vehiculat nume este cel al lui Marian Mitrea, unul dintre directorii firmei Utilnavorep Constanţa.
Adrian_Cazacu_14.jpgNici Titus Cazacu, până mai ieri directorul general al Societăţii Naţionale „Aeroportul Internaţional M. Kogălniceanu Constanţa" SA, nu a scăpat de demiterea lui Berceanu. „Am primit decizia de eliberare din funcţie pe 24 decembrie, iar atribuţiile de director general au fost preluate, pentru 30 de zile, de Constantin Teodorescu", a declarat Cazacu.
Cât despre planurile sale de viitor, în ceea ce priveşte activitatea în cadrul instituţiei, Cazacu a precizat că va păstra funcţia pe care o avea înaintea ocupării celei de conducere, aceea de director operaţional, pe care a ocupat-o timp de nouă ani. Constantin Teodorescu, noul director general, este încă din 1982 în cadrul Aeroportului, între 1995 - 2005 a fost director tehnic iar din 2005 până în decizia dată de Berceanu, director de dezvoltare. Până la acest moment nu a fost desemnată noua structură a Consiliului de Administraţie care să-l desemneze pe cel care se va afla în fruntea aeroportului pe următorii patru ani. „Probabil se va întruni şi va lua aceste decizii în termenul pentru care am fost mandatat la interimat, 30 de zile. Eu, personal, nu-mi doresc această funcţie pentru o perioadă mai mare", a conchis Teodorescu.

CA al Radionav se întruneşte azi

Printre cei eliberaţi din funcţii se află şi directorul CN RN Radionav SA, Lucian Lotreanu. Şi în această instituţie, în Ajunul Crăciunului, s-a primit un ordin al ministrului Berceanu adresat Consiliului de Administrare al CNRN Radionav SA, prin care directorul general Lucian Lotreanu era eliberat din funcţie şi, pentru 30 de zile, conducerea interimară urma să fie asigurată de directorul tehnic, Cristian Belea. Lucrurile par clare, deşi nu sunt. Contactat telefonic, ex-directorul general al CNRN Radionav SA ne-a confirmat primirea acelui ordin al ministrului Radu Berceanu. Totodată, Lotreanu ne-a explicat că este în concediu de odihnă, iar membrii Consiliului de Administraţie se vor întruni astăzi. Altfel spus, fiind în concediu, oricum, cineva trebuia să-i preia atribuţiile, iar neîntrunirea CA-ului până la ora actuală pare să confirme situaţia ambiguă existentă la Radionav.
„Eu am un contract de mandat pe patru ani, pe criterii de performanţă, care s-ar fi încheiat în 2012. Eu mi-am îndeplinit criteriile de performanţă stabilite, dar, trecând peste acest aspect, şi chiar dacă sunt în concediu, voi participa la întrunirea CA de mâine (n.r. astăzi) pentru a fi eliberat din funcţie şi, apoi, îmi voi continua concediul. Deocamdată, conducerea Radionav va fi asigurată de colegul meu, Belea, care lucrează de 30 de ani aici", ne-a declarat ex-directorul Radionav. Acum, el şi angajaţii instituţiei aşteaptă numirile ce se vor face în vederea asigurării conducerii, dar, după cum afirma ex-directorul Lucian Lotreanu, situaţia se va lămuri curând.



Costica_Matei.jpgMatei - 21.510 lei,  Lotreanu - 18.330 lei

În topul veniturilor lunare ale directorilor generali ai companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor se află, la egalitate, Constantin Matei - CN APMC, şi Sorin Ovidiu Cupşa - APM, fiecare cu câte 21.510 lei. Ceilalţi doi directori câştigă ceva mai puţin decât colegii lor. Titus Cazacu beneficia, lunar, de 19.740 lei, pe când Lucian Lotreanu, de 18.330 lei. Cu excepţia directorului ACN, numit în funcţie în mandatul de ministru a lui Gheorghe Dobre, ceilalţi trei au fost instalaţi de Ludovic Orban.  

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tu 18 Feb, 2009 13:29 domnule cazcu dupa demiterea unui direcor drumul lui duce la dn 2A nu inapoi pe aeroport si in functia de director operational.de unde sti dumneata ca viitorul director o sa te accepte pe postul asta
  • eu 15 Feb, 2009 08:56 dupa ce ca avea salariu de nesimtit sia mai tras si spagi de la achizitia unor utilale de aeroport gen pompiere sau degivror care nici in ziua de azi nu functioneaza toata ziua il desface omul lu cazacu ing ardeleanu cu toate ca utilajul e in garantie dar vorba ai sant loate de la prieteni lui titus americani cu care se pupa toata ziua trebuia sa plece definitiv din aeroport
  • eu 15 Feb, 2009 08:45 domnule cazacu aduti aminte ca ai declarat 'nu mamai intorc niciodata pe functia de director operational daca ma schimba din functia de director general plec din societate 'daca ai demnitate si nu esti lingau cum sant altii de pe langatine care te pupa peste tot pleaca si lasane ca oricum nu te vrea nimeni la cat rau faci aduti aminte cat ai tergiversat negocierile
  • dobrica. 14 Jan, 2009 21:41 pai daca directorasul asta are atit, subordonatii lui oare cit iau.?????????
  • dobrica. 14 Jan, 2009 21:35 Lucian Lotreanu, de 18.330 lei pe luna vai ce putin . vai vai vai ! pai daca directorasul asta are atit, subordonatii lui oare cit iau.????????? bineinteles este vorba de cei fara pile la el ca restul siau facut de cap bine de tot
  • gigi 14 Jan, 2009 17:55 Sunt un simplu angajat al radionav si imi pot da o parere pertinenta despre ce se intampla la companie: 1, dl toma era un pensionar din abiatie (guvernul interzice cumulul de pensie si salariu de la stat) care s-a ocupat doar cu montatul de grilaj si instalat aiurea de camere video dovedindu-se in scurt timp incapabil de a conduce orice companie...nu doar una atat de speciala cum este radionav 2. imi dau seama ca anumiti ex-colegi, frustrati datorita faptului ca au fost eliberati din functie strict pe criterii de competentza, pot aduce comentarii mincinoase ptr ca asta e felul lor de a fi si de a face ...fac nimic ...sunt nimic...viata lor se reduce la nimic ! Imi pare sincer rau pentru voi! 3. verificati salariile fostilor directori PDisti de pe vremea domnului Berceanu ... sa vedetzi acolo salarii nesimtite ... un mic exemplu este ca un singur director avea salariu de 500 de milioane pe luna, daca dorim sa fim corecti si sa nu mancam scaieti aiurea trebuie sa verificam si adevarul! 4. salariile sunt facute de minister nu de directori asa ca e timpul sa ne destupam mintea si sa observam ca la fiecare alegeri au loc abuzuri de neconceput ...iar cei care comenteaza aiurea nu reflecta decat neputintza si frustrare!
  • c.m. 14 Jan, 2009 16:54 ce contract de 4 ani? pai ce sa mai spunem de dl toma ,fost directot la radionab? el nu a avut contract? dar in paralel cu lotreanu si oamenii lui , era un domn care a facut ceva in radionav . pacat ca nu poate reveni... sau cine stie?
  • vasile 14 Jan, 2009 16:48 hai lasati domnule lotreanu, de belea spuneti? ha ha ha un betiv la fel ca domnia dumneavoastra? cit ati carat si ati dat sa reveniti in functie? dar mai bine spus cit ""ati luat' SPAGA sa mentineti in functii inalte familii angajate ? citi ati angajat? ATI FACUT MULTE MIZERII IN ACEASTA REGIE . SA VA FIE RUSINE , RUSINE MARE ATI VRUT SA SCAPATI DE OA,EMI CARE VA INCOMODAU SI CARE NU VROIAU SA JOACE DUPA REGULI MIZERE xit despre concediu? cit comcediu ati egectuat in avest svurt timp de directorat atit dumneavoastra cit si cei pe vare ii tineti im brate? sunteti un om mizerabil impreuna cu cei ce detin functii fara merit oameni de tot kktul
  • anonim 14 Jan, 2009 14:49 un hitlerist, cum e CAZACU n-ar avea ce sa mai cauta in aeroport,cat rau a putut sa faca,impreuna cu raposatul Balan.D-zeu o sa-i plateasca cu varf si indesat.(de altfel se si vede)
  • INGERUL PAZITOR AL ROMANIEI 14 Jan, 2009 14:33 Doamne -ajuta ca am scapat de o parte din cei ce au jefuit institutiile statului ,P.N.L.-istii nesatuli si lacomi care au furat din banii publici fara numar.BERCEANULE fii baiat destept si baga-le si niste controale ale organelor abilitate ca sa ajunga acolo unde le este locul...Mai trebuie schimbati o gramada de hoti.Niste controale care sa constate cum s-a aplicat legea si s-a cheltuit banul public si sigur vor,,zbura' toti infractorii si incompetentii.SUCCES!
  • adrian 14 Jan, 2009 09:27 sint sefuti in functi mai mici cu salari mari,dar incompetenti,care mai spera sa ramina la ANR -BRINZA,BERESCU,MIRCEA ION(SPAGARUL), APM -POPESCU,BALAN ION etc Atentie d-nule ministru BERCEANU -la alegerile care urmeaza , daca mentineti in functi asemenea incompetenti