Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Din punct de vedere al persoanelor fizice, doar o uşoară ajustare“ Primarul Decebal Făgădău despre taxele şi impozitele constănţenilor

ro

28 Nov, 2017 00:00 3304 Marime text
Municipalitatea organizează, astăzi, de la ora 16.30, dezbaterea publică a proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018.

În avanpremiera aceste dezbateri, primarul municipiului Constanţa a vorbit despre proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul viitor. Întrebat dacă pentru anul viitor taxele şi impozitele locale se vor majora, primarul a spus: „Vă anunţ deja ce scrie în proiectul care se află şi pe site-ul instituţiei. Din punct de vedere al operatorilor economici nu va fi nicio schimbare. Din punct de vedere al persoanelor fizice, doar o uşoară ajustare, de la 0,08% la 0,1%, la nivelul Bucureştiului, Clujului şi celorlalte oraşe mari. Asta nu înseamnă mai mult de 10 -15 lei în plus pentru plata impozitelor locale. Singura modificare la nivelul persoanelor fizice este pentru imobilele care au destinaţie nerezidenţială. Am avut mai multe discuţii, inclusiv în anii trecuţi, legate de acest subiect. Inclusiv operatorii economici şi Consiliul Concurenţei susţin egalizarea cotei de impozitare, astfel încât forma de deţinere să nu reprezinte un criteriu discriminatoriu sau neconcurenţial. Cu alte cuvinte, vreau să ştiţi că, de exemplu, un hotel care este deţinut de persoană fizică plăteşte un impozit de 3.500 de lei. Acelaşi hotel deţinut de persoană juridică, plăteşte un impozit de 35.000 de lei. Diferenţele acestea, date doar din forma de deţinere, adică persoană fizică sau juridică, au un impact asupra mediului concurenţial. Gradual vor fi armonizate. Anul trecut s-a impus o nouă metodologie de evaluare. Ori acest raport de evaluare costă. Am lăsat un an la dispoziţie, tuturor să-şi elaboreze reevaluările, pentru că o astfel de evaluare costa mai mult decât impozitul pe care îl datorau municipiului. Am lăsat deci să se facă evaluările, astfel încât să se ajungă la valoarea corectă a impozitării, iar de anul acesta, în loc să mergem cu o cotă de 0,25%, mergem cu o cotă de 1,3%, adică foarte apropiată de cota pe care o au persoanele juridice. Toată filozofia codului fiscal este aceea de a impozita destinaţia imobilului şi nu în funcţie de deţinere. Nu sunt multe persoane afectate de acest lucru, mai mult, cei care au sediul social acasă, nu trebuie să-şi facă griji. Poate doar cei care au hoteluri, restaurante sau construcţii întregi, cu destinaţie nerezidenţială, aflate pe numele lor”, a afirmat primarul Decebal Făgădău.

Primarul a vorbit şi despre majorarea taxei de habitat. Acesta a explicat că majorarea „nu are legătura cu procesele cu Polaris, oricum intenţionam să o majorăm, pentru că în momentul de faţă municipiul Constanţa este la cota inferioară a taxelor de salubritate la nivelul întregii ţări. Chiar şi acum, cu această taxă de 7 lei/lună/de persoană, ne aflăm în partea de jos a clasamentului oraşelor. Odată cu creşterea numărului de poliţişti locali, vreau să venim şi să sancţionăm acţiunile de dispreţ la adresa oraşului din partea celor care aruncă gunoiul acolo unde nu trebuie, să învăţăm să preţuim curăţenia”.

Pe viitor, agenţii economici din Constanţa ar putea plăti taxa de dezvoltare şi promovare turistică 

Noutatea declaraţiilor pe tema taxelor şi impozitelor locale este faptul că, pe viitor, agenţii economici din Constanţa ar putea plăti taxa de dezvoltare şi promovare turistică.

Propunerea a fost făcută chiar săptămâna trecută de reprezentanţii patronatelor din turism şi este îmbrăţişată şi de autorităţile locale.
„Astăzi avem o taxă de promovare plătită de agenţii economici din staţiunea Mamaia şi Satul de Vacanţă. Această taxă de promovare este gestionată de Asociaţia Litoral-Delta Dunării, într-o proporţie de 80%, restul rămâne la dispoziţia municipiului tot pentru a organiza acţiuni de promovare. Pe viitor, trebuie înfiinţate Organizaţiile de Management al Destinaţiei (OMD-uri). Solicitarea asociaţiei Patronale este întemeiată, pentru că multe dintre acţiunile pe care municipalitatea le organizează sau le finanţează generează valoare adăugată pentru operatorii economici. Şi atunci, cei din staţiunea Mamaia se simt discriminaţi. Eu nu am în intenţie în momentul de faţă să fac această extindere, de aplicabilitate a taxei de promovare, aşa cum este astăzi, fără o discuţie serioasă cu toţi operatorii economici. În orice caz, noi, la Constanţa, ne-am propus să fim pionieri în ceea ce înseamnă funcţionarea OMD-ului şi avem nevoie ca taxa de promovare să se ocupe şi de dezvoltarea turismului”, a mai explicat primarul Decebal Făgădău.
Dezbaterea de astăzi va avea loc în sala „Remus Opreanu” a Palatului administrativ.

La dezbaterea publică este invitată să participe orice persoană sau organizaţie interesată de prevederile proiectului.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii