Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezvăluim un secret bine păzit! Cum l-a „lucrat“ şeful DNA Constanţa pe generalul învăţământului din Tulcea (document)

ro

23 Jun, 2015 00:00 7829 Marime text

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul instrumentat de Sorin Constantinescu, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, privind trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Dumitru Damian, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea şi preşedinte al Comisiei judeţene de examen Tulcea, a ajuns la Tribunalul Tulcea. Şeful învăţământului din Tulcea este acuzat de instigare la abuz în serviciu. În cauză au fost deferite Justiţiei alte două profesoare, acestea fiind suspectate de abuz în serviciu, dar şi de fals material în înscrisuri oficiale. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă integral rechizitoriul dosarului, precum şi modalitatea prin intermediul căreia, arată şeful DNA Constanţa, ar fi încălcat legea atât inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea, cât şi cele două cadre didactice.
 
Conform rechizitoriului, „inculpatul Dumitru Damian este, în prezent, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea, funcţie pe care a ocupat-o şi în perioada august - septembrie 2014, când a fost programat, în municipiul Tulcea, examenul de Bacalaureat sesiunea august - septembrie 2014“.

Geografia la Liceul de Arte


„Din Adresa nr. (...) /31.03.2015 a Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea, rezultă faptul că absolvenţii Liceului Teoretic «Ion Creangă» Tulcea au susţinut examenul de Bacalaureat din sesiunea sus-menţionată în Centrul de examen Colegiul Dobrogean «Spiru Haret» Tulcea, iar lucrările au fost corectate în Centrul zonal de evaluare Liceul de Arte «George Georgescu» Tulcea. Din aceeaşi adresă mai rezultă faptul că inculpatele Costache Mariana Gabi şi Samoilă Greta Giania, în calitatea lor de profesori, au făcut parte din comisia de Bacalaureat, sesiunea august - septembrie 2014, din Centrul zonal de evaluare Liceul de Arte «George Georgescu» Tulcea, şi au corectat lucrările la disciplina Geografie. În urma verificărilor efectuate în cauză, a fost identificată teza scrisă la examenul de Bacalaureat, disciplina Geografie, sesiunea august 2014, elaborată de candidata (...), având ca şcoală de provenienţă Liceul Teoretic «Ion Creangă», examenul fiind susţinut în Centrul de examen Colegiul Dobrogean «Spiru Haret» Tulcea“, se arată în documentele celor de la DNA.

Cuvinte fără sens 

Mai mult decât atât, Sorin Constantinescu arată că, „în cuprinsul acestei teze, în partea de jos a paginii a doua, figurează cuvântul «munte», barat cu o linie orizontală, inserat în următoarea frază: «Două elemente pentru a demonstra faptul că oraşul (sic!) Franţa munte reprezintă una dintre metropolele cu funcţie culturală şi turistică». Se poate observa, lesne, faptul că particula munte nu are nicio legătură în contextul semantic al frazei respective. Acelaşi procedeu de semnalizare a lucrării este folosit de către candidata (...) şi în cuprinsul primei fraze inserate în partea superioară a paginii a treia a lucrării sale, în conţinutul următoarei fraze: «Numele oraşului marcat pe munte cu nr. 12 Oradea». La fel, se observă, cu uşurinţă, faptul că particula munte nu are niciun sens în contextul frazei respective“.

 Modificare prin adăugire

„Potrivit Raportului de constatare criminalistică nr. (...) din data de 12.12.2014 întocmit în dosarul nr. (...) /P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, scrisul de mână în litigiu din cuprinsul lucrării de Bacalaureat la disciplina Geografie - sesiunea august 2014, a candidatei (...), este format din cifre, majuscule şi minuscule şi se aseamănă cu scrisul model de comparaţie executat de numita (...), cu excepţia unor completări ce vor fi examinate separat, excepţie de la comunitatea grafică menţionată constituind-o completările ce conţin cifre, majuscule şi minuscule efectuate cu un instrument scriptural cu pastă de culoare albastră şi dispuse la subiectul I, punctul C, subpunctele 3 şi 4 de pe pagina 2/4, şi la subiectul III, punctul C de pe pagina 4/4. În consecinţă, expertul criminalist autorizat concluzionează că scrisul de mână în litigiu din cuprinsul lucrării de Bacalaureat la disciplina Geografie - sesiunea august 2014 a candidatei (...) a fost executat de numita (...), dar şi de altă persoană. Concluziile sus-menţionate confirmă faptul că lucrarea candidatei (...) a fost modificată prin adăugire“, se mai arată în rechizitoriu.

Raport de constatare criminalistică

„Pentru a se identifica persoana care a realizat modificările sus-menţionate, a fost efectuat Raportul de constatare criminalistică nr. (...) din data de 31.03.2015, întocmit în dosarul nr. (...) /P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, concluzia acestuia fiind că menţiunile olografe în litigiu, adăugate în cuprinsul lucrării de Bacalaureat la disciplina Geografie - sesiunea august 2014, a candidatei (...), au fost executate de numita Samoilă Greta Giania. În acest context, din materialul probator analizat anterior, a rezultat că, la data de 30.08.2014, inculpatul Damian Dumitru a determinat-o pe inculpata Costache Mariana Gabi să acorde, indiferent de calitatea lucrării candidatei (...), nota 8, solicitare cu care inculpata Costache Mariana Gabi s-a conformat, în calitatea sa de al doilea profesor corector al respectivei lucrări. Aceeaşi solicitare a inculpatului Damian Dumitru a ajuns şi la cunoştinţa inculpatei Samoilă Greta Giania, primul profesor corector, care a modificat personal răspunsurile candidatei, în aşa fel încât acesteia să îi poată fi acordată nota 8. Materialul probator invocat anterior se coroborează cu declaraţiile inculpaţilor formulate în prezenta cauză“, conform rechizitoriului, ce poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii