Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detalii neştiute din dosarul „Beirut“! Scurt pe doi. Cum a ajuns George Karam chiriaşul lui Viorel Done

ro

24 Feb, 2017 00:00 8070 Marime text
Dosarul Beirut a fost instrumentat de Mihai Eduard Ilie, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire penală şi criminalistică, Biroul de Criminalistică, cel care a instrumentat şi dosarul Colectiv.
 
Audieri-maraton la Judecătoria Constanţa în celebrul dosar „Beirut“! Mara Isabella Iacob, magistrat al Judecătoriei Constanţa, învestit cu soluţionarea cauzei, a audiat, ieri, nouă persoane şi a dispus acordarea unui nou termen, pentru data de 16 februarie, când vor fi audiate alte zece persoane, toate având calitatea de martor în proces. Printre cei care au fost audiaţi ieri s-a numărul şi omul de afaceri Viorel Done, proprietarul clădirii în care funcţiona fostul restaurant Beirut.
 
În faţa judecătoarei Mara Isabella Iacob, Viorel Done a declarat, printre altele, că îşi menţine declaraţiile date în faţa poliţiştilor, că intra în restaurantul Beirut odată la câteva luni, că mama lui era administratorul firmei care deţinea imobilul în care funcţiona restaurantul şi că banii pe chirie intrau într-un cont bancar. „Nu am fost consultat cu privire la modificări şi nici nu l-am întrebat pe George Karam ce făcea cu materialele de construcţie (n.r. pe care le-a văzut în restaurant)“, a adăugat Viorel Done.
 
Restaurantul Beirut a fost distrus în aprilie 2014 de un incendiu, iar în această tragedie au pierit Ioana Nicoleta CengherMihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu.

Ce spune procurorul Ilie, din Parchetul General 

Dosarul Beirut a fost instrumentat de Mihai Eduard Ilie, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire penală şi criminalistică, Biroul de Criminalistică. În actul de sesizare a instanţei, document care se află la Judecătoria Constanţa, procurorul Mihai Eduard Ilie arată, printre altele, că, „în data de 2.05.2006, cetăţenii libanezi Karam Naim George şi fiul său Charbel Georges Karam au înfiinţat SC Beirut Trade Center SRL, având ca activitate principală «restaurante»“.

Karam a închiriat de la Done Rent Company SRL

În rechizitoriu se mai arată că, prin contractul nr. 302/(…)2006, SC Beirut Trade Center SRL a închiriat un spaţiu din Complexul Dacia, situat pe bulevardul Tomis, din municipiul Constanţa. Ulterior, conform rechizitoriului, la data de (…).2008, SC Beirut Trade Center SRL, reprezentată de administratorul Karam Naim George, a închiriat de la SC Done Rent Company SRL două imobile: cel situat pe bulevardul Tomis nr. 122, compus din teren în suprafaţă de 323,54 mp şi construcţie formată din subsol cu beci, parter, mansardă şi anexe (cu excepţia garajului), şi imobilul situat în municipiul Constanţa, pe strada I. Bănescu, judeţul Constanţa, compus din teren şi construcţie în suprafaţă totală de 113 mp (cu excepţia unei camere).

S-a ocupat întreaga curte 

Bunurile închiriate nu ar fi fost corect identificate, se precizează în rechizitoriu, astfel, în referire la imobilul situat pe bulevardul Tomis s-ar fi omis menţionarea a încă unei construcţii parter cu structură din lemn edificată cu ocuparea unei mari părţi din curtea interioară. „Conform planurilor de modificare a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale (…), construcţia ar fi fost încadrată şi se sprijinea pe imobilele din zidărie portantă nr. 120 şi nr. 122 din bulevardul Tomis şi nr. (…), strada Ion Bănescu, cu ultimele două comunicând, având destinaţia de bucătărie a localului public de la nr. 122“, se mai arată în rechizitoriu. Procurorul Mihai Eduard Ilie continuă şi arată că, „după luarea în primire a spaţiului închiriat, administratorul Karam Naim George a extins construcţia ocupând întreaga curte, cu unul dintre pereţi la trotuar, pe aliniament cu corpul de construcţie nr. 122 din bulevardul Tomis“.

Poliţia, la faţa locului

„În data de 18.11.2008 lucrători din cadrul Poliţiei Locale Constanţa au întocmit procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. (…), reţinându-se că a fost executată fără autorizaţie de construire o extindere a corpului C4, prin realizarea unei faţade şi executarea unui acoperiş nou; s-a dispus oprirea executării lucrărilor de construcţii, obţinerea autorizaţiei de construire în termen de 90 de zile, în caz contrar urmând a se desfiinţa lucrările nelegal executate şi aducerea imobilului la starea sa iniţială în termen de 48 ore de la expirarea termenului impus. Întrucât măsurile dispuse nu au fost duse la îndeplinire, Primăria Constanţa a formulat o acţiune în obligarea pârâtei SC Beirut Trade Center SRL în a desfiinţa lucrările de construcţii executate nelegal şi pentru abilitarea primarului la desfiinţarea acestora, în condiţiile în care în termenul legal pârâta nu se va conforma acestei obligaţii“, potrivit actului de sesizare a instanţei.

Judecătoria a dispus desfiinţarea lucrărilor

Prin sentinţa civilă (…).2011, Judecătoria Constanţa a dispus desfiinţarea lucrărilor de construcţii ridicate aparent nelegal şi a constatat că primarul este abilitat prin lege să procedeze la desfiinţarea acestora în cazul neconformării pârâtului în termenul legal. Hotărârea a rămas definitivă prin neexercitarea căilor de atac.

Iese Karam şi întră Găluşcă 

„În acelaşi timp, prin hotărâri succesive (…) ale asociaţilor de la SC Beirut Trade Center SRL, s-a dispus majorarea capitalului social, cooptarea lui Daniel Marian Găluşcă în calitate de asociat şi, în final, retragerea lui Karam George şi a lui Charbel Georges Karam din societate, modificarea sediului social şi închiderea punctelor de lucru (inclusiv al celui situat în bulevardul Tomis) şi s-a reziliat contractul de închiriere privind acest spaţiu.
 
Totodată, după înstrăinarea proprietăţilor de către SC Dove Rent Company SRL, la 10.02.2011 a fost încheiat contractul de închiriere între SC Dovi Import Export SRL, în calitate de proprietar, şi SC Middle East Trading SRL, reprezentată de administratorul Karam George, având ca obiect transmiterea folosinţei aceloraşi imobile situate în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis şi din strada Ion Bănescu. Nici de această dată, imobilele nu sunt corect individualizate, omiţându-se menţionarea extinderii construcţiei C4 la nivelul întregii curţi interioare“, conform rechizitoriului.

Imobilele, subînchiriate 

În rechizitoriul cauzei se mai arată că „SC Middle East Trading SRL, constituită în anul 2002 prin asocierea dintre Karam George şi fiica sa Micheline Georges Karam (substituită ulterior de Karam Charbel Georges), a subînchiriat imobilele din bulevardul Tomis şi strada Ion Bănescu nou-înfiinţatei SC Middle East Trading SRL, cu obiect de activitate principală «restaurante», reprezentată de asociatul şi administratorul Karam George“.

 Deţinând „controlul absolut“… 

„Prin această succesiune de acte juridice, s-a cosmetizat substituirea SC Beirut Trade Center SRL cu SC Middle East Parteneres SRL, care a continuat să administreze restaurantul Beirut, deschis de către prima societate şi funcţionabil încă din 2008, cu spaţiu comercial în imobilul nr. 122 din bulevardul Tomis şi spaţii administrative în celelalte corpuri ale aceluiaşi imobil (inclusiv în cel extins cu faţadă la trotuar), precum şi în imobilul din strada Ion Bănescu. Cu alte cuvinte, în aceste împrejurări, deţinând controlul absolut în toate cele trei societăţi comerciale, prin extinderea Corpului C4, Karam George a construit fără autorizaţie un imobil, în zonă protejată, cu executarea unei faţade încă din anul 2008. Ulterior, inculpatul a modificat construcţia în nenumărate rânduri“, conform celor consemnate de procurorul Mihai Eduard Ilie.

„S-a construit în zonă de sit arheologic protejată“ 

În final, magistratul mai arată în rechizitoriu că, „potrivit comunicărilor autorităţilor - Primăria Constanţa, I.S.C. Constanţa şi Ministerul Cultelor şi Culturii Direcţia Judeţeană (...) -, rezultă că pentru lucrările de construire nu au fost obţinute autorizaţii şi nici avizul necesar, avându-se în vedere faptul că s-a construit în zonă de sit arheologic protejată“.

„A desfiinţat şi realizat patru noi faţade“ 

„Inculpatul Karam George recunoaşte că a extins bucătăria restaurantului pe toată suprafaţa curţii, că a desfiinţat şi realizat patru noi faţade în perioada 2010-2013 la restaurantul Beirut şi că avea ştiinţă despre necesitatea autorizării lucrărilor, în condiţiile în care a avut ştiinţă despre sancţionarea contravenţională şi motivul luării măsurii, despre soluţia dispusă în dosarul civil (…)2010, privind obligarea de a desfiinţa lucrările şi temeiul îndatoririi - obligaţie despre care inculpatul a afirmat că a înlăturat-o adresându-se reprezentanţilor autorităţii locale“, potrivit rechizitoriului.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii