Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:56 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Denunţ formulat de un „frontierist“ „Cuiburi de viespi“ în Portul Constanţa. 12 poliţişti, luaţi pe sus!

ro

24 Apr, 2015 00:00 5228 Marime text
 „În urma unui denunţ formulat de un poliţist de frontieră, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie Constanţa au fost delegaţi de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa să efectueze cercetări privind o grupare infracţională care avea ca scop sustragerea din Portul Constanţa de îngrăşăminte chimice şi combustibil“
 
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au anunţat, ieri, destructurarea unui grup infracţional specializat în sustragerea de produse petroliere, alcool şi îngrăşăminte din vagoanele de tren care întră în Portul Constanţa. Procurorii arată că din acest grup infracţional făceau parte şi lucrători ai SN CFR Marfă SA, paznici din porţile de acces în Portul Constanţa şi agenţi de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei Transporturi Maritime Constanţa. Ieri, procurorii, împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciile Judeţene Constanţa, Tulcea, Brăila, Călăraşi şi Ialomiţa, cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis“ Constanţa, au efectuat zece percheziţii.
 
Mai mult decât atât, tot în cadrul acţiunii, ofiţerii DGA, delegaţi să efectueze cercetări în cauză, au pus în aplicare 12 mandate de aducere faţă de tot atâtea persoane, dintre care cinci agenţi de poliţie, bănuiţi de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi furt calificat, respectiv luare de mită şi abuz în serviciu. „În fapt, în luna noiembrie 2014, Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa cu privire la faptul că o reţea de persoane sustrage produse petroliere, alcool şi îngrăşăminte din vagoanele de tren care întră în Portul Constanţa. Din verificări, rezultă faptul că gruparea era sprijinită de lucrători ai SN CFR Marfă SA, paznici din porţile de acces în port şi agenţi de poliţie din Poliţia Transporturi Maritime Constanţa. Instrumentarea cauzei s-a realizat cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI)“, conform magistraţilor.
 
Una dintre cele zece descinderi a avut loc la o adresă din cartierul Poarta 6 din municipiul Constanţa. Mascaţii au ridicat de la adresa unei persoane cunoscute sub numele de „Costică Benzinaru“ mai multe recipiente pline, cel mai probabil, cu benzină.
 
Nu este pentru prima dată când lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa, împreună cu Parchetul Tribunalului Constanţa, destructurează grupări sprijinite de poliţişti ai Serviciului Transporturi Maritime Constanţa. În urmă cu trei ani - 20.03.2012 -, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a şapte agenţi de poliţie (cinci de la Serviciul Poliţiei Transporturi Maritime Constanţa, unul de la Garda de Coastă - Grupul de Nave Constanţa şi altul de la Secţia 5 de Poliţie), a trei agenţi de pază de la o firmă din portul Constanţa, precum şi a altor zece persoane (din care trei în lipsă) suspectate de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi infracţiuni de corupţie prevăzute şi pedepsite de Legea 78/2000.

Percheziţii în sedii MAI 

„În fapt, în baza denunţului formulat de către un poliţist de frontieră la începutul lunii noiembrie 2011, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa au fost delegaţi de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa să efectueze cercetări privind o grupare infracţională care avea ca scop sustragerea din Portul Constanţa de fier vechi, cereale, îngrăşăminte chimice şi combustibil. Totodată, s-a stabilit că mai mulţi lucrători MAI sprijineau activitatea infracţională a persoanelor care au iniţiat şi aderat la grupul respectiv. Din cercetări a rezultat existenţa unui grup de 38 de persoane, majoritatea cu antecedente penale, care, în schimbul unor sume de bani, beneficiau de sprijinul, protecţia şi informaţiile furnizate de poliţişti şi agenţi ai unor firme de pază, pentru a sustrage zilnic fier vechi, cereale, îngrăşăminte chimice şi combustibil din vagoanele CFR şi de pe platforma industrială a Portului Constanţa“, conform procurorilor. Din datele organelor de anchetă mai reiese că, în dimineaţa zilei de 20 martie 2012, au fost efectuate 15 percheziţii domiciliare, incluzând şi sediile Serviciului Poliţiei Transporturi Maritime şi ale Grupului de Nave Constanţa din cadrul Gărzii de Coastă. Toţi poliţiştii vizaţi de percheziţii în sediile MAI şi la domicilii au fost aduşi cu mandat la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa, pentru audieri.

Mandate de aducere pentru cadre MAI

Cu ocazia efectuării percheziţiilor, au fost depistate 58 de tone de îngrăşăminte chimice de diferite tipuri, sigilii tip CFR, sume bani, diferite înscrisuri. De asemenea, au fost puse în aplicare 19 mandate de aducere, dintre care 11 pentru cadre MAI. În urma audierilor, procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus reţinerea, prin ordonanţă, pentru 24 de ore, a 17 persoane, dintre care şapte lucrători MAI, iar la data de 21.03.2012, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă a acestora şi a altor trei care s-au sustras urmăririi penale, pentru o perioadă de 29 de zile.

În urma audierilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus reţinerea a cinci persoane, trei poliţişti şi doi civili.

Citeşte şi

Trei agenţi ai Poliţiei Port Constanţa, încătuşaţi pentru corupţie 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii