Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:17 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dedesubturile Vămii Agigea Care sunt oamenii lui Bogatu (documente)

ro

17 Jan, 2011 01:00 8241 Marime text

deschidere.jpgSurse avizate vorbesc despre „rădăcinile" lui Eugen Bogatu la Vama Constanţa Sud Agigea. Cap de listă ar fi fostul şef, Iulian Teşelanu, dar şi adjunctul Liviu Bratu. În ediţiile următoare, ZIUA de Constanţa va prezenta toţi vameşii despre care se spune că ar fi apropiaţi ai lui Bogatu şi implicaţi în afacerile acestuia

Arestarea lui Eugen Bogatu, fost vameş, în prezent director suspendat al Portului Constanţa, în urma scandalului UCM Reşiţa, a bulversat lumea lucrătorilor vamali din Constanţa. În contextul în care Bogdan Vâlsan, directorul Biroului Vamal Constanţa, susţinea în urmă cu câteva săptămâni că nu crede că ar putea fi vameşi constănţeni implicaţi în dosar dat fiind că transportul cu pricina nu a avut loc niciodată, DNA a ţinut să-l contrazică şi a dispus arestarea unuia dintre cele mai cunoscute personaje din domeniu. În aceste condiţii, lucrurile nu par să stea pe roze la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, unde avizaţii susţin că Bogatu şi-ar fi instalat „rădăcinile" pe parcursul anilor cât a lucrat în cadrul Biroului, ca vameş.

Aceleaşi surse mai spun că mulţi dintre vameşi erau livizi la faţă după reţinerea lui Bogatu.

vamesi_vama_constanta_sud_agigea.jpg„Ar fi bine să se intereseze DNA-ul şi de cei din Vama Constanţa Sud Agigea", ne-au semnalat surse informate, indicând numele mai multor apropiaţi ai directorului Eugen Bogatu. Printre aceştia, s-ar număra, conform sursei precizate, Iulian Teşeleanu şi Liviu Bratu, alături de alte nume grele din Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea. „Aceştia sunt toţi lucrători vamali care au fost numai la sectorul Containere vreme de 6-10 ani şi au lucrat pentru «firmele lui Bogatu Eugen (...)»", au mai spus cunoscătorii. La rândul său, Iulian Teşeleanu, fostul director al Vămii Constanţa Sud Agigea, preciza în urmă cu câteva zile, că este bun prieten al lui Eugen Bogatu. Dincolo de posibilele legături sau eventualele implicări ale vameşilor sau apropiaţilor lui Bogatu în dosarul UCM Reşiţa, este demn de menţionat faptul că declaraţiile de avere completate de aceştia lasă impresia că munca desfăşurată la Vama Constanţa are recompense nebănuite de ochii neştiutorilor.

Acţiuni de 1,5 milioane de lei

De pildă, în declaraţia aferentă anului 2010, Iulian Teşeleanu nota că deţine două terenuri intravilane în Constanţa, cumpărate în 2007 şi 2008, de câte 7.000 şi, respectiv, 3.500 de metri pătraţi, achiziţionate împreună cu soţia sa, Carmen. Totodată, acesta a mai precizat că este proprietarul unui apartament de 130 mp, în Constanţa, cumpărat în 2006, dar şi al unui autoturism Infinity şi al unui Opel Record. În perioada 1985-1991, vameşul a adunat o colecţie de bijuterii şi pietre preţioase, a cărei valoare se ridică la circa 40.000 de lei. La capitolul active financiare, fostul şef a precizat că are un depozit bancar de 148.000 de dolari, unul de 200.000 de euro şi un cont de 82.146 de lei, la o bancă din Focşani. Fin investitor, Teşeleanu a notat că deţine acţiuni la Petrom, Transgaz, Automobile Dacia Piteşti, Oil Terminal, Petromidia Rafinare, Transelectrica, Banca Transilvania şi BRD, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 1,5 milioane de lei. În aceeaşi declaraţie de avere mai apare o datorie către Dumitru Teşeleanu, care se ridică la 200.000 de lei, suma fiind împrumutată în perioada 2007-2008 şi urmând să fie returnată în 2012. În ceea ce priveşte venitul anual realizat, Iulian Teşeleanu nu stă deloc rău: 96.573 de lei era salariul încasat de la Vamă, 82.146 de lei era venitul obţinut de la Est Invest Focşani, în urma vânzării unor acţiuni, iar 49.151 de lei au fost obţinuţi ca dividende de la societăţile unde este acţionar.

Soţia, acţionară la Adev Oil

La rândul său, nici adjunctul Vămii Constanţa Sud Agigea, Liviu Bratu, nu pare s-o ducă tocmai rău, deşi nu se poate ridica la valoarea lui Teşeleanu. În aprilie 2010, Bratu deţinea un teren agricol în Constanţa, de 7.000 de metri pătraţi, cumpărat în 2007, un BMW şi o şalupă Quicksilver. Tot atunci, adjunctul avea depozite bancare de câte 80.000 de lei şi 5.500 de dolari, deschise în intervalul 2001 - 2008. Fără datorii, adjunctul a precizat că are un venit anual de 64.246 de lei, fiind vorba despre salariul încasat de la vamă. Soţia sa, Aurica Bratu, a realizat un venit de 25.464 de lei, reprezentând salariul încasat de la SC Agrointernational SRL, SC Gîndăcelul SRL şi SC Adev Oil SRL. Totodată, soţia adjunctului a încasat şi 100.800 de lei de la SC Adev Oil, reprezentând dividende. Potrivit informaţiilor oferite de site-ul www.vrajitorul.eu, firma a fost înfiinţată în 2003, acţionari fiind Aurica Bratu şi Mihalache Gheorghiu. Obiectul principal de activitate este reprezentat de „comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi al produselor derivate". Cu patru angajaţi, firma a avut în 2009 o cifră de afaceri de 3.289.385 de lei şi un profit net de 391.893 de lei. În ediţiile viitoare vom reveni cu alte nume ale unor vameşi constănţeni despre care se spune că ar fi „oamenii lui Bogatu".

[label]Declaraţie de avere - Liviu Bratu 22.04.2010[/label] 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nimeni 31 May, 2011 08:14 incearca sa iti explici o chestie:- - grupul de firme alma term, glas, clima, s.a.m.d. importand cu taxe vamale minime si vanzandule pe piata la pretul pietei. Cunosc foarte bine problema, cum se poate sa produci maxim 10000ron intro luna si sa cheltui peste 50000 ron in aceeasi luna pe benzina si telefon alte cheltuieli.Cum s epoate dupa un an catastrofal sa cumperi peste 15 masini noi la firma. Astia ar trebui sa traiasca in tarile arabe si sa fie prinsi aici cu furtul si or sa vada ei pe draq. Jos cu mafia, la munca baieti..... Cum zicea unul dintre ei roata se intoarce intotdeauna, uite na ca s-a intors....ha ha ha
  • nedumeritul 17 Jan, 2011 10:50 ce salariu a avut nenea Teseleanu de a strans atata avere??? vreau sa fiu si eu sef de vama stie cineva cum se poate ajunge din vames director de port??? vreau si eu
  • alin 17 Jan, 2011 08:14 Bagati batul (DNA) in cuibul de viespii (mafioti) la Agigea nu se ajunge la butoiul cu smantana(spaga) al carui capac este pazit de Bogatu,Teseleanu,Pilca,Fainarea decit cu acordul lor. Nimeni nu are voie sa bage degetul fara aprobarea lor.Acest grup mafiot au pagubit bugetul de stat cu mult mai multe milioane de $ decit a incercat arabul sa faca.Au un grup de vamesi si fosti vamesi(locotenenti)care indeplinesc ordinele lor.Sunt imbirligati in diverse firme unde spala spaga.Averea declarata e praf in ochi,verificati averea parintilor,cumnatilor si a altora apropiati lor si vedeti prosperitate din nimic.