Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:58 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce s-a ascuns căpetenia haiducească Mavrodin în spatele lui Mazăre?

ro

22 Mar, 2012 20:00 3867 Marime text
DESCHIDEREMazareMavrodin-RaduMazareNicolaeMavrodin.jpg„Deci nu verificaţi nimic, mă, fraţilor! Deci, la mine în Primărie nu aveţi ce să căutaţi, da? Limpede?"

Căpetenia haiducească Nicolae Mavrodin a vrut să facă revoluţie la Constanţa. A reuşit să se ascundă în spatele primarului Radu Mazăre, care, ca un „tătuc" binevoitor, l-a apărat în faţa altor instituţii ale statului. Cum ar fi... Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Este cunoscut episodul în care Petrişor Cruceanu, şeful ISC, a vrut să verifice legalitatea amplasării corturilor pe care manifestanţii de la Asociaţia Haiducilor, condusă de Mavrodin, le amplasaseră pe spaţiul verde din apropierea Prefecturii. Numai că haiducul-şef a refuzat să prezinte documentele. Mai mult, i-a îndemnat pe inspectorii în construcţii înspre Primărie, pentru a vedea chiar „la sursă" autorizaţia. Şi aici a intervenit Mazăre, cel care în diverse situaţii a lăudat manifestările pseudo-revoluţionarilor, nu doar ale celor din Constanţa, ci din toată ţara, promiţând că li se va alătura în „luptă", ceea ce a şi făcut. „Patru aţi venit ca să controlaţi un cort sau două? Ce aţi venit să controlaţi? Ce căutaţi în Primărie? Ce căutaţi? Ce aţi venit să anchetaţi aici? Ce căutaţi aici, la mine în Primărie? Ce doriţi? Ce aţi venit să controlaţi? V-a invitat la miting? Ce căutaţi dumneavoastră aici? Vă plimbaţi pe stradă sau de ce? Corturile din care servesc ceai cei care fac demonstraţie? Asta vreţi să verificaţi? Deci nu verificaţi nimic, mă, fraţilor! Deci, la mine în Primărie nu aveţi ce să căutaţi, da? Limpede? Oamenii ăia au ieşit pe stradă de foame şi voi aţi venit să verificaţi corturile în care beau un ceai? Nu vă este ruşine? Ruşine, să vă fie ruşine! Asta e problema voastră? Două corturi din care beau un ceai ăştia care demonstrează. Gata, am terminat discuţiile, la revedere! Puteţi să notaţi, faceţi ce vreţi, v-am dat afară. Nu le mai daţi nimic. Liber! Haide, ieşiţi, nu mai comentaţi atâta!", s-a „răţoit" primarul Radu Mazăre, care s-a mândrit: „Da, eu, Radu Mazăre, primarul oraşului, v-am dat afară pe voi, care aţi venit să controlaţi autorizaţia dată de mine". În tot acest timp, haiducul Mavrodin s-a ascuns ca un adevărat mascul feroce în spatele edilului Constanţei, care se luase la harţă cu reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii.

„Bravo, bravo, bravo!"

În aceeaşi zi de ianuarie, când abia se întorsese din vacanţa exotică de prin Honduras şi Venezuela, primarul urbei vorbise despre protestele haiducilor: „Ei solicitau pentru 24 de ore o aprobare continuă. Le-o dădeam cu mare plăcere, dar nu mă lasă legea. Ca atare, le-am aprobat între ora 08.00 şi 23.00, în conformitate cu prevederile legale. (...) Când ajungi la revoltă de stradă, asemenea lucruri sunt inerente. Aţi văzut în Grecia, Londra, Egipt, Libia, Paris şi aşa mai departe. Eu vreau să le spun aşa: bravo, bravo, bravo! Şi să vă aduc aminte că de un an de zile spun că numai din stradă poate să fie dat joc Chioru şi tanti Nuţi şi toată şleahta loc care cheltuie banii ţării pe fel de fel de trăsnăi, tăind pensiile pensionarilor şi căldura din apartamente. Bravo!". Şi-a amintit puţin de revoluţia din 1989, apoi a promis „dragoste eternă" galeriilor de fotbal dacă-şi duc planul la îndeplinire. „Dacă o să-l dea jos pe Băsescu galeriile echipelor de fotbal, mă las de kite şi mă apuc de fotbal. Iau şi Faru', că merită".

Radu şi Sorin, doriţi haiduci de onoare

MazareMavrodin-RaduMazareNicolaeMavrodin2.jpgÎn ceea ce-i priveşte pe haiduci, Mazăre probabil că auzise de ei înainte de proteste. Aşa cum ZIUA de Constanţa a arătat în ediţiile trecute, într-o Adunare Generală, prin hotărârea numărul 2 din 21 octombrie 2011, Asociaţia Haiducilor a hotărât acordarea unor titluri de membri de onoare, printre care şi primarului Constanţei, Radu Mazăre. Ca să nu mai spunem că şi Sorin-Gabriel Strutinsky, partenerul de afaceri al edilului, a fost propus pentru acelaşi titlu onorific.

Poate că haiducul Nicolae Mavrodin - care între timp a ajuns şi în arest fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii - se aştepta ca Mazăre să-i fie alături la greul grevei, băieţii celor doi învăţând la acelaşi liceu. Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a fost cel care a atras atenţia că fiul lui Mavrodin a fost unul dintre „beretiştii" alături de care Radu Mazăre a participat la protestul de la Bucureşti. „Nu, fiul meu nu a participat la protestul de joi. Joi a fost aici, la ore, se poate verifica", a declarat căpetenia haiducească Mavrodin. Acesta a declarat că fiul său este elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică, acolo unde învaţă şi Răducu Mazăre. Nicolae Mavrodin a mai spus că fiul său şi juniorul Mazăre nu sunt în aceeaşi clasă, cel din urmă fiind cu un an mai mare: „Să zicem că sunt doar colegi de liceu", s-a scuzat atunci Nicolae Mavrodin.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii